Διεθνή αναταραχή προκαλεί η συνεχιζόμενη ένταση στο Κόσοβο

Το ΝΑΤΟ θα στείλει 700 επιπλέον στρατιώτες στην ειρηνευτική του δύναμη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και θα ακυρώσει την εν εξελίξει άσκηση Defender 2023, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σιγοβράζουν.
Από τη μία, η Κίνα και η Ρωσία εκφράζουν διαρκώς την υποστήριξή τους προς τη Σερβία, ενώ τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Ουάσινγκτον κρατούν αποστάσεις μέσω επανειλημμένων εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv. Την Παρασκευή, η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, επιδεινώθηκε μετά την ανάληψη καθηκόντων σε τέσσερις βόρειους δήμους από Αλβανούς δημάρχους, οι οποίοι εξελέγησαν μετά τη μαζική παραίτηση Σέρβων αξιωματούχων στα τέλη του 2022. Οι Σέρβοι εγκατέλειψαν την ψηφοφορία που ακολούθησε για την εκλογή των αντικαταστατών τους μετά από έκκληση της Σερβίας. Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της χώρας αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Πρίστινας και αντ’ αυτού ακολουθούν το παράδειγμα του Βελιγραδίου. Ως εκ τούτου, δεν αποδέχονται τους νέους δημάρχους που εξελέγησαν με τη χαμηλότερη συμμετοχή σε εκλογές στην ιστορία του Κοσόβου και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις των δημοτικών Αρχών. Μέχρι τη Δευτέρα, η κατάσταση είχε κλιμακωθεί σημαντικά, με δεκάδες τραυματισμούς να έχουν αναφερθεί. Την Τρίτη, οι Σέρβοι συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους σε τέσσερις βόρειους δήμους, με τους δημοσιογράφους στο Leposavic να αναφέρουν ότι δέχθηκαν πέτρες, αυγά και μπουκάλια από άτομα με μάσκες. «Στο δήμο Leposavic, δημοσιογράφοι από περισσότερα από δέκα μέσα ενημέρωσης δέχθηκαν επίθεση από μασκοφόρους… Αυτές οι συμπεριφορές από τους μασκοφόρους διαδηλωτές είναι εντελώς απαράδεκτες και καλούμε τα αρμόδια σώματα ασφαλείας που βρίσκονται σε αυτόν το δήμο να προστατέψουν τους δημοσιογράφους, ώστε να μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ χωρίς να δέχονται επιθέσεις και εμπόδια», αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι πολλοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν να τραβούν και έσπασαν τις κάμερές τους.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι 700 στρατιώτες θα βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο εντός ημερών. «Αποφασίσαμε ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα στείλουμε 700 επιπλέον στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο και θα θέσουμε πρόσθετες δυνάμεις σε αυξημένη επιφυλακή. Αυτά είναι προσεκτικά βήματα. Το ΝΑΤΟ και η KFOR διαθέτουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που χρειάζονται για να εκπληρώσουν την εντολή του ΟΗΕ», δήλωσε. Ο διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Stuart B. Munsch, δήλωσε ότι η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων γίνεται για να έχει η KFOR όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. «Η ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα συνετό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι η KFOR έχει τις δυνατότητες που χρειάζεται για να διατηρήσει την ασφάλεια σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε. Αυτό έρχεται μετά τη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ Jeff Hovenier ότι η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην άσκηση Defender 2023 υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σε ολόκληρη την περιοχή, θα ακυρωθεί ως «συνέπεια» για την Πρίστινα. «Σήμερα δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα για το ‘Defender Europe ’23’ και δεν θα υπάρξει. Για το Κοσσυφοπέδιο, οι ασκήσεις αυτές έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Hovenier. «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στο βορρά. Δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα. Αναλύουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές μας», πρόσθεσε.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed