Ποιές επιλογές υπάρχουν για την μόνωση και την στεγανοποίηση της ταράτσας του σπιτιού

Όταν χτίζετε ένα σπίτι, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ο σχεδιασμός και η δομή της στέγης. Η οροφή είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο που όχι μόνο προστατεύει το σπίτι από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της  άνεσης και της ενεργειακής απόδοσης στο εσωτερικό των σπιτιών. Δύο κρίσιμες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η μόνωση ταράτσας και η στεγανοποίησή της.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σε μονώσεις ταρατσών για να διαλέξετε, καθένας από τους οποίους προσφέρει διαφορετικό επίπεδο θερμικής αντίστασης (επίσης γνωστή ως τιμή R), προσιτή τιμή και καταλληλότητα για διαφορετικά κλίματα και τύπους στέγης. Ακολουθούν ορισμένες γνωστές επιλογές:

Μόνωση από υαλοβάμβακα 

Αυτό είναι ένα κοινό και προσιτό μονωτικό υλικό που διατίθεται σε πλάκες ή ρολά. Είναι κατάλληλο για τα περισσότερα κλίματα και τύπους στέγης και παρέχει ένα καλό επίπεδο θερμικής αντίστασης.

Μόνωση με κυτταρίνη 

Προέρχεται από προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού, και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Συνήθως διοχετεύεται σε σοφίτες, καθιστώντας την μια καλή επιλογή για την εκ των υστέρων ανακαίνιση παλαιών σπιτιών.

Μόνωση ψεκασμό αφρού

Η μόνωση με ψεκασμό αφρού προσφέρει υψηλές τιμές R. Είναι επίσης εξαιρετική για τη στεγανοποίηση ταρατσών και διαρροών αέρα, αλλά είναι πιο ακριβή στην εφαρμογή της σχετικά με άλλες επιλογές.

Μόνωση ορυκτοβάμβακα

Γνωστό και ως πετροβάμβακας ή μαλλί σκωρίας, ο ορυκτοβάμβακας είναι κατασκευασμένος από φυσικά υλικά και είναι ανθεκτικός στη φωτιά. Είναι λίγο πιο ακριβός από το fiberglass, αλλά προσφέρει καλή ηχομόνωση και είναι εύκολο στην εγκατάσταση.

Εκτός από τη μόνωση, η στεγανοποίηση ταράτσας είναι απαραίτητη για την αποφυγή ζημιών από την συσσώρευση υγρασίας στο σπίτι. Ο τύπος της μεθόδου στεγανοποίησης που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τον τύπο της στέγης και το κλίμα στο οποίο ζείτε. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Ασφαλτόπανο, ασφαλτικές μεμβράνες ή πισσόχαρτο

Είναι συνηθισμένο σε πολλές  κατοικίες, και εφαρμόζεται σχεδόν παντού σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Είναι ανθεκτικό και προσφέρει καλές ιδιότητες στην αποβολή του νερού. Το μόνο μειονέκτημα που έχει είναι ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να πάθει ζημιά ειδικά αν πατιέται και να τρυπήσει. Μετά από κάποια χρόνια θα θέλει εκ νέου στεγανοποίηση.

Μεταλλικές στέγες 

Οι μεταλλικές στέγες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και προσφέρουν εξαιρετική αδιαβροχοποίηση. Μπορεί να είναι πιο ακριβές αρχικά, αλλά συχνά διαρκούν περισσότερο από τα ασφαλτικά βότσαλα. 

Μεμβράνες στέγης

Χρησιμοποιούνται συχνά για επίπεδες ή χαμηλής κλίσης στέγες. Τα υλικά περιλαμβάνουν EPDM (ένας τύπος καουτσούκ), PVC (πλαστικό) ή TPO (ένας τύπος μείγματος πλαστικού και καουτσούκ). Όλα είναι εξαιρετικά αδιάβροχα και ανθεκτικά αλλά απαιτούν επαγγελματική εγκατάσταση.

Στέγες με κεραμίδια 

Τα κεραμίδια, είτε είναι κατασκευασμένα από πηλό, σκυρόδεμα ή σχιστόλιθο, προσφέρουν εξαιρετική μακροζωία και αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Συχνά χρησιμοποιούνται σε θερμότερα κλίματα και προσθέτουν μια ξεχωριστή αισθητική στην ταράτσα αλλά και την οροφή του σπιτιού. Μπορεί όμως αν δεν υπάρχει καλή στεγανοποίηση από κάτω να προκληθεί ζημιά και το νερό να εισχωρήσει μέσα στο σκελετό του κτιρίου. 

Πράσινες Στέγες

Είναι κάτι καινούργιο και περιλαμβάνει την εγκατάσταση βλάστησης στη στέγη. Απαιτεί μία σημαντική επένδυση και προσφέρει εξαιρετική μόνωση και διαχείριση του νερού, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και τη βιοποικιλότητα. Κάθε τύπος μόνωσης και στεγανοποίησης ταράτσας στέγης έχει τα μοναδικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η καλύτερη επιλογή για εσάς θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως ο προϋπολογισμός, το τοπικό κλίμα, ο τύπος της στέγης και οι συγκεκριμένες ανάγκες του σπιτιού σας. Είναι πάντα καλή ιδέα να συνεργάζεστε με έναν επαγγελματία κατασκευαστή ή εργολάβο κτιρίων που μπορεί να σας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή με βάση αυτούς τους παράγοντες.

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed