Σταύρος Σπαθής και Γ. Χατζηθεοδοσίου αναστάτωσαν την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Την σφραγίδα του άφησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, ο οποίος έλαβε μέρος το Σαββατοκύριακο στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Το παρόν στην Γενική συνέλευση έδωσαν Υπουργοί, Βουλευτές και Γ.Γ. Υπουργείων, σε μια συνάντηση όλων των επιμελητηριακών της χώρας, που στην πλειοψηφία τους δεν θέλησαν να… σπάσουν αυγά. Ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην κεντρική του ομιλία προσπάθησε να ισορροπήσει μια κατάσταση, η οποία δεν είναι και η καλύτερη που ισχύει, αφού το Υπουργείο έχει ουσιαστικά δεμένα τα χέρια των Επιμελητηρίων με βάση τον πρόσφατο επιμελητηριακό νόμο. Ωστόσο, από τους λίγους προέδρους (δυστυχώς) που άρθρωσαν λέξεις και φράσεις κατά της υπάρχουσας κατάστασης ήταν ο Σταύρος Σπαθής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Πρόταση του κ. Μίχαλου ήταν τα χρέη των επαγγελματιών του ΓΕΜΗ, αν δεν πληρωθούν να μεταφέρονται ως ληξιπρόθεσμα στην εκάστοτε Οικονομική Υπηρεσία από το αρμόδιο Επιμελητήριο. Σε αυτό αντιτάχθηκε ο κ. Σπαθής και κάποιοι άλλοι πρόεδροι, με αποτέλεσμα η πρόταση αυτή να αποσυρθεί κατά το ήμισυ και να επανέλθει διαφορετική μετά από πίεση προς τον κ. Μίχαλο. Τα χρέη να μην σβήνονται, να δίνεται η ευκαιρία στους επαγγελματίες να αποπληρώσουν σε δόσεις και ως ληξιπρόθεσμα πλέον να πηγαίνουν στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και αυτή με τη σειρά της, αν δεν υπάρχει λύση να τα μεταφέρει στην Οικονομική Εφορία.

Χέρι-χέρι στην… αναστάτωση Αθήνα και Κεφαλονιά
Επειδή δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να μιλήσουν όλοι οι πρόεδροι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκπροσώπησε και τον κ. Σπαθή στο βήμα, αφού νωρίτερα είχαν αποφασίσει πως θα χειριστούν τρία βασικά θέματα που ταλανίζουν τον επιμελητηριακό κόσμο. Το πρώτο αφορά την αυτονομία των Επιμελητηρίων από το Υπουργείο, το οποίο δεν δίνει ούτε ένα ευρώ, αλλά έχει την δική του άποψη στα οικονομικά τους. Το δεύτερο ήταν η στήριξη των μεγάλων Επιμελητηρίων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αχαΐας, Λάρισας, Ηρακλείου, Κυκλάδων) προς τα μικρότερα. Το τρίτο ήταν η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου οικονομικής ανάπλασης των επιχειρήσεων της χώρας μακριά από κόμματα και κάτω από την επίβλεψη μόνο επιμελητηριακών ανθρώπων. Στη συνέλευση μίλησε και ο συμπατριώτης μας πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς, ο οποίος στάθηκε και αυτός σε τρεις άξονες. Υποστήριξε ότι η Κεντρική Ένωση θα πρέπει να προσφέρει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες σε όλα τα Επιμελητήρια-μέλη της. Να δοθεί έμφαση σε νέες τεχνολογίας και το τελευταίο και σπουδαιότερο να γίνεται προληπτικός έλεγχος των δαπανών των Επιμελητηρίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στην πορεία τα Επιμελητήρια, εφόσον έχουν την έγκρισή του να προχωρούν στις δαπάνες. Σε γενικές γραμμές αυτή η πρώτη Γενική Συνέλευση ασχολήθηκε με σοβαρά θέματα, με τον τόνο να τον δίνουν κυρίως οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι, ανάμεσα τους και ο Σταύρος Σπαθής, που κινήθηκαν πολύ δυναμικά, κάτι που επισήμανε (μάλλον στενοχωρημένος) ο σχεδόν ισόβειος πρόεδρος, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Στην Αθήνα και στην Γενική Συνέλευση βρέθηκε και ο Ταμείας του Επιμελητηρίου μας, Γιώργος Λασκαράτος.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

2 3 4 5 6 7 8

Related Posts