Με χορό, εξαγγελίες και πανηγύρι τα Φωκάτα έκοψαν την πίτα τους

Το κόψιμο της πίτας των Φωκάτων κάθε χρόνο έχει να μας χαρίσει κάτι διαφορετικό. Έτσι και φέτος, σήμερα το απόγευμα στο Θέατρο, πριν το κόψιμο της πίτας τραγούδησαν η Ειρήνη και η Αγγελική Φωκά, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης εξάγγειλε την αλλαγή του τάπητα στο γήπεδο των Κεραμειών.
Πολύς ήταν ο κόσμος που και φέτος έδωσε το παρών στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Φωκάτων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου είχε ετοιμάζει μια πολύ όμορφη γιορτή και οι νοικοκυρές του χωριού είχαν φτιάξει τις βασιλόπιτες. Σύντομο χαιρετισμό έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Λειβαθούς, με τον καθέναν από αυτούς να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Σύλλογο, αλλά και τον πρόεδρό του, Νίκο Φωκά. Ο Παναγής Δρακουλόγκωνας μάλιστα, στη σύντομη ομιλία του είπε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αλλαγή του τάπητα στο γήπεδο των Κεραμειών, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2018. Ο Δήμαρχος έκανε ακόμη μια αναφορά στο γήπεδο του Αργοστολίου, λέγοντας ότι εντός των ημερών ο εργολάβος υπογράφει τη σύμβαση και το έργο θα είναι έτοιμο σε τρεις μήνες από τώρα, ίσως και πριν από το Πάσχα. Ο Ηλίας Κουρκουμέλης έμεινε στα… κατορθώματα (πολιτιστικά και αθλητικά) που έχει κάνει ο Σύλλογος μόλις στα επτά χρόνια λειτουργίας του. Πέρα από τους παραπάνω στο Θέατρο βρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος της ΕΠΣΚΙ, Θέμης Βαλσαμής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Βουτιά στο 2017, χορός και κόψιμο της πίτας
Πριν την πίτα υπήρχε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αποτελούμενο από τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος την παράσταση έκλεψαν οι δύο κόρες του Νίκου και της Μαρίας Φωκά, η Ειρήνη και η Αγγελική, που ερμήνευσαν με μεγάλη επιτυχία ελληνικά και ξένα τραγούδια συνοδευόμενες από τους μουσικούς Βαγγελάτο και Γαρμπή σε πιάνο και κιθάρα αντίστοιχα. Το σχήμα αυτό κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Τα υπόλοιπα τρία καλλιτεχνικά κομμάτια ήταν χορευτικά και ερμηνεύτηκαν πάνω στο πάλκο από τα τρία τμήματα χορού, το μικρό, το μεσαίο και το μεγάλο. Ακολούθησε ένα μίνι ντοκιμαντέρ των δράσεων των Φωκάτων μέσα στο 2017 και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας από τον π. Αννιά συνοδεία τμήματος της χορωδίας Λειβαθούς. Το φλουρί έπεσε στον Β. Ζαΐμι, ο οποίος κέρδισε ένα γούρι του 2018 από το κατάστημα Φωκάς στο Αργοστόλι. Ήταν μια ακόμη πετυχημένη εκδήλωση των Φωκάτων, που τα κατατάσσουν στις κορυφαίες θέσεις των Συλλόγων της Κεφαλονιάς, αν όχι στην πρώτη.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts