Ανάγκη προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης υπενθυμίζει στους συμπατριώτες Μελισσοπαραγωγούς, μέλη και μη, την ανάγκη προστασίας των μελισσών τους από τους χημικούς ψεκασμούς που πραγματοποιούνται λόγω της έναρξης της φετινής περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών.
Ως γνωστόν, οι μέλισσες θανατώνονται από γεωργικά φάρμακα όταν συλλέγουν δηλητηριασμένο γύρη, νέκταρ και νερό, πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο από τον αέρα ψεκαστικό νέφος και/ή περπατούν σε επιφάνειες όπου έγινε εφαρμογή των χημικών φαρμάκων. Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαιτέρως την περίοδο της ανθοφορίας συστήνεται στους Μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους για τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους ντόπιους Παραγωγούς που χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα.
Η αυξανόμενη δηλητηρίαση των μελισσών από την ολοένα και πιο πυκνή χρήση γεωργικών φαρμάκων (κυρίως μελισσοτοξικών μυκητοκτόνων σε συνδυασμό με πυρεθροειδή εντομοκτόνα μεγαλώνοντας έτσι τη μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων) εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει σοβαρές συνέπειες στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων αφενός και αφετέρου στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας παραγωγής.
Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία του ντόπιου Μελισσοκόμου και του ντόπιου επαγγελματία και/ή ερασιτέχνη Παραγωγού, χρήστη γεωργικών χημικών φαρμάκων, είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.

Από τον Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed