Σε πύρινο κλοιό η μισή Κεφαλονιά, κάηκε σπίτι στους Πρόννους (ανανεωμένο)

Οι δυνατοί άνεμοι και οι… συμπτώσεις έχουν φέρει την Κεφαλονιά σε πύρινο κλοιό τις τελευταίες ώρες, αφού τέσσερις μεγάλες εστίες εκδηλώθηκαν σχεδόν την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του νησιού.
Η αρχή έγινε χθες το βράδυ στα Ζόλα, όπου η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, ωστόσο η πυροσβεστική και οι εθελοντικές ομάδες κατάφεραν τα ξημερώματα να την θέσουν υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσει το χωριό, το οποίο έφτασε μια ανάσα από την εκκένωσή του. Σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν νέες εστίες στα Χαβριάτα Παλλικής, εστία που έσβησε σχετικά γρήγορα και στα Κουρκουμελάτα στη Λειβαθώ, εκεί που οι ακόμη οι πυροσβέστες επιχειρούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει αυτή την ώρα στην Πάστρα, με την φωτιά να καίει από το πρωί και να έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους των γύρω χωριών. Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των δύο σχολείων (Γυμνάσιο και Λύκειο Πάστρας), αλλά μέχρι τώρα δεν έχει μπει σε εφαρμογή. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη εστία που ακόμη δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Στη μάχη για την κατάσβεσή της έχει πέσει και ένα ελικόπτερο Έρικσον, αφού τα πετζετέλ, λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση…

φωτια

update 12:10 Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Πάστρα, η οποία έχει πάρει κατεύθυνση λόγω των ανέμων για τον Κατελειό. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και Εθελοντική Ομάδα Ελειού-Πρόννων δίνουν τη δική τους μάχη. Για προληπτικούς και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα σχολεία της Πάστρας.

update 13:50 Η φωτιά πέρασε έξω από τον Κατελειό και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο πηγαίνοντας για Ρατζακλί. Μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμεων και ένα ελικόπτερο Έρικσον εξακολουθούν να επιχειρούν. Πάντως, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές προς το παρόν. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, τα σχολεία στην Πάστρα εκκενώθηκαν νωρίτερα για να μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα γύρω χωριά.

update 14:55 Όλο και πιο σοβαρό γίνεται το πρόβλημα με την φωτιά που έχει φτάσει πλέον στον Κατελειό. Οι σφοδροί άνεμοι δεν αφήνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρήσουν σωστά, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και το ελικόπτερο. Η φωτιά ακόμη δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, την ώρα που δεν μπορούν να βοηθήσουν δυνάμεις από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω του απαγορευτικού των πλοίων.

update 16:25 Στη μάχη για την κατάσβεση έχουν μπει και δύο αεροπλάνα πετζετέλ, ωστόσο η φωτιά είναι ακόμη εκτός ελέγχου. Σε αναμονή βρίσκεται το σχέδιο για εκκένωση κάποιων σπιτιών έξω από τον Κατελειό. Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Ρατζακλί.

φωτια

update 17:20 Εκκενώθηκαν κατοικίες στον Κατελείο. Η κατάσταση λόγω του αέρα πάει να ξεφύγει. Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Όλοι οι δρόμοι προς και από Κατελειό, αλλά προς και από Σκάλα είναι κλειστοί. Πρόσβαση στην Σκάλα μόνο μέσω Πόρου.

update 17:40 Για χαοτική κατάσταση έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης και για δύσκολη νύχτα αν δεν επιχειρήσουν εναέρια μέσα ερχόμενα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη και για το Μαρκόπουλο στο οποίο κατευθύνεται ένα μέτωπο της φωτιάς.

1

update 18:30 Καλύτερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο προς Ρατζακλί και Σκάλα, με τη φωτιά να φαίνεται ότι υποχωρεί. Αντίθετα, παραμένει ο κίνδυνος για το Μαρκόπουλο, με τους πυροσβέστες να υπερβαίνουν εαυτούς για να μην μπει η φωτιά στο χωριό.

φωτιαupdate 19:50 Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά από το μέτωπο της φωτιάς, η οποία πλησιάζει τα χωριά Χιονάτα και Βαλεριάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε ελικόπτερο από την Πάτρα με πεζοπόρο τμήμα το οποίο θα ριχτεί στη μάχη. Η νύχτα αναμένεται να είναι μεγάλη, την στιγμή που ο δυνατός αέρας δεν λέει να κοπάσει.

update 20:20 Η φωτιά έχει περικυκλώσει τον Κατελειό, με τους κατοίκους του να έχουν καταφύγει στην παραλία. Λεωφορεία του Δήμου βρίσκονται εκεί προκειμένου μόλις δοθεί εντολή για εκκένωση του χωριού αυτή να γίνει άμεσα. Η πορεία της φωτιάς αλλάζει συνεχώς λόγω του ανέμου και το έργο των 40 περίπου πυροσβεστών και άλλων τόσων περίπου εθελοντών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο προχωράει η νύχτα.

2

 

update 22:30 Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία κάηκε ένα σπίτι κοντά στο Μαρκόπουλο, χωρίς όμως να κινδυνεύσει άνθρωπος. Το σπίτι πιθανότατα να μην χρησιμοποιούνταν για κατοικία. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο μέτωπο της φωτιάς. Οι φλόγες “γλείφουν” σπίτια στον Άνω Ελειό και η μάχη συνεχίζεται.

Related Posts