Η Παλική βγαίνει από το λυκόφως του καλλικρατικού Δήμου

Ο Καλλικρατικός Δήμος Κεφαλονιάς άρχισε την λειτουργία του με δυσοίωνες προβλέψεις. Η ΣΥΜΠΤΥΞΗΣ των δήμων του νησιού, εν ονόματι της λιτότητας, της οικονομίας σε ένα και μόνο Δήμο, προκάλεσε ευθύς εξ αρχής πρόβλημα συνεννόησης σε μια κοινή βάση, για το «καλό της Κεφαλονιάς».
Βέβαια, αλλά αντί νέες ιδέες και νέα Δυναμική στην νέα πρόκληση, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις που είναι τα «παλιά εργαλεία» στα Δημοτικά συμβούλια, ενώ απαιτείται σύνεση και διερεύνηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μας σε ένα άγνωστο σταυροδρόμι που ψαχνόμαστε ποια κατεύθυνση να εξακολουθήσουμε. Και μια που λείπει το όραμα καταλήγουμε σε εκείνα που έχουμε συνηθίσει, δηλαδή διαφωνίες και αντιπαραθέσεις για ψήλου πήδημα . Είναι ίσως τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που αντί να συνθέτει, βρίσκεται η ίδια σε αποσύνθεση.
Η Παλική δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατήσει ψηλά τον ένδοξο «Δήμο Παλαίων», των οποίων οι δραστηριότητες και ο πολιτισμός του σε βάθος χρόνου, εγγίζει τα όρια της νεολιθικής εποχής. Πρωτοελληνικά φύλα έζησαν στο χώρο που ζούμε εμείς σήμερα. Κάρες, Τηλεβόες, Λέλεγες, τρομεροί Ταφίοι, Κεφαλλήνες. Η αδιαφορία όμως και η άγνοια αυτού του πρωταρχικού παράγοντα ιστορικής συνέχειας, και δημιουργίας πολιτισμού, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αρνητικοί εκείνοι καταλύτες, που φθείρουν και αποσυνθέτουν τις κοινωνικές δομές σε βαθμό αποσύνθεσης μετατρέποντας τες σε ένα αποπροσανατολισμένο σύνολο από ανθρώπους που πέρα από τον ατομισμό και ανοργάνωτο ανταγωνισμό για επιβίωση, δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο. Πλήρης δηλαδή άλωσης στις αρχές του Νεοφιλελευθερισμού και στην εκμετάλλευση των πολιτών από οικονομικές και όχι μόνο εξαρτήσεις.
Αγνοήθηκε λοιπόν από τους σύγχρονους Παλικισιάνους, η Ιστορική διαδρομή του τόπου τους και ουδέποτε ανεδείχθη η σημασία του «Δήμου Παλέων» για την Κεφαλονιά και τον πολιτισμό της. Που είναι οι «ΜΕΓΑΘΥΜΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ» του Ομήρου; «..Άφταρ Οδυσσεύς ήγε Κεφαλλήνας Μεγάθυμους…». Σύμφωνα με το σύνταγμα, αν είχαμε αναδείξει τον Δήμο μας σε Ιστορικό Δήμο, λόγω των πολυαρίθμων μνημείων του, σε συνδυασμό με την γεωγραφική του απομόνωση, όπως συμβαίνει, ο Δήμος Παλικής, δεν θα γινόταν ποτέ Καλλικρατικός, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία! Αγνοήσαμε την πολιτισμική μας κληρονομιά και δείξαμε πλήρη αδιαφορία για τα συλημένα και ασύλητα μνημεία της περιοχής μας. Ποιος ενδιαφέρθηκε για τα Ομηρικά μνημεία και αργότερα τα Μυκηναϊκά με τα οποία είναι κατάσπαρτη η χερσόνησος της Παλικής; Καμία πολιτιστική εκδήλωση για τις θεωρίες Φερεκύδη, Βολτέρα, Λιβιεράτου Τσιμάρα, Μαρινάτου, Λιβαδά, Στράβωνα και πρόσφατα ROBERT BITTLESTONE, οι οποίες συνηγορούν, σε συνδυασμό με τα ομηρικά έπη, τις περιγραφές των Ρωμαίων και την Γεωγραφία του Στράβωνα, ότι η Παλική χερσόνησος ήταν ξεχωριστό νησί.
Οι πρόσφατες μελέτες και έρευνες των Άγγλων επιστημόνων των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, όπως γεωλόγων, αρχαιολόγων και η σωρεία αποδεικτικών στοιχείων, συγκλίνουν υπέρ της άποψης ότι η «Χθαμαλή, πανυπερτατη Ιθάκη» (Παλική) ήταν η πατρίδα του πολύπαθου Οδυσσέα. Ποιος Δημοτικός άρχων έκανε ποτέ εκδήλωση για τους 400 Παλλείς πού έλαβαν μέρος στην μάχη των Πλαταιών το 479 πχ. εναντίον των Περσών για την σωτηρία της Ελλάδος; Καμία αναφορά στην ιστορία της Πάλης, για την εισβολή των Μακεδόνων Φιλίππου του 5ου το 218 π.Χ. ή για το απόρθητο Φρούριο της Πάλης που τελικά ισοπεδώθηκε από τον Ναρμάνδο πειρατή Μαργαριτ’ονη το 1035 μ.Χ. Ποιος από τους δημοτικούς άρχοντες ενδιαφέρθηκε για την προστασία όλων αυτών των μνημείων; Εξαίρεση αποτελεί ο Βασίλης ο Ρυγχωτές, ο οποίος επισκέφτηκε τα μνημεία στο Βουνί Σχοινέα και κατήρτιζε πρόγραμμα, αλλά δεν πρόφτασε. Το 2011 Το σχέδιο Καλλικράτης μας συγχώνεψε στο Δήμο Κεφαλονιάς, ο οποίος ουδέν προσέφερε στο Ληξούρι όλα αυτά τα χρόνια.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να φωνάξουμε άλλη μια φορά ότι ο δήμος Παλαίων ήταν ένας περιώνυμος δήμος, με βαθύ ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν, χιλιοτραγουδισμένο από τον θείο Όμηρο, και όχι μια γεωγραφική τσόντα που το σχέδιο Καλλικράτης το έδωσε στην πρωτεύουσα για να αποτελέσει μέρος του δήμου Κεφαλονιάς. Η τοπική κοινωνία ανήμερη, δεν ενδιαφέρθηκε να φωνάξει και να διεκδικήσει ότι εμείς είμαστε η πολιτισμική πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, την εποχή που το Αργοστόλι ήταν απλώς ένα Ψαροχώρι ακόμη λίγο πριν το 1725. Τι; Δεν μας ενδιαφέρει η ιστορία μας; Τότε ας ζήσουμε στην αφάνεια και την μυρουδιά της Στάνης! Απαξιώσαμε τον τόπο μας. Πολιτισμικά έχουμε ξεθωριάσει! Έτσι το 2011 γλιστρήσαμε στο «λυκόφως». Ο δήμος Παλικής χάθηκε, το τερατούργημα συνετελέσθη. Οι δημόσιες υπηρεσίες ξηλώθηκαν και μετακόμισαν στο Αργοστόλι. Το νοσοκομείο υποβαθμίζεται και το μέλλον του είναι αόρατο (ορατό). Κλαίω αυτήν την ένδοξη μικρή πόλη που την κατάντησαν έναν ΦΘΙΝΟΝΤΑ ΟΙΚΙΣΜΟ, όλοι όσοι έπαιζαν, με μοναδικό στόχο τα… «ευρωπαϊκά πακέτα». Ακόμη οι Ληξουριώτες δεν μπορούν να καταλάβουν το τι μας έχουν κάνει, όλοι αυτοί οι ανάξιοι που χωρίς να σπάσει μύτη άφησαν το Δήμο μας να πεθάνει, χάριν λέει της οικονομίας και των μέτρων λιτότητας!
Με την ανακήρυξη των Καλλικρατικων δήμων, η Παλική έχασε όλες τις τις υπηρεσίες, κατάντησε ένα μεγάλο κακό χωριό, ενώ κανένα οικονομικό όφελος δεν προέκυψε με την συγχώνευση όλων των υπηρεσιών του νησιού στον «Δήμο Κεφαλονιάς». Φαίνεται όμως ότι ύστερα από 12 χρόνια πειραματισμού , κατάλαβε τούτο το υδροκέφαλο κράτος ότι ήταν μεγάλο σφάλμα η σύμπτυξης ενός Καλλικρατικου δήμου για ολόκληρη την Κεφαλονιά και ίσως κατάλαβαν ότι τα πειράματα, τις περισσότερες φορές καταστρέφουν. Στην χωρά μας η μορφολογία του εδάφους, απομόνωσης ενός τόπου από το κέντρο και ένα σωρό άλλες ιδιαιτερότητες, δεν επιτρέπουν τέτοιες συγχώνευσης χωρίς την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών. Επιστροφή του Δήμου Παλικης, είναι επιβεβλημένη. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για την επανίδρυση του Ενδόξου δήμου Πάλεων η δήμου Παλικης η Δήμου Ληξουρίου. Χρειάζεται όμως ανασκούμπωμα και πολύ δουλειά, αλλά προ παντός ΚΟΤΣΙΑ για μια πάλη που θα βγάλει από τα ερείπια την όμορφη Χοροπούλα και θα της δώσει την αξία που της ανήκει.
Οι υποψήφιοι γα την δημοτική αρχή πρέπει κατά προτίμηση να είναι νέοι άνθρωποι και όχι παρατρεχάμενοι των κομμάτων που ψάχνουν μια ζεστή καρεκλά. Τα πληγωμένα από τους σεισμούς, δημόσια κτήρια δεν μπορούν να περιμένουν, Ακόμη λίγο και θα μετατρέπουν σε μη επισκευάσιμα ερείπια. Τα σχολικά κτήρια, το Δημαρχείο, το Θέατρο της πόλης μας και τόσα αλλά. Ανασκουμπωθείτε Παλικισιάνοι. Φωνή απόγνωσης από τον αδικημένο δήμο Παλικής! Χάθηκε η Ντροπή!

Γιάννης Ζερβός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed