Ρευστό παραμένει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή με τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να μαίνονται και τον Λίβανο να ζει ένα συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις αμερικανοϊρανικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί το Μεγάλο Σάββατο στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, ωστόσο προειδοποίησε το Ιράν εναντίον οποιασδήποτε επιβολής χρεώσεων στα πλοία που θέλουν να διασχίσουν τα Στενά του Ορμούζ. Συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αναμένεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, έπειτα από εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το Reuters, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και την επίτευξη ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. «Λόγω των επανειλημμένων αιτημάτων του Λιβάνου για έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, έδωσα χθες εντολή στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Νετανιάχου . «Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και στην εγκαθίδρυση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του τόνισε ότι θα συνεχίσει να πλήττει την Χεζμπολάχ στον Λίβανο παρά τις συζητήσεις με την Βηρυτό.
Παράλληλα η UNICEF δήλωσε ότι η ένταση των εχθροπραξιών στον Λίβανο έχει ένα καταστροφικό και απάνθρωπο τίμημα για τα παιδιά. «Μέσα σε λίγα λεπτά χθες, καθώς η είδηση για μια περιφερειακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πυροδότησε για λίγο ελπίδα σε όλη τη χώρα, θανατηφόρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Λίβανο, σκοτώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες 33 παιδιά και τραυματίζοντας 153», ανέφερε η UNICEF σε ανακοίνωσή της. «Τα παιδιά και οι οικογένειες αντιμετώπισαν ένα κύμα βομβαρδισμών που σάρωσε τις κοινότητες με καταστροφικές επιπτώσεις. Η τελευταία αιματοχυσία προσθέτει σε έναν εντυπωσιακό αριθμό 600 παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον Λίβανο από τις 2 Μαρτίου», πρόσθεσε η UNICEF. Ο Oργανισμός ανέφερε επίσης ότι από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί σε όλο τον Λίβανο, περίπου 390.000 είναι παιδιά. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές, πρόσθεσε η UNICEF, ότι «οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή».





LEAVE A COMMENT