Τριγμοί στη συγκυβέρνηση λόγω του «αμερικάνου» Καμμένου

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκάλεσαν τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για plan B εάν υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογο του, την πιθανή δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας είπε πως «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατίνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, για αυτό λέω ότι μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω», δήλωσε σε συνέντευξή του o Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.
«Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος», είπε ακόμη ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών», επισήμανε ο κ. Βούτσης.
«Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση. Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες. Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες».

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed