Πολιτικός Πολιτισμός, μια ουτοπία που πρέπει να γίνει πράξη

«Πολιτικός πολιτισμός», μια φράση που πολύ χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο και γίνονται «εκκλήσεις για σεβασμό και αυτοσεβασμό». Στην πραγματικότητα όμως και στην καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετικα τα πράμματα, εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, γιατί σίγουρα όλοι δεν είναι ίδιοι.
Αντί η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται πάνω σε προτάσεις, προγράμματα, απόψεις και διάλογο, κινούμαστε σε θολά και συχνά βρώμικα και ανήθικα νερά. Αντί να γίνεται ανοιχτός διάλογος και αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων για το καλό του τόπου, χρησιμοποιούμε… στοιχεία και… ντοκουμέντα για την σπίλωση και χτύπημα του αντιπάλου κάτω από την μέση. Και όλα αυτά στο όνομα της διεκδίκησης της εξουσίας στο όνομα του λαού, των πολιτών και το καλό του τόπου. Άραγε αυτό μας αξίζει σαν λαός και το ζούμε από συστάσεως του Ελληνικού κράτους; Αυτή είναι η μοίρα μας και το ριζικό μας; Γιά πόσο καιρό ακόμα αυτό το ξεκατίνιασμα θα αποτελεί την κύρια συνταγή πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού; Αλήθεια τα σοβαρά προβλήματα, τα τεράστια, που έχουμε σαν λαός και σαν χώρα, αλλά και τα τοπικά μας προβλήματα, έτσι πιστεύετε ότι λύνονται; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ!
Επειδή δεν έχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα αλλάξει κάποτε από μόνο του κι επειδή δεν εύχομαι να ζήσουμε καμιά Εθνική τραγωδία για να δούμε ότι «Οι Έλληνες ενωμένοι μεγαλουργούν» (και μετά αμέσως πάλι ξανατρωγόμαστε), σε κάτι ελπίζω μπορεί να συμβάλει η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα παντού και πάντα. Να επιβληθεί έστω ένας στοιχειώδης «πολιτικός πολιτισμός» και σιγά-σιγά να αλλάξουμε. Βέβαια εάν έτσι, με αυτό το εκλογικό συστημα διαμορφώνονται σύνθετα και πολυποίκιλα πολιτικά τοπία, θα είναι σίγουρα απαραίτητες οι συνενέσεις, ο διάλογος, η διαμόρφωση κοινά αποδεκτών θέσεων και προτάσεων, κοινά προγράμματα και καθαρές συμφωνίες, για να μπορεί να διοικηθεί ο τόπος, η χώρα, η περιφέρεια και ο δήμος. Και για να το καταλάβουμε καλύτερα ας δούμε τι θα συμβεί στον δήμο Αργοστολίου, αφού ο νέος νόμος «Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ», που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβάλει σαν εκλογικό σύστημα την Απλή Αναλογική.
Εκτός μεγάλου απροόπτου και μεγάλη έκπληξη, καμία από τις 6 Δημοτικές παρατάξεις δεν θα έχει την πλειοψηφία των 14 συμβούλων που απαιτείται για να διοικηθεί ο Δήμος, αφού θα εκλεγούν συνολικά 27 Δημοτικοί σύμβουλοι. Έχω την αίσθηση ότι 6, 7, άντε 8 συμβούλους θα έχει ο πρώτος σε ψήφους συνδιασμός. Τότε, ακόμη κι αν εκλέξει τον Δήμαρχο στον δεύτερο γύρο, δεν θα μπορέσει να διοικήσει τον Δήμο μόνος του. Θα αναγκαστεί κι αυτό είναι το μέγα όφελος της Απλής Αναλογικής, να συζητήσει ειλικρινά και πάνω από τραπέζι με άλλους, εάν όχι, με όλους τους συνδιασμούς, για να συμφωνηθεί ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί στον Δήμο την επόμενη τετραετία. Δεν γίνεται αλλοίως, γιατί αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα στείλει η κάλπη. Καθίστε γύρω από ένα τραπέζι, συζητήστε καθαρά και φανερά και βρείτε τα.
Γι αυτό καλό είναι από τώρα να αποφευχθούν οι υψηλοί τόνοι, ο βρώμικος και ανήθικος πόλεμος. Ας κοιτάξουμε στο παρελθόν του καθενός, να το αξιολογήσουμε όσο μπορούμε αντικειμενικά και διαλεκτικά και να κρίνουμε την προοπτική του στο μέλλον με νηφαλιότητα και στοχευμένα προγράμματα για το αύριο των παιδιών μας και του τόπου μας, για μια βιώσιμη, ανθρώπινη, φιλική, ανοιχτή και πολιτισμένη πόλη, που μαζί με την περιφέρειά της και τα χωριά της, θα ανοίξουν τα φτερά τους στο μέλλον.
Υ.Γ. Να λοιπόν που μετά από 35χρόνια ασχολίας με τον πολιτισμό του νησιού, γράφω και για τον πολιτικό πολιτισμό. Να σημειώσετε ότι ΔΕΝ είμαι υποψήφιος με κανένα συνδιασμό, για να μην παρεξηγηθώ! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed