Παρέδωσε στον Σπύρο Πεφάνη ο Άγγελος Κωνσταντάκης στην ΚΕΔΗΚΕ, «ανταρσία» από Ληξουριώτες και Σαμικούς, θέλουν να φύγουν

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της διαδημοτικής πλέον ΚΕΔΗΚΕ, με τον Σπύρο Πεφάνη να αναλαμβάνει την προεδρία διαδεχόμενος τον εορτάζοντα, Άγγελο Κωνσταντάκη, που εμφανίστηκε με δύο κουτιά γλυκά για να κεράσει.
Τα πράγματα ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν όμορφα και ωραία όπως συνέβη στα υπόλοιπα διαδημοτικά νομικά πρόσωπα, αφού από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι γκρίνιες από τους Ληξουριώτες και τους Σαμικούς, που εξέφρασαν όχι απλά την επιθυμία, αλλά κάτι παραπάνω, να αποχωρίσουν από το σχήμα αυτό. Μάλιστα, κάποια στιγμή η διευθύντρια, Όλγα Γιαννάτου, απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο, Γιώργο Κατσιβέλη από το Ληξούρι και την Εριγόνη Βαλσάμου από τη Σάμη, τους είπε να δηλώσουν άμεσα αν είναι διαθετιμένοι μέσα στο 2019 να εγκαταλείψουν την ΚΕΔΗΚΕ. Το κλίμα στην αρχή ήταν πολύ φιλικό, με τον Σπύρο Πεφάνη να καλωσωρίζει όλα τα μέλη και να λέει μάλιστα και δύο καλές κουβέντες για τον καθένα ξεχωριστά. Ειδική μνεία έγινε στον πρώην πρόεδρο, Άγγελο Κωνσταντάκη, στον Γεράσιμο Γαλανό, χαρακτηρίζοντάς τον ως πατριάρχη του πολιτισμού και τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, πρωτοπόρο εικαστικό της Κεφαλονιάς, όπως είπε ο κ. Πεφάνης. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε τον πολιτισμό ένα κομμάτι του Δήμου που δεν είναι πάντα ανταποδοτικό.
Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι η… ανταρσία από το Ληξούρι και τη Σάμη, μια και ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους νέους Δήμους της Κεφαλονιάς μέσα σε δύο χρόνια να αποφασίσουν αν θα μείνουν στο διαδημοτικό σχήμα ή θα αποχωρίσουν. Έγινε πολύ κουβέντα σε αυτό το σημείο, με τον Αντιδήμαρχο, Γιώργο Τσιλιμιδό να παίρνει τον λόγο και ουσιαστικά να ανοίγει αυτός την πόρτα της αποχώρησης. «Αφού υπάρχει πολιτική βούληση για την αποχώρηση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν γίνεται να σέρνεται αυτή η πλαδαρή ιστορία για δύο χρόνια, ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου». Η είδηση του συμβουλίου βγήκε από τον στόμα του Άγγελου Κωνσταντάκη, ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν κατέβαλε την δόση του Αυγούστου προς την ΚΕΔΗΚΕ, ένα ποσό της τάξεως των 120.000 ευρώ, με αποτέλεσμα αρκετοί προμηθευτές να μην έχουν πληρωθεί και οι υπάλληλοι της Επιχείρησης να έχουν πάρει τον μισθό τους μέχρι τέλος Οκτωβρίου από τα αποθεματικά που υπήρχαν. Αυτή την ώρα το ταμείο της ΚΕΔΗΚΕ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διευθύντριας, έχει λιγότερα από 1500 ευρώ. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την λειτουργία της Επιχείρησης, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι. Ο κ. Κατσιβέλης ανέφερε ότι ο καθολικός διάδοχος του Δήμου Κεφαλονιάς, ο Δήμος Αργοστολίου πρέπει να καταβάλλει τα υπόλοιπα χρήματα της σύμβασης που είναι σχε ισχυή μεταξύ της ΚΕΔΗΚΕ και του Δήμου Κεφαλονιάς, που ανέρχεται στο 1,1 εκ, ευρώ. Μέχρι αυτή την ώρα έχει δοθεί στην ΚΕΔΗΚΕ το ποσό των 650.000 ευρώ και αναμένονται τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Τσιλιμιδό, τα χρήματα αυτά δεν έχουν δοθεί και δεν είναι σίγουρο αν θα δοθούν, αφού μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Αργοστολίου δεν είχε παραλάβει ακόμη Ταμείο από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το σπουδαιότερο, όπως είπε είναι το πως θα κατανενηθούν στους νέους Δήμους οι οικομονικές αυτές υποχρεώσεις προς την ΚΕΔΗΚΕ. Εδώ υπήρχε πολύ κουβέντα, άκρη δεν βγήκε, με την πρόταση που υπερίσχυσε να είναι πως πρέπει να περιμένουν. Στην πρόταση για αναλογική οικονομική υποχρέωση ανά Δήμο, πάλι δεν βγήκε άκρη, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος Δήμος έχει τι και που, μετά τον χωρισμό της Κεφαλονιάς. Ωστόσο, ο Σπύτος Πεφάνης, θέλοντας να καθησυχάσει υπαλλήλους και προμηθευτές ανέφερε πως όλα θα πάνε καλά και όλοι θα κάνουν Χριστούγεννα όπως πρέπει. Αναφορικά με την σύσταση του Δ.Σ. ο Σπύρος Πεφάνης είναι ο πρόεδρος, ο Γιώργος Κατσιβέλης ο αντιπρόεδρος και η Όλγα Γιαννάτου ψηφίστηκε ως η υπάλληλος που θα είναι παρών σε κάθε Δ.Σ. (διευθύντρια), αλλά θα κρατάει και τα πρακτικά. Ψήψισαν όλοι, πλην του Σταύρου Γρηγορόπουλου που ψήφισε λευκό.
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκε κατόπιν ψηφοφορίας ο Δημήτρης Κουμαριώτης να αναλάβει το κομμάτι του Αθλητισμού, με αρμοδιότητες που τυγχάνουν άμεσης επέμβασης για λύση σε κάποιο θέμα. Έχει την υποχρέωση να μαζεύει όλα τα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και να κάνει επί αυτών εισήγηση στο Δ.Σ. και αυτό στη συνέχεια να αποφασίζει. Αναφορικά με τους Δήμους Ληξουρίου και Σάμης (όσο η ΚΕΔΗΚΕ είναι ενιαία) να βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με τον εκάστοτε υπεύθυνο των αθλητικών που έχει ορίσει ο κάθε Δήμος. Και εδώ ο Σταύρος Γρηγορόπουλος ψήφισε λευκό. Διαφωνίες υπήρξαν αναφορικά με την λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου. Αποφασίστηκε αυτός να λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, πλην κάποιων ημερών που θα τύχει να υπάρχει εκδήλωση του Δήμου με εισιτήριο έξι ευρώ. Έναρξη 22 Νοεμβρίου και λήξη 30 Απριλίου. Λευκό ως προς τη λειτουργία ψήφισε ο κ. Γρηγορόπουλος, ενώ ψήφισε κατά για το εισιτήριο όπως και ο Κώστας Κοντογούρης. Αποφασίστηκε η Κινηματογραφική Λέσχη να λειτουργεί κάθε Τρίτη. Το συμβούλιο της ΚΕΔΗΚΕ αποτελείται από τους:
Σπύρος Πεφάνης, πρόεδρος
Γιώργος Κατσιβέλης, αντιπρόεδρος
Δημήτρης Κουμαριώτης, τομέας Αθλητισμού
Γιώργος Τσιλιμιδός
Κρυσταλλία Μιχαλάτου (δικαιολογημένη απούσα)
Άγγελος Κωνσταντάκης
Σταύρος Γρηγορόπουλος
Διονύσης Φωκάς
Βαγγέλης Ευαγγελάτος
Εριγώνη Βαλσάμου
Γιώργος Αποστολάτος
Κώστας Κοντογούρης
Γεράσιμος Γαλανός
Αλέξανδρος Μοσχονάς (δικαιολογημένος απών)
Διονύσης Πρεντάνος (αναπληρωματικός Διονύσης Αραβαντινός)

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed