Εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιους δεν δηλώσουν την περιουσία τους

Τα Ιόνια Νησιά με αυτά του Βορείου Αιγαίου ήταν οι τελευταίες Περιφέρειες στην Ελλάδα που το Ελληνικό Κτηματολόγιο είχε δώσει παράταση ως στις 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Συγκεκριμένα, εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση για ακίνητο κτηματογραφούμενης περιοχής, θα πρέπει είτε ο αρχικός ιδιοκτήτης να το δηλώσει και στη συνέχεια να το μεταβιβάσει ή το ακίνητο να μεταβιβαστεί και στη συνέχεια να δηλωθεί από το νέο ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Επίσης, μετά τη λήξη της παράτασης (28 Φεβρουαρίου) σειρά θα έχουν τα πρόστιµα, τα οποία σύµφωνα µε πηγές του Εθνικού Κτηµατολογίου µπορούν να φτάσουν έως και τα 1.500 ευρώ, καθώς βάσει του θεσµικού πλαισίου, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης του φορέα και σχετική υπουργική απόφαση, δίνεται η σχετική δυνατότητα. Το πρόστιµο κατά τα οριζόµενα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα µε το είδος και την αξία των ακινήτων. Το πρόβλημα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο, είναι πολύ μεγάλο, αφού ακόμη και μετά την παράταση που δόθηκε, τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει αυτή, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή. Το νησί μας στο άμεσο μέλλον αναμένεται να είναι στην πρώτη θέση των κυρώσεων και των προστίμων πανελλαδικά, αν μέχρι την προσεχή Παρασκευή δεν διευθετήσουν οι κάτοικοί του τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κτηματολόγιο.
Σημείωση: Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, θεωρείται απίθανο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed