Για το αντι-περιβαλλοντικό έκτρωμα της κυβέρνησης

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια την εξόρυξη υδρογονανθράκων, οι κάτοικοι δηλαδή των νησιών μας που οργανώθηκαν με τις δικές τους δυνάμεις για να μην μετατραπούν τα νησιά μας και συνολικά το Ιόνιο σε ενεργειακή χαβούζα των συμφερόντων, με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, τίθεται ενάντια στο ολοκληρωτικά αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η πρόδηλα εν κρυπτώ και εν μέσω αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας του covid-19 νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού και συνολικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έρχεται να αποδομήσει ακόμη περισσότερο και τις ελάχιστες εκείνες δικλείδες ασφαλείας με περιβαλλοντικό, θεσμικά ελεγκτικό και κοινωνικό χαρακτήρα που είχαν απομείνει από την αντι-περιβαλλοντική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων. Ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τον καταστροφικό δρόμο της πλήρους λεηλασίας της φύσης και των τοπικών κοινωνιών, που σπρώχνονται πλέον χωρίς καμία προστασία ακόμη και για περιοχές ιδιαίτερου κάλλους ή βιοποικιλότητας στην αγκαλιά μιας στυγνής κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Με την ταυτόχρονη αποδόμηση σημαντικών φορέων διαχείρισης, όπως ο Φορέας Διαχείρισης του Αίνου.
Το είχαμε ξαναπεί. Τα τελευταία χρόνια με την κορύφωση της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τα συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, με την αγαστή ή ανεκτική συνεργασία ενός συγκεκριμένου πολιτικού προσωπικού, τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά-τοπικά, βρήκαν στο περιβάλλον και στον φυσικό πλούτο της χώρας μας, την χρυσή ευκαιρία να χαράξουν τα “οικόπεδα” της μαύρης ενεργειακής (και μη) κερδοσκοπίας τους. Βυθίζοντας όλο και περισσότερο το παρόν και το μέλλον του λαού μας και των τοπικών κοινωνιών στον βούρκο της καταστροφής, “επιστρέφοντας”… ανταποδοτικά πολλές ξανα-ζεσταμένες υποσχέσεις και κάποια ελάχιστα ψίχουλα.
Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, είμαστε δυναμικά αντίθετοι στο αντι-περιβαλλοντικό έκτρωμα “Χατζηδάκη-Μητσοτάκη” και για έναν πρόσθετο λόγο. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, εκείνης που οδεύει και μάλιστα ταχύτητα στην καθόλα βρώμικη, κυριολεκτικά και μεταφορικά “ανάπτυξη”, κυριολεκτικά μέσα στην “νύχτα” και χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, εντελώς αυταρχικά και ερήμην των τοπικών μας κοινωνιών, προωθείται μια ακόμη μεγάλη… μπίζνα, η μπίζνα των σκουπιδιών. Με κίνδυνο και μάλιστα ορατό, να μετατραπούν ολόκληρες περιοχές ή και νησιά, σε μια απέραντη, κεντρικά διαχειριζόμενη, χωματερή καύσης ή άλλης προσοδοφόρας διαχείρισης σκουπιδιών, χωρίς μάλιστα να έχουν κανένα ουσιαστικό δικαίωμα λόγου οι τοπικές κοινωνίες.
Η βιαστική και… μυστική αυτή σπουδή της κυβέρνησης, τους κατοίκους που ενεργά αγωνιζόμαστε για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας, δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους, ούτε αποστασιοποιημένους, εν μέσω καραντίνας. Ούτε βέβαια ανυποψίαστους στην στάση της περιφερειακής Αρχής και προσωπικά της κας Κράτσα, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε πλήρη και θα προσθέταμε “εγκληματική” αναντιστοιχία με τις κοινωνίες που εκλέχτηκε να αντιπροσωπεύει. Το έπραξε με τις θαλάσσιες εξορύξεις στο Ιόνιο, το συνεχίζει σήμερα με το αντι-περιβαλλοντικό έκτρωμα. Το αντίθετο, με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε στον “δρόμο” που καλά γνωρίζουμε και που οφείλαμε για πολλούς λόγους να “ανοίξουμε”, για να μην μετατραπούν οι ζωές μας, οι δικές μας και των επόμενων γενιών σε μια απέραντη καταστροφική χωματερή. Τόσο ενεργειακή, όσο και κυριολεκτική.
Μένουμε… συντονισμένοι….

Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed