Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» της νέας διαχείρισης απορριμμάτων που μας επιβάλλει ο κ. Γραφάκος και κατ επίκταση η κα Κράτσα στην Κεφαλονιά;

Σήμερα, την διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά μας, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, εκτελεί ο ΦΟΣΔΑ – ΕΔΑΚΙ ΑΕ. Η εταιρεία ΕΔΑΚΙ ΑΕ εκτελεί δύο εργασίες.
Η πρώτη εργασία (εργασία Α) είναι η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους του νησιού μας, από τον Άγιο Νικόλα και τους Πρόννους μέχρι την Λειβαθώ, την Θηνιά και το Φισκάρδο και την Κοντογενάδα και η μεταφορά τους μέχρι την πύλη του ΧΥΤΥ στην «Παλοστή». Η δεύτερη εργασία (εργασία Β) που εκτελείται εντός του ΧΥΤΥ είναι η επεξεργασία των απορριμμάτων, αφού πρώτα τα απορριμματοφόρα περάσουν από πλάστιγγα και ζυγιστούν. Κατά την επεξεργασία ανακτούνται – ανακυκλώνονται διάφορα υλικά και στη συνέχεια ακολουθεί το θάψιμο των υπολειμμάτων στο εδαφικό κύτταρο του ΧΥΤΥ.

Η «Καλή και η Κακή Τράπεζα»
Επομένως, οι δημότες, μέσω των ανταποδοτικών τελών του λογαριασμού της ΔΕΗ, πληρώνουν ένα ποσό που χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα. Το κόστος για την εργασία Α (συλλογή–μεταφορά) και το κόστος για την εργασία Β (διαχείριση–ταφή απορριμμάτων).
Για την εργασία Β (διαχείριση–ταφή), η ΕΔΑΚΙ ΑΕ χρεώνει τους Δήμους του νησιού μας με 40€/tn απορριμμάτων. Αυτή η χρέωση είναι, αν όχι η χαμηλότερη στην Ελλάδα, μία από τις χαμηλότερες χρεώσεις. Στην Κρήτη χρεώνουν 70€/tn, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χρεώνουν 65 ή 75 ή 80€/tn. Παρά την χαμηλή τιμή που χρεώνει τους Δήμους η ΕΔΑΚΙ για την ταφή των απορριμμάτων, αν αφαιρέσουμε από τα έσοδα τα έξοδα που προκύπτουν από την διαχείριση εντός του ΧΥΤΥ, η εργασία Β είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Αφήνει πολύ μεγάλα κέρδη στην ΕΔΑΚΙ.
Επομένως, η εργασία Β (επεξεργασία–ταφή απορριμμάτων) είναι η λεγόμενη «Καλή Τράπεζα» της ΕΔΑΚΙ, είναι η Τράπεζα των «Καταθέσεων», των εσόδων, είναι το «αρμάρι με τα ασημικά», είναι το «κατζέλο με τα δαχτυλίδια και τα κολιέ».
Η εργασία Α (συλλογή–μεταφορά των απορριμμάτων) όμως, η οποία εκτελείται από την ΕΔΑΚΙ για λογαριασμό των Δήμων είναι οικονομικά μια ζημιογόνα εργασία που προκαλεί παθητικό στην επιχείρηση. Πολλά και ασύμφορα τα δρομολόγια, μεγάλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις, καύσιμα, λάστιχα απορριμματοφόρων, προσωπικό, ασφάλειες, συνεργία, ανταλλακτικά, ζημιές, ζημιές, ζημιές. Για να κρατήσεις καθαρή τη Σκάλα και το Φισκάρδο το καλοκαίρι πρέπει να στείλεις πολλά απορριμματοφόρα σε διπλές και τριπλές βάρδιες και ούτω καθεξής. Για να είσαι ηθικά σωστός, πρέπει να στείλεις απορριμματοφόρα και εργάτες στο Νιοχώρι της Ερίσσου και στα Αργίνια των Πρόννων.
Έτσι, για την εργασία Α (συλλογή-μεταφορά των απορριμμάτων), ο νέος Δήμος Αργοστολίου πληρώνει το ποσό των 884.000€/έτος στην ΕΔΑΚΙ ΑΕ. Όμως, στην ΕΔΑΚΙ ΑΕ η εργασία Α (συλλογή – μεταφορά) για το Δήμο Αργοστολίου κοστίζει 1.491.500€/έτος. Η εργασία Α λοιπόν «βάζει μέσα», δημιουργεί παθητικό στην ΕΔΑΚΙ 607.500€/έτος μόνο για το Δήμο Αργοστολίου.
Ο Δήμος Ληξουρίου για την εργασία Α πληρώνει 230.000€/έτος ενώ το πραγματικό κόστος είναι 342.940,00€/έτος. Άρα δημιουργεί στην ΕΔΑΚΙ ΑΕ ζημιά 112.940€/έτος.
Τέλος, ο Δήμος Σάμης για την εργασία Α πληρώνει 313.000€/έτος ενώ το πραγματικό κόστος είναι 401.940€/έτος. Άρα δημιουργεί στην ΕΔΑΚΙ ΑΕ ζημιά 88.940€/έτος.
Χωρίς αμφιβολία, η εργασία Α (συλλογή–μεταφορά απορριμμάτων) είναι η λεγόμενη «Κακή Τράπεζα» της ΕΔΑΚΙ ΑΕ ή αλλιώς η «Τράπεζα των Κόκκινων Δανείων».
Επειδή όμως η ΕΔΑΚΙ είναι κοινωφελής επιχείρηση των Δήμων, από την κερδοφορία της εργασίας Β (υγειονομική ταφή) χρηματοδοτεί την ζημιά της εργασίας Α (συλλογή – μεταφορά) και έτσι δεν υπάρχουν υπέρμετρες αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη.
Αυτό το νόημα άλλωστε έχει και η έννοια της επιχείρησης κοινής ωφέλειας. Το απορριμματοφόρο πρέπει να πηγαίνει και στα ξεχασμένα Αργίνια, και στο Καπνδρίτι και στο Νιοχώρι της Ερίσσου και στο Κοθρέα και Γέρο Γόμπο. Και επιπρόσθετα, πρέπει η ΕΔΑΚΙ να μαζεύει τα μπάζα και τα ψυγεία που ακόμη πετάνε λίγοι ασυνείδητοι στα βουνά και στα ρέματα.

Όλα για το παντεσπάνι;
Ο Γ.Γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος κος Μ. Γραφάκος και η Περιφερειάρχης κ Ρ. Κράτσα, και από ότι φαίνεται και ο κ. Σ. Κουρής, με το άρθρο 93 του νέου Νόμου έρχονται και μας «παίρνουν» το ΧΥΤΥ, την εργασία Β, την «Καλή Τράπεζα». Μας αφήνουν όμως την συλλογή και μεταφορά, την εργασία Α, την «Κακή Τράπεζα», την «Τράπεζα» των «Κόκκινων Δανείων και των Ελλειμμάτων».
Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, συγκεκριμένος Δήμαρχος μαθαίνουμε είπε στον κο Γραφάκο παρουσία της κας Κράτσα: «Αφού δεν κάνετε πίσω και θέλετε να πάρετε το ΧΥΤΥ, τότε να πάρετε και την συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών». Και ο κος Μ. Γραφάκος απάντησε: «Όχι, όχι, δεν την θέλουμε. Αυτή θα την κρατήσουν οι Δήμοι».
Ο κος Μ. Γραφάκος λοιπόν θέλει την «Καλή Τράπεζα», το παντεσπάνι, αλλά δεν θέλει τα «Κακή Τράπεζα και τα Κόκκινα Δάνεια». Αυτά κάνουν οι συνεργάτες σας κ. Μητσοτάκη κ. Πρωθυπουργέ και κ. Χατζηδάκη. Τι έχετε να πείτε στους Δημότες της Κεφαλονιάς; Γιατί δεν εφαρμόζετε στην Κρήτη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτό που εφαρμόζετε στην Κεφαλονιά;
Πόσο θα κοστίσει το «Μάρμαρο» των επιχειρηματικών σχεδίων του κου Μ. Γραφάκου και της κας Ρ. Κράτσα στον δημότη της Κεφαλονιάς;
Ας δούμε όμως, τι επιπρόσθετα κόστη θα φορτώσουν στην πλάτη του δημότη της Κεφαλονιάς οι κ.κ.κ. Μ.Γραφάκος, Ρ. Κράτσα, Σ. Κουρής προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους.
1ο Επιπρόσθετο Κόστος για τα «υποζύγια» τους Κεφαλλονίτες
Οι τρεις Δήμοι θα καλεστούν αμέσως να αυξήσουν τα Δημοτικά Τέλη για να καλύψουν τα ελλείμματα της εργασίας Α (συλλογή–μεταφορά σκουπιδιών).
607.500€/έτος ο Δήμος Αργοστολίου
112.940€/έτος ο Δήμος Ληξουρίου
88.940€/έτος ο Δήμος Σάμης.
Με τις υγείες μας! Να ζήσουν οι κκ.κ Μ. Γραφάκος, Ρ. Κράτσα, Σ. Κουρής!
2ο Επιπρόσθετο Κόστος για τα «Κεφαλλονίτες όνους».
Δεκαετίες τώρα είναι γνωστό σε όλους τους Δημάρχους μας, ότι στον ΧΥΤΥ η ΕΔΑΚΙ ζυγίζει και χρεώνει μόνο τα κλασικά απορριμματοφόρα των Δήμων και τα φορτηγά με σκουπίδια των ιδιωτικών εταιρειών (πχ. Κάδοι Βανδώρου κλπ). Κάθε χρόνο όμως, εκατοντάδες φορτηγά των Δήμων με ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα από ανακαινίσεις κλπ κλπ) περνάνε την πόρτα του ΧΥΤΥ, ζυγίζονται και είναι δωρεάν για τους Δήμους, δεν επιβάλλονται χρεώσεις για αυτά. Άλλωστε, ο Νόμος λέει ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα αστικά απορρίμματα που βάζουν σε σακούλες οι δημότες και όχι τα προϊόντα ανακαινίσεων σπιτιών και επιχειρήσεων κλπ. Για το καλό όμως του νησιού οι Δήμοι τα μαζεύουν όλα.
Όταν όμως τα «κλειδιά» του ΧΥΤΥ τα πάρουν οι κ.κ.κ. Μ. Γραφάκος, Ρ. Κράτσα και Σ. Κουρής, το «τζάμπα» θα πεθάνει. Θα υπάρξει χρέωση όχι μόνο για τα απορριμματοφόρα αλλά και για τα φορτηγά. Άρα λοιπόν οι Δήμοι θα χρειαστεί να κάνουν μια ακόμη γενναία αύξηση στα Δημοτικά Τέλη για να καλύψουν το κόστος των Ογκωδών Απορριμμάτων. Κατά προσέγγιση η αύξηση θα είναι:
350.000€/έτος ο Δήμος Αργοστολίου
160.000€/έτος ο Δήμος Ληξουρίου
100.000€/έτος ο Δήμος Σάμης.
Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική λύση, ο Δήμος να μην αυξήσει τα Δημοτικά Τέλη και να αρνηθεί να παραλαμβάνει τα Ογκώδη Απόβλητα από τους Δημότες όπως έχει δικαίωμα από το Νόμο. Τότε οι Δημότες θα πρέπει να τα πηγαίνουν τα Ογκώδη Απόβλητα με μισθωμένα οχήματα στο ΧΥΤΥ, να τα ζυγίζουν και να πληρώνουν στην πόρτα του ΧΥΤΥ τον ταμεία που θα έχουν ορίσει οι κκκ Μ. Γραφάκος, Ρ. Κράτσα και Σ. Κουρή. Έτσι, αν δεν πληρώσεις πρώτα τον «ταμεία τους», δεν μπαίνει στο ΧΥΤΥ το φορτηγό.
Βέβαια, τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να το δεχτούν οι Δημότες. Ή θα αφήνουν τα Ογκώδη Απόβλητα δίπλα στους κάδους αργά το βράδυ και με προσοχή μην τους πάρει «κανένα μάτι» είδηση και όλη η κοινωνία θα είναι σε συνεχή κόντρα με το Δήμο ή θα γεμίζουν την καρότσα του Αγροτικού αυτοκινήτου κατά τις 12 τα μεσάνυχτα και θα αμολάνε τα σκουπίδια στις λαγκαδιές και στα ρέματα, όπως γινόταν παλιά.
Εύγε κύριοι!! Θέλει πολύ προσπάθεια να μας γυρίσετε τόσες δεκαετίες πίσω. Ζήτω η Κεφαλονιά, το καθαρότερο νησί!
3ο Επιπρόσθετο Κόστος για τα «γαϊδούρια» τους Κεφαλλονίτες
Σήμερα στην Κεφαλονιά λειτουργεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων. Όπως σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, το πρόγραμμα αυτό είναι οικονομικά ζημιογόνο αλλά περιβαλλοντικά εξαιρετικά ωφέλιμο. Το Πρόγραμμα αυτό έχει έσοδα, έξοδα και ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Σε ότι στο αποτέλεσμα, καταφέρνουμε να ανακυκλώσουμε άλλες φορές το 12% των απορριμμάτων που παράγονται στο νησί, άλλες φορές το 14% και άλλες φορές το 15%. Σίγουρα πρέπει να βελτιωθούμε.
Για αυτό ο Δήμος Αργοστολίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός Μεγάλου Κέντρου Ανακύκλωσης ή αλλιώς ενός Μεγάλου Πράσινου Σημείου και για την αγορά 2 Κινητών Κέντρων Ανακύκλωσης ή αλλιώς 2 Κινητών Πράσινων Σημείων.
Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου τα έσοδα από το Πράσινο Σημείο θα είναι 144.976€/έτος και το κόστος λειτουργίας 387.331€/έτος. Αυτό μας δίνει ένα έλλειμμα 242.356€/έτος.
Αν συνυπολογίσουμε και τα ελλείμματα από τη λειτουργία των 2 Κινητών Πράσινων Σημείων προκύπτει ένα συνολικό έλλειμμα 350.000-400.000€/έτος για το Δήμο Αργοστολίου.
Μπράβο κύριοι θα καταφέρετε να καταρρεύσουν όλα τα Προγράμματα Ανακύκλωσης του νησιού.
Γιατί κύριοι να χρεώνουμε μόνο 40€/tn στο ΧΥΤΥ της Κεφαλονιάς και στην Κρήτη να χρεώνουν 70€/tn;; Να χρεώσουμε και εμείς παραπάνω. Να το πάμε στα 70€/tn. Τι φοβάστε; Μήπως και δεν μας προτιμήσουνε οι Κεφαλλονίτες Όνοι; Αφού δεν υπάρχει άλλος ΧΥΤΥ, είμαστε μονοπώλιο, το μαγαζί είναι γωνία, όλοι εδώ θα καταλήξουνε, τους «έχουμε στο χέρι».
Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι τιμές των Δημοτικών Τελών θα εκτοξευθούν στα αστέρια, μέχρι την μεγάλη άρκτο θα φτάσουνε, και από «κανονικές» τιμές θα γίνουνε «ρομαντικές» τιμές.
Και ως γνωστόν το «ρομάνζο» πληρώνεται κατιτίς παραπάνω.

Επίλογος
Αφού όμως δεν κάνουν πίσω.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και θα πάρουν τα «κλειδιά» του ΧΥΤΥ.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ μικρό «υποζύγιο, όνε, γάιδαρε» Δημότη της Κεφαλονιάς;;
Μπορείς, αν θέλεις να μην έχεις μνήμη χρυσόψαρου ή γαϊδουρόψαρου.
Κάθε φορά που θα παίρνεις το φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ να θυμάσαι τρία ονόματα: κ.κ.κ. Μ. Γραφάκος, Ρ. Κράτσα, Σ. Κουρής και φυσικά ΝΔ.
Μην ξεχνάς: κ.κ.κ. Μ. Γραφάκος, Ρ. Κράτσα, Σ. Κουρής.
Υ.Γ.: Με τις δύο παρεμβάσεις μου περί του «Πράσινου Σημείου» και της εκλαΐκευσης πως λειτουργεί η ΕΔΑΚΙ ΑΕ/ΟΤΑ και τι εργασίες εκτελεί (Α και Β)…. γίνεται σαφές γιατί το άρθρο 93 του Νόμου περί «Εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»είναι ζημιογόνο, όχι για τις καρέκλες και τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων, όπως διατυμπανίζουν ορισμένοι…., αλλά καταστροφικό, ζημιογόνο και δαπανηρό για τις τσέπες των δημοτών της Κεφαλλονιάς. Καμία λοιπόν αντιπολιτευτική διάθεση αλλά κυρίως με τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων και επιχειρήματα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Π. ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ
Τεχνικός Υπάλληλος Δ. Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed