Οι… παρλαπίπες του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Διονύση Μινέτου και το πραγματικό ρεπορτάζ για το τι ΔΕΝ έκανε για την φωτιά στο ΧΥΤΥ

Ο πολυγραφότατος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αργοστολίου, Διονύσης Μινέτος, μας ενημέρωσε σήμερα, με μια μακροσκελή ανακοίνωση, για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να σβηστεί η φωτιά στον ΧΥΤΥ, μια φωτιά που καίει από το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος, μάλλον ξέχασε να μας ενημερώσει για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο ακούει στο όνομα BONPET, που θα μπορούσε να είχε σβήσει την φωτιά τουλάχιστον από την Δευτέρα 7 Αυγούστου το μεσημέρι και δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να αναπνέουμε τα τοξικά αέρια επί δέκα μέρες και μερικοί εξ ημών να οδηγηθούν στο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ο κ. Μινέτος ξέχασε να μας πει για το πόσο κοστολογείται η ανθρώπινη υγεία από τον ίδιο, την στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης για μήνες έκλεισε, προκειμένου να περιοριστεί η δράση του covid 19. Αναφερθήκαμε νωρίτερα στο υλικό BONPET το οποίο ανακαλύφθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες το 2000 και τελειοποιήθηκε από Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ρώσους συναδέλφους τους μέσα στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα. Είναι προσαρμοσμένο σε Ευρωπαϊκά, Αμερικανικά και Ρωσικά πρότυπα, είναι οικολογικό και έχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις των περιβαντολλόγων από το 2006. Είναι εγκεκριμένο από το Αρχηγείο του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος για χρήση από όλα τα οχήματα της Υπηρεσίας από το 2011.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας ενημερώθηκαν από την εταιρία που το αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και από τον διευθυντή της, Βασίλη Γκερλέ, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός όσο και ο Αντιδήμαρχος, Διονύσης Μινέτος για την αποτελεσματικότητά του σε πυρκαγιές που ξεσπούν σε ΧΥΤΥ. Ο κ. Τραυλός δήλωσε αναρμόδιος (σε κάποιο χρόνο από σήμερα θα έχει αρμοδιότητα) και έτσι το μπαλάκι πήγε στον Αντιδήμαρχο. Ο κ. Μινέτος ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τον διευθυντή της εταιρίας, ο οποίος του προσκόμισε και τα απαραίτητα έγγραφα-αποδείξεις, που έδειχναν πως είχαν σβηστεί στο πρόσφατο παρελθόν οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει στους ΧΥΤΥ Ι θάκης, Δράμας και Χίου. Μάλιστα, του προτάθηκε και δοκιμή του προϊόντος, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά να γίνει η δοκιμή εντελώς δωρεάν. Το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται ευρέως σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία, είναι βιοδιασπώμενο και δεν αφήνει κατάλυπα στο έδαφος μετά την χρήση του. Δεν παράγει τοξικά και δεν επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά που το συνοδεύουν.
Επί του πρακτέου τώρα, το υλικό αυτό που κυκλοφορεί σε συσκευασίες 25 λίτρων πρέπει να αναμιχθεί με 600 λίτρα νερό. Η μία συσκευασία (μαζί με το νερό) μπορεί να κατασβέσει φωτιά σε ένα στρέμμα σκουπιδιών που καίγονται και στοιχίζει 25 ευρώ/λίτρο συν το ΦΠΑ. Για παράδειγμα για να σβήσει η φωτιά στην Ιθάκη πριν από κάποια χρόνια (δύο στρέμματα η χωματερή) χρειάστηκαν δύο συσκευασίες, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 1250 ευρώ συν το ΦΠΑ. Στην Παλοστή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μινέτου, το κύτταρο που καιγόταν επί μέρες και έδιωχνε στην ατμόσφαιρα τόνους τοξικών αερίων έχει έκταση περίπου 30 στρέμματα. Με μια απλή αριθμητική πράξη: 30 στρέμματα, δηλαδή 30 συσκευασίες Χ 25 ευρώ ανά λίτρο μας κάνουν 18.750 ευρώ. Βάλτε και το νερό, βάλτε και τις εργατοώρες, βάλτε και τα αυτοκίνητα για τον ψεκασμό, βάλτε και τον ύπνο και το φαγητό του συνεργείου, βάλτε και τα εισιτήρια πήγαινε-έλα στην Αθήνα, βάλτε ότι άλλο θέλετε, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 25.000 ευρώ. Τόσο κοστολόγησε ο κ. Μινέτος την υγεία περίπου 30000 συμπολιτών μας και αρνήθηκε να το χρησιμοποιήσει.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
– Έγινε στα αλήθεια κ. Μινέτο η διαδικασία που μας περιέγραψε ο Βασίλης Γκερλές;
– Ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για την συγκεκριμένη προσφορά;
-Ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Κεφαλονιάς για το προϊόν και την αποτελεσματικότητά του;
– Ενημερώθηκε ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ για το BONPET και το κόστος κατάσβεσης της φωτιάς;
-Γιατί αρνηθήκατε να κάνετε την δωρεάν δοκιμή; Μια δοκιμή ήταν ρε παιδί μου, δεν θα πλήρωνες τίποτε…
-25000 ευρώ κοστολογήσατε την υγεία των κατοίκων της Κεφαλονιάς και είδατε ότι δεν σας συμφέρει; Αλήθεια πόσο σας κόστισε η ιστορία με τα χώματα;
Περιμένουμε με αγωνία την απάντησή σας στο παραπάνω ρεπορτάζ και με περισσότερη αγωνία την αγόρευσή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed