Επιστολή διαμαρτυρίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου στον Πρωθυπουργό, με κοινοποίηση σε Βουλευτή, Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη

Κατόπιν της δημοσίευσης στο ΦΕΚ με αρ. Φύλλου 4899/6-11-2020 της υπ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.Οικ.: 71342 Κοινής Υπουργικής Απόφασης,o Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων κ. Χαρδαλιάς προέβη σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά μέσα ότι γενικώς και αορίστως «απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη την Ελληνική Επικράτεια» χωρίς όμως καμία σχετική διάταξη να συμπεριληφθεί στο ΦΕΚ με αρ. Φύλλου 4899/6-11-2020 Τεύχος Β.
Ο κ. Χαρδαλιάς μη ενημερωμένος θεσμικά και σαφώς στερούμενος νομικών γνώσεων, εννοούσε ή ήθελε να εννοήσει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση με σκοπό άσκησης θήρας, καθόσον όπως προκύπτει από το άρθρο 3 αρ. 2 της υπ. αριθμ. Δ1α/Γ.Π.Οικ.: 71342 ΚΥΑ, η μετακίνηση επιτρέπεται περιοριστικώς για τους αναγραφόμενους στο άρθρο αυτό λόγους. Κατόπιν της απαγόρευσης αυτής, προέβημεν στην με αρ. πρωτ. 165/10-11-2020 Ανακοίνωση – Διαμαρτυρία μας την οποίαν κοινοποιήσαμε νομίμως στους αποδέκτες δια αποστολής στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το Ν.Δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας), στο άρθρο 251 παρ. 1 η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτεια. Η άσκηση της θήρας, πέραν του επιτρεπτού εκ του Νόμου να ασκείται ως άθλημα, αποτελεί και ζωτική μας ανάγκη. Η θήρα συνεπάγεται κατά κανόνα μοναχική δραστηριότητα, σε δυσπρόσιτα σημεία ορέων και εκτός αστικού ιστού, μακριά από οικισμούς και πόλεις και χωρίς επαφή με άλλους ανθρώπους και δεν αποτελεί επομένως κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19.
Παράλληλα μετά τις δηλώσεις του κ.Βορίδη ο κυνηγός κρίνεται απαραίτητος για την θήρευση αγριόχοιρων ώστε να μειωθεί η εξάπλωση της πανώλης. Το ίδιο συμβαίνει και για τη μετάδοση της λύσσας από τις αλεπούδες.Μέχρι πρόσφατα, η Πολιτεία ζητούσε από τους κυνηγούς να συμμετέχουν σε οργανωμένα από τα κατά τόπους Δασαρχεία συνεργεία ελέγχου του πληθυσμού του αγριόχοιρου και μάλιστα νομοθέτησε ειδικές διατάξεις προς άρση των περιορισμών θήρας, δηλαδή επέτρεψε την θήρα του εκτός κυνηγετικής περιόδου ακόμη και εντός καταφυγίων άγριας ζωής. Ζήτησε ακόμη από τους κυνηγούς σε περίπτωση ευρέσεως νεκρού ζώου να μεριμνούν για την συλλογή δείγματος προς εξέτασή του από τις κτηνιατρικές αρχές. Η έστω και προσωρινή παύση της θήρας θα φέρει με βεβαιότητα το πρόβλημα πιο κοντά στα οικόσιτα ζώα και οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και καταστροφικές για την οικονομία και την δημόσια υγεία.
Οι κυνηγοί επιτελούμε και υγειονομικό αλλά και κοινωνικό έργο, με βάσει τα ανωτέρω. Δρούμε ως ρυθμιστές της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας, γεγονός το οποίο ρητά αναγνωρίστηκε από κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Η απαγόρευση μετακίνησής μας, μας στερεί την απόδοση της δέουσας προσοχής στους πιστούς μας συντρόφους, που όπως προβλέπει ο νόμος πρέπει να εκγυμνάζονται σε ειδικές θεσμοθετημένες με ΦΕΚ ,ζώνες εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων ή όπου δεν υπάρχουν, στο βουνό κατά την κυνηγετική περίοδο, σε αντίθεση με τα κοινά κατοικίδια. Εφόσον σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.Οικ.: 71342 επιτρέπεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμιση (1,5) μέτρου, και η θήρα ορίζεται νομικά ως άθλημα γιατί ο κ.Χαρδαλιάς την απαγορεύει;
Πληρούνται επομένως όλες οι προϋποθέσεις που ορίζει η ΚΥΑ για την απρόσκοπτη διενέργεια της αθλητικής μας δραστηριότητας της θήρας και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιόν λόγο εισάγεται προφορικώς απ τον κ. Χαρδαλιά τέτοια δυσμενής διάκριση εναντίον μας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μπορεί να καταργήσει τον Νόμο; Είναι δυνατόν με την ανωτέρω ΚΥΑ να επιτρέπεται η σκοποβολή αλλά όχι το κυνήγι; Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες αναγνωρίστηκαν τα ανωτέρω, εξαιρέθηκε η κυνηγετική δραστηριότητα από τον περιορισμό των μετακινήσεων. Προφανώς στις χώρες αυτές επικρατεί η κοινή λογική, στην δική μας γιατί όχι; Οι κ. Πέτσας και κ. Χαρδαλιάς απήντησαν στα αιτήματά μας ότι εμμένουν στην απαγόρευση μετακίνησης προς άσκηση θήρας με την σύμφωνη γνώμη της επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Να σημειωθεί ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι λειτουργούν με βάσει κοινό για όλους καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας. Υπάγονται στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και αυτές στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως ο Νόμος ορίζει και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεν ζητήσαμε ελεημοσύνη. Ζητήσαμε να αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας και το βάσιμο των ισχυρισμών μας. Ζητήσαμε να αναγνωριστεί και να υπάρξει επίσημη παραδοχή της εφαρμογής του σχετικού Νόμου που καθιερώνει την άσκηση θήρας ως αθλητική δραστηριότητα ώστε να υπαχθεί η ζωτική μας ανάγκη στις εξαιρέσεις μετακίνησης, ως είναι νόμιμο. Δεν προτρέψαμε ως κυνηγετικοί σύλλογοι τα μέλη μας να πράξουν αυτοβούλως κατά το δοκούν και να προβούν σε άσκηση θήρας, αλλά αντιθέτως ζητήσαμε, δοθείσης της υγειονομικής συγκυρίας, να πειθαρχήσουν, σεβόμενοι τον Νόμο. Και το έπραξαν. Όλοι οι Έλληνες πολίτες υφίστανται τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Δεν ζητούμε οι κυνηγοί προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων πολιτών.
Αιτούμαστε όμως να μας ενημερώσετε εγγράφως την τεκμηριωμένη απάντηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την απόρριψη του αιτήματος μας περί άρσης της απαγόρευσης της θήρας και για τις θέσεις σας σε ό,τι αφορά το κυνήγι. Εάν η Πολιτεία σκοπεύει να προβεί σε απαγόρευση της θήρας για το υπόλοιπο της φετινής περιόδου, ας το πράξει με την προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να ασκήσουμε δικαστικώς τα δικαιώματά μας. Εάν δεν την καταργήσει, οφείλει να την επιτρέπει απρόσκοπτα.

Πρόεδρος: Κασσιανός Γεώργιος
Αντιπρόεδρος: Πανταζάτος Αναστάσιος
Γενικός Γραμματέας: Μπάλδος Διονύσιος
Κοσμήτορας: Σπυράτος Γεράσιμος
Μέλος: Κομητόπουλος Διονύσιος
Μέλος: Σταματάτος Ανδρέας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed