Ένα γράμμα… στον Αϊ-Βασίλη από τον Αλέξη και τη Λυδία, να καθαριστεί ο Κούταβος, το Κάστρο και ο κήπος του Νάπιερ για να κάνουμε τις βόλτες μας

Αγαπημένε Αι Βασίλη, είμαστε δύο αδέλφια 4ης και 5ης δημοτικού και μένουμε Αθήνα. Όμως κάθε καλοκαίρι, αλλά και τις γιορτές των Χριστουγέννων ερχόμαστε και περνάμε οικογενειακά στην Κεφαλονιά γιατί από εκεί έχουμε ρίζες.
Φέτος σου γράφουμε όπως κάθε χρόνο για να σου ζητήσουμε να πραγματοποιήσεις τις ευχές μας. Επειδή αγαπάμε το νησί μας, το επισκεπτόμαστε συχνά. Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη θάλασσα φυσικά, αλλά και στο Αργοστόλι και να περπατάμε στην λιμνοθάλασσα του Κουτάβου. Στενοχωριόμαστε όμως γιατί κάθε χρόνο ο Κούταβος είναι όλο και πιο παραμελημένος και βρώμικος. Ρόδες αυτοκινήτων μέσα στη θάλασσα, μπαταρίες, σπασμένα παγκάκια και σκουπίδια που δυστυχώς συνυπάρχουν με τις πάπιες, τις χελώνες και τις χήνες (λυπητερή εικόνα). Περπατώντας λίγο πιο πέρα, στη γέφυρα του Κουτάβου και ενώ είναι μόνο για πεζούς, πολλές φορές έχουμε δει να περνάνε μηχανές, ενώ αντιθέτως στην πλατεία του Αργοστολίου που πιστεύαμε ότι θα μπορούμε να παίξουμε, δεν επιτρέπεται να περνά ούτε ποδήλατο.
Πηγαίνοντας στα χωριά της Λειβαθούς, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει επιβλητικό, μέσα όμως από τα τείχη είναι τελείως αφημένο, εγκαταλειμμένο σα να θέλει κάποιος να ξεχάσουμε και να αγνοήσουμε την ιστορία του νησιού μας. Τα άγρια χόρτα έχουν κυριαρχήσει στο χώρο και έχουν κρύψει τα αξιοθέατα και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ενώ όταν περπατάς πρέπει να προσέχεις τις τρύπες και τα φίδια. Στις χώρες του εξωτερικού όπως στη Γαλλία, στα Κάστρα υπάρχει ζωή και είναι περιποιημένα. Υπάρχουν μέσα στα τείχη, μικρά μαγαζιά που πουλάνε ενθύμια, υπάρχουν πινακίδες που εξηγούν την ιστορία του Κάστρου, ξεναγοί και περιποιημένοι κήποι. Θα ήμασταν πολύ περήφανοι για τον τόπο μας αν κάποια πράγματα έφτιαχναν και οι άνθρωποι πρόσεχαν το περιβάλλον και τα μνημεία. Γιατί η Κεφαλονιά είναι όμορφο νησί και τα μνημεία αποτελούν την ιστορία του τόπου μας.
Για φέτος λοιπόν τ’ όνειρό μας και η ευχή μας είναι τα «μικρά ξωτικά» να καθαρίσουν τον Κούταβο και το Κάστρο του Αι Γιώργη, να φτιάξουν ωραίους κήπους στους δημόσιους χώρους (Νάπιερ, Κάστρο, Κούταβο) για να κάνουμε βόλτες και να δημιουργηθούν παιδικές χαρές για να παίζουμε. Οι κατεστραμμένοι πάγκοι να αντικατασταθούν με καινούριους και στην πλατεία να τοποθετηθεί ένα καρουσέλ. Αϊ Βασίλη ίσως, εσύ μπορείς ίσως, να ευαισθητοποιήσεις τους αρμόδιους και η ευχή μας να γίνει πραγματικότητα και τότε θα επανέλθουμε για να ζητήσουμε πιο ασφαλή σχολεία για τους φίλους μας στο νησί. Ίσως υπάρχει ελπίδα κάτι να αλλάξει και μετά τα Χριστούγεννα. Καλές γιορτές

Αλέξης και Λυδία

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed