Αμφισβητείται ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που βγήκε σε διαβούλευση περιλαμβάνει τα περισσότερα στοιχεία των προτάσεων που κατέθεσε η ΚΕΔΕ, δεν καταγράφει όμως έναν διακριτό ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά του Α βαθμού, ούτε εντοπίζεται σ΄αυτό η εμπλοκή των δήμων.
Άλλος πιο σκληρά, άλλος πιο μαλακά όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όλων των παρατάξεων εξέφρασαν πάνω κάτω την ίδια ανησυχία. Η διαφοροποίηση υπήρξε περισσότερο στις φωνές όπως του Προέδρου κ. Παπαστεργίου και του Β’ Αντιπροέδρου κ. Κάρναβου που εκτίμησαν ότι η κατάσταση παλεύεται, και στις φωνές όπως του κ. Πελετίδη και του κ. Σακούτη οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σαφής η επιλογή της Ε.Ε. και της Κυβέρνησης: η ανάκαμψη να στηριχθεί στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος από το καλοκαίρι που ξεκίνησε η κουβέντα για το σχέδιο ανάκαμψης, η ΚΕΔΕ κατέθεσε από τους πρώτους ολοκληρωμένες, κοστολογημένες, προτάσεις οριζόντιων δράσεων σε 12 άξονες και πριν από δύο εβδομάδες το Σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.
Στο Σχέδιο διαχειρίζεται 32 δισεκατομμύρια συνολικά. Από αυτά τα 19,4 προβλέπεται να προέλθουν από επιδοτήσεις και τα 12,7 δις από δάνεια, ενώ το 70% των χρημάτων θα πρέπει να δεσμευτούν μέσα στο 2021 και το 2022 που θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα ώριμα έργα για να ενταχθούν. Το σχέδιο επίσης κατανέμει 38% για την Πράσινη Οικονομία και το Περιβάλλον, 13% για την Ψηφιακή Μετάβαση, 25% για την Απασχόληση και 24% για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις. Η εκτίμηση είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να απορροφήσει έως και 7 δις από τα παραπάνω. Ο κ. Παπαστεργίου θύμισε τους 12 άξονες προτάσεων που κατέθεσε η ΚΕΔΕ και συγκεκριμένα:
Πράσινος μετασχηματισμός των δήμων
Διαχείριση αποβλήτων
Ψηφιακός δεκάλογος για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις
Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση και εσωτερική οργάνωση των δήμων
Ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς πάνω από το δημοτικό φωτισμό
Αναβάθμιση κοινωνικών δομών δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας, φροντίδας και πρόνοιας
Εθνικά πλεονεκτήματα όπως λιμάνια ιαματικός τουρισμός κλπ αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας
Υποδομές και προσβάσιμες πόλεις, ΑμεΑ, ανακατασκευή δρόμων επέκταση Φυσικού Αερίου μετρητές κλπ
Ανθεκτικές πόλεις – Πολιτική προστασία
Νέοι υποδοχείς επιχειρηματικότητας.
Δημιουργία διαδημοτικού κοινωνικού δικτύου
Και Κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων μεταναστών.
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διεκδικήσει το να φανεί στο τελικό κείμενο πιο ξεκάθαρα η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και να επισημανθεί ο ενεργός της ρόλος στην διαδικασία ανάκαμψης. Τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουν να κουμπώσουν καλύτερα οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, στην πρόταση της Κυβέρνησης. Επίσης επισήμανε την έλλειψη του κειμένου στο να ξεκαθαρίζει για τους ΟΤΑ τον τρόπο χρηματοδότησης και υλοποίησης.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed