Το ξήλωμα ενός ολόκληρου κλάδου επιστημών από την εκπαίδευση

Το 2019 τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο Γενικό Λύκειο ήταν 4 και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας τους ήταν 14. Το 2020 τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο Γενικό Λύκειο ήταν 2 και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας τους έγιναν 8.
Το 2021 θα υπάρχει μόνο ένα μάθημα Κοινωνικών Επιστημών, στην Α Λυκείου, και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας του θα είναι 2, και δεν θα εξετάζεται γραπτώς τον Ιούνιο. Το 2020 και το 2021 τα παιδιά της Β Λυκείου, που αποκτούν δικαίωμα ψήφου ΔΕΝ διδάσκονται το μάθημα “Πολίτης και Δημοκρατία”, που αναφέρεται στις εκλογές, τα όργανα και τις λειτουργίες του κράτους, το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο. ΔΕΝ διδάσκονται επίσης (οι των ανθρωπιστικών επιστημών) το μάθημα “Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών” όπου μάθαιναν τα βασικά για τις βασικές οικονομικές και πολιτικές θεωρίες, από τον φιλελευθερισμό μέχρι τον μαρξισμό και από τον αναρχισμό μέχρι τον φασισμό. Επίσης, τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν θα διδάσκονται Κοινωνιολογία ενώ θα είναι υποψήφια για δεκάδες σχολές κοινωνικών επιστημών (Νομική, Δημοσιογραφία, Ψυχολογία, Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες). Στην οποία Κοινωνιολογία θα άκουγαν για εξωπραγματικά πράγματα που δεν θα τους χρησιμεύσουν ποτέ, όπως για εκπαιδευτικά συστήματα, για την ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, τον πόλεμο, τη μετανάστευση, τον ρατσισμό.
Δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο ξήλωμα ενός ολόκληρου κλάδου επιστημών από την εκπαίδευση. Ξέρω όμως ότι ήδη μου λείπουν τα μαθήματα που δίδασκα και του χρόνου θα μου λείψουν ακόμη περισσότερο… Όχι τόσο επειδή… δεν θα έχω αντικείμενο… (κάτι η Οικονομία, που διεσώθη από τη σφαγή των νηπίων, διότι έχουμε και καπιταλισμό, κάτι κάποιες ώρες Ιστορίας που θα περισσέψουν και για μας…) Αλλά γιατί αυτά τα μαθήματα τα αγάπησα πολύ… και νομίζω ότι και τα παιδιά τα είχαν αγαπήσει. Θα μου λείψουν και οι ταινίες που βλέπαμε κατά καιρούς μαζί με τα παιδιά. Νομίζω το πιο μεγάλο σουξέ διαχρονικά είχαν το “Slumdog Millionaire”, η “Αμελί” (όπου τα κορίτσια είχαν φτιάξει και το κέικ της Αμελί), ο “Κύκλος των Χαμένων ποιητών”, ο “Πιανίστας”, και το “Σινεμά ο Παράδεισος”. Κάπως έτσι, όπως εκείνη τη σκηνή που γκρεμιζόταν το σινεμά, νιώθω τώρα που τα μαθήματά μου φεύγουν σιγά σιγά από την εκπαίδευση… Γι’ αυτό Άγιε Βασίλη, γιατί εκεί ήθελα να καταλήξω, παρόλο που δεν ήμουνα και τόσο καλό παιδάκι αυτή τη χρονιά, σε παρακαλώ το 2021 να μου φέρεις πίσω τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών… Όλα. Ζητάω πολλά;

Ηλίας Τουμασάτος
Εκπαιδευτικός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed