Η φιλοσοφία και ο διττός στόχος από τον «Απόπλους»

Βαδίζοντας προς το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση σχεδόν δύο χρόνων όπου ο πλανήτης βρίσκεται υπό το πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19, το Κέντρο Πρόληψης «Απόπλους» κατά το τελευταίο εξάμηνο λειτούργησε με μια φιλοσοφία που είχε ένα διττό στόχο.
Αφ’ ενός ένα στοίχημα ήταν η επιστροφή κατά το δυνατόν στις δια ζώσης δράσεις και παρεμβάσεις πρόληψης και αφ’ ετέρου σκοπός ήταν η ανταπόκριση όσο το δυνατόν στις ανάγκες και στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στη λειτουργία της εκπαίδευσης και στην ψυχοκοινωνική υγεία. Με αυτά τα δεδομένα κατά νου ο «Απόπλους» υλοποίησε δράσεις για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε σε επίπεδο υποστήριξης ατομικών αιτημάτων βοήθειας με ποικίλα χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης εκπαιδευτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 68 εκπαιδευτικοί σε Αργοστόλι και Ληξούρι, που αφορούσαν στην υποστήριξη της υλοποίησης των εργαστηρίων δεξιοτήτων που υλοποιούνται φέτος στα σχολεία. Οι δύο θεματικές ενότητες των σεμιναρίων ήταν η ευαλωτότητα και η ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών στο σχολικό πλαίσιο και η αξιοποίηση του λαϊκού παραμυθιού στην πρόληψη. Για την κάθε θεματολογία δόθηκε στους συμμετέχοντες υλικό προς εφαρμογή στην τάξη, από το οποίο υπολογίζεται πως θα επωφεληθούν περίπου 1200 μαθητές. Σε εξέλιξη βρίσκεται και παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοβουνίων σε σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ και την εξάρτηση από το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπου προς το παρόν έχει πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο στην Έ Δημοτικού.
Όσον αφορά τους γονείς, ολοκληρώνεται με το τέλος της χρονιάς ένας πρώτος κύκλος λειτουργίας διαδικτυακών ομάδων γονέων, με συμμετοχή γονέων από όλη την Κεφαλλονιά και θεματολογία που αφορά την επικοινωνία στην οικογένεια στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης της πανδημίας. Ένας νέος κύκλος ομάδων με νέους συμμετέχοντες έχει προγραμματιστεί και για το 1ο εξάμηνο του 2022, οι οποίες στα πλαίσια της προσπάθειας αποφυγής της διασποράς του Covid-19 θα υλοποιηθούν και αυτές διαδικτυακά. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως το Κέντρο δέχεται αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν αριθμό αιτημάτων βοήθειας από την ευρύτερη κοινότητα και -κυρίως- από μαθητές. Όπως ήταν αναμενόμενο βάσει των προβλέψεων που είχαμε κάνει ως Κέντρα Πρόληψης, δυστυχώς η πανδημία και τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της (lockdown και παρατεταμένη αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων) είχαν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη ψυχοκοινωνική υγεία, αλλά ειδικότερα στο σχολικό πλαίσιο και στους μαθητές.
Τη δεδομένη στιγμή ο «Απόπλους» σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες διαχειρίζεται αρκετά περιστατικά που εκτείνονται από φαινόμενα παραίτησης από το σχολείο και τον μαθητικό ρόλο έως φαινόμενα εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας. Με την ελπίδα πως το αύριο θα φέρει κάτι καλύτερο, οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «Απόπλους» ευχόμαστε καλές γιορτές και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υποστηρίζουμε την τοπική κοινωνία στα πλαίσια του ρόλου μας.

Κέντρο Πρόληψης «Απόπλους»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed