Γεράσιμος Μεταξάς: «Οι δυνάμεις που πέρασαν από τον τόπο τα τελευταία χρόνια έδειξαν το αληθινό και αποκρουστικό τους πρόσωπο αναφορικά με τον Τάφο των Τζαννάτων»

Για όλους εκείνους που ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν. Ο αγαπητός φίλος και τ. Δήμαρχος Ελειού -Πρόννων Κώστας Ζαπάντης με αφορμή τις πολύ πρόσφατες δυσοίωνες εξελίξεις που έχουν σχέση με την ανάδειξη και την προστασία του μνημειώδους θολωτού τάφου των Τζαννάτων, αλλά και από την εποχή που είχε ξεκινήσει η υπονόμευση των μελετών του γνωρίζοντας συμπεριφορές, πρόσωπα και πράγματα είχε από πολύ νωρίς προβλέψει την δυσώδη εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
https://kefalonitis-onos.blogspot.com/…/12/blog-post_79.html
https://kefalonitis-onos.blogspot.com/…/02/blog-post_54.html
http://kefalonitis-onos.blogspot.com/2019/…/blog-post_1.html
Η αλήθεια είναι πως από την εποχή που ο ανασκαφέας του μνημείου Δρ. Λάζαρος Κολώνας ανακοίνωσε την σημασία και την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ταφικού συνόλου και το τι σηματοδοτούσε στον χρόνο και τον χώρο, ξεκίνησε μια ατέρμονη μάχη με τους μηχανισμούς “του βαθέως κράτους” και τα βιλαέτια που συνθέτουν την λεγόμενη Ελληνική πραγματικότητα. Στα χρόνια που πέρασαν οι δυνάμεις που δεν ήθελαν την ανάδειξη του μνημείου και την συγκεκριμένη περιοχή να γίνει προορισμός μας έδειξαν από τότε το αληθινό και αποκρουστικό πρόσωπό τους. Σε άλλες εποχές και ενδεχομένως σε μια άλλη πατρίδα η ανάδειξη αυτού του μνημείου, όπως και των άλλων παρακείμενων αρχαιοτήτων (βλέπε: Σπήλαιο Δράκαινας [ανασκαφή Δρ. Γεωργία Στρατούλη], Υστεροελλαδικός οικισμός [ανασκαφή Δρ. Αντώνης Βασιλάκης], Αρχαϊκές ακροπόλεις [αποτύπωση Dr. Klavs Randsborg], Θολωτός τάφος Μαυράτων [ανασκαφή Δρ. Σπυρίδων Μαρινάτος], Μοναστήρι της Άτρου κ.α. ) θα ήταν αυτοσκοπός για μια πολιτεία που σέβεται και προστατεύει την μνημειακή της κληρονομιά και μπορεί να συνομιλήσει με το παρελθόν της.
Δυστυχώς όμως όπως όλα δείχνουν το μνημείο αυτό, αλλά και οι άλλες παρακείμενες αρχαιότητες ήλθαν στο φως σε μια λάθος εποχή και σε μια περίοδο που περισσεύει η ύβρης. Το βέβαιο είναι πως δεν άξιζαν της τύχης αυτής, αλλά ούτε και σε τελική ανάλυση η γη των Κεφαλλήνων που επί 3500 χιλιάδες χρόνια τα είχε προστατέψει από τα βέβηλα χέρια των μεταγενεστέρων. Πολλές φορές έχω καταραστεί την ώρα και την στιγμή που είχα την κακιά τύχη να εντοπίσω αυτό το μνημείο. Εάν ήξερα το τι θα μεσολαβούσε θα προτιμούσα ειλικρινά να άνοιγε η γη και να με είχε καταπιεί. Ποτέ δεν είχα φανταστεί αυτά που θα είχαμε την κακιά τύχη να ζήσουμε ιδιαιτέρως τα τελευταία τρία χρόνια. Για όλους εκείνους που ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν για την σπουδαιότητα και την αξία αυτού του μνημείου όπως επίσης και των άλλων εξίσου σημαντικών παρακείμενων αρχαιοτήτων έφτασε πλέον ο καιρός να το πούμε ξεκάθαρα:
-Η όποια ανεπάρκεια και οι εγγενείς αδυναμίες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο (βλέπε Μητρόπολη Κεφαλληνίας), που εκδηλώνονται άλλοτε με αντιδραστικές και άλλοτε με Λουδοβίκειες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι πλέον το άλλοθι για κανέναν.
-Το πρόβλημα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και η Κυβέρνηση είτε από αδυναμία, είτε από πρόθεση, φέρει ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για τα όσα τραγελαφικά ζούμε με την υπόθεση αυτά τα τελευταία χρόνια.
-Δεν γνωρίζω μετά από τις τελευταίες εξελίξεις τι αντιδράσεις θα υπάρξουν και εάν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι θα αναλάβουν την ευθύνη να “συνομιλήσουν” με τις “ομιλούσες πέτρες”, να απαντήσουν στην ύβρη και να προστατέψουν την τιμή της περιοχής, τα μνημεία της και την μνήμη των νεκρών τους.
Απάντηση όμως στην ύβρη είναι βέβαιο πως θα δοθεί και θα την δώσει αυτή η «σιωπή των νεκρών» στο μέλλον που μπορεί να έλθει πολύ συντομότερα από όσο ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουν.

Μάκης Μεταξάς
τ. Νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης
τ. Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed