Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας χτυπάει τη χώρα, χωρίς ρεύμα περιοχές της Αττικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει από το Σάββατο την Ελλάδα. Κλειστή είναι η Εθνική Οδός στο ύψος της Καλυφτάκη λόγω της χιονόπτωσης που ξεκίνησε στην Αττική από το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και της Ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά. Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να μη λειτουργήσουν τα σχολεία για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, που θα είναι πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Η χιονόπτωση στις Κυκλάδες προκάλεσε πολλά προβλήματα στους κατοίκους και στο οδικό δίκτυο, όπως στη Νάξο, όπου συνεργεία του δήμου κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο. Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και στη βόρεια χώρα τοπικά ολικός. Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα». «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Όπως τόνισε, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Στα Μεσόγεια, στα βόρεια και στα νότια προάστια εντοπίζονται αυτή την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Παράλληλα, η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία των βλαβών δυσχεραίνεται λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Ηράκλειο, Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή της ζήτησης ρεύματος προβλέπεται να ξεπεράσει σήμερα τα 9.100 μεγαβάτ στις 11 το πρωί, ενώ χθες η αιχμή, που παρουσιάστηκε στις 7 το απόγευμα, ήταν 8.102 μεγαβάτ. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις διαμορφώθηκαν πριν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στις πληττόμενες περιοχές και την αναστολή ή τον περιορισμό λειτουργίας υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed