Ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη κουταβιών σε Αργοστόλι και Ληξούρι, το κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει και οι 800 χιλ. ευρώ για τα καταφύγια των ζώων

Ανεξέλεγκτη έχει γίνει πλέον η εγκατάλειψη κουταβιών, αλλά και μεγαλύτερων σκυλιών απο τους ιδιοκτήτες τους σε Αργοστόλι και Ληξούρι, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κυκλοφορούν πάνω από 100 αδέσποτα στις δύο πόλεις της Κεφαλονιάς.
Συναντήσαμε την Ασπασία Βασιλάτου, μια γυναίκα που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο από τη ζωή της, αλλά και χρήμα στην περίλαθψη αυτών των άτυχων ζώων. Όπως μας είπε τόσο ο Δήμος Ληξουρίου όσο και ο Δήμος Αργοστολίου σχεδόν αδιαφορούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Χρήστος Βολτέρας και Σπύρος Σαμούρης κλείνουν τα μάτια στο κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει. «Οι Επιτροπές για τα αδέσποτα των Δήμων είναι εξαφανισμένες, δεν απαντούν στις εκκλήσεις μας», μας είπε και συνέχισε: «Πριν από αρκετό καιρό μας είπαν ότι εκταμιεύθηκαν πάνω από 400 χιλ ευρώ για τον Δήμο Αργοστολίου και πάνω από 300 χιλ ευρώ στον Δήμο Ληξουρίου για κατασκευή νέων καταφυγίων για τα αδέσποτα. Που είναι αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν έχουν εκσυγχρονιστεί τα ήδη υπάρχοντα καταφύγια, αφού ο αριθμός των ζώων έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχή τους; Το μεγαλύτερο θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας αφήνουν τα κουτάβια τους στον δρόμο, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα ο αριθμός τους να πολλαπλασιάζεται και να μην είναι διαχειρίσιμος. Κάνω έκκληση σε όλους αυτούς να μην αγοράζουν και να ασχολούνται με τα ζώα αυτά, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους».
Στη συνέχεια η κα Βασιλάτου αναφέρθηκε την αμέλεια που έχει επιδείξει το κόμμα των ζώων στην Κεφαλονιά, του οποίου ηγείται ο εκπαιδευτικός Γιάννης Κοσμάτος, που σύμφωνα με τα λεγόμενά της δεν θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και επικαλείται έλειψη χρόνου. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους Εθελοντές, που πληρώνουν αρκετές φορές από την τσέπη τους για να συντηρήσουν ή να στιρώσουν ζώα που μαζεύουν από τους δρόμους. Μας είπε ακόμη πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση (εγκατάλειψη στον δρόμο) όσα καταφύγια και να φτιαχτούν θα είναι βαρέλι δίχως πάτο. Μας υπενθύνησε ότι από την 1η Μαρτίου ισχύει το ΦΕΚ 169/18-09-2021 Νόμος 4830, που κάνει λόγο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και για τις ποινές σε όσους δεν τον ακολουθήσουν. Τέλος μας ανέφερε τις προτάσεις της και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα αναφορικά με την μείωση ή την εξάλειψη του προβλήματος.
-Άμεση σύγκλιση των Δημοτικών Συμβουλίων Αργοστολίου και Ληξουρίου για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
-Να δοθούν απαντήσεις από τους δύο Δήμους για τα χρήματα που έχουν εκταμιευθεί για τα νέα καταφύγια.
-Να υπάρξει μέριμνα για τα σκυλιά που υπάρχουν ήδη στα καταφύγια, αφού ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον κανονικό.
-Να μπουν άτομα ενεργά στις Επιτροπές των Δήμων, που θα ασχολούνται καθημερινά.
-Άμεση λύση στο τωρινό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed