Το ιδιωτικό χρέος στα χέρια των ξένων funds

Την 13η Ιουλίου 2015 στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί με τους δανειστές το «3ο Μνημόνιο», ενώ στις 14 Αυγούστου το νέο Μνημόνιο γίνεται νόμος τους κράτους (Ν. 4336/2015 – ΦΕΚ Α’ 94/14.8.2015).
Μεταξύ των όρων της συμφωνίας, η κατάργηση μετά το έτος 2018 της προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών την οποία παρείχε μέχρι τότε το άρθρο 9 παρ. 2 του Ν. 3869/2010. Λίγους μήνες μετά, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με το Ν. 4354/2015 (ΦΕΚ Α’ 176/16.12.2015) παραχωρεί τη διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις που χορηγούνται ή έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα σε εταιρίες που εδρεύουν σε κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), με την προϋπόθεση ότι έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος με σκοπό τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Με τον τρόπο αυτό, τα ξένα funds εισβάλλουν στις ζωές χιλιάδων δανειοληπτών στη πατρίδα μας και κατέχουν σήμερα το σύνολο των κόκκινων δανείων που προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο και αγόρασαν σε ποσοστό 5% – 40% της αξίας τους. Η επικοινωνία με τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων που τα ξένα funds διατηρούν στην Αθήνα καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής μέσω τηλεφωνικών κέντρων με αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειοληπτών αλλά και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που τις περισσότερες φορές δεν βρίσκει ανταπόκριση. Ακόμη όμως και στις λίγες περιπτώσεις που οι δανειολήπτες καταφέρουν να έρθουν σε επικοινωνία με εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης, καλούνται να καταβάλλουν εφάπαξ υπέρογκα ποσά, δοθέντος ότι η πρακτική των ξένων funds δεν είναι η ρύθμιση αλλά η άμεση είσπραξη των απαιτήσεων. Παράλληλα, τα ξένα funds προχωρούν σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών (34.000 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για το 2022 σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction), δίχως να παρέχουν στους δανειολήπτες καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης με διαγραφή μέρους των οφειλών τους.
Προκλητική δε είναι η απάθεια της Κυβέρνησης Mητσοτάκη, αφού με το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα (Ν. 4738/2020) δεν μπόρεσε να προστατέψει τη κύρια κατοικία των δανειοληπτών, δεν έχει καν μέχρι σήμερα προωθήσει τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που δίνει τη δυνατότητα μίσθωσης για 12 έτη στο δανειολήπτη της κύριας κατοικίας του και στη συνέχεια την επαναγορά της στη μελλοντική της εμπορική αξία. Μετά από μία διετία οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας, με το πληθωρισμό να τρέχει στο 12%, με υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα αλλά με μηδενικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εξαντλείται στη πλήρη απάθειά της για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξε ιστορικά το πολιτικό κόμμα που με νομοθετική παρέμβαση (Ν. 3869/2010) προστάτευσε τη κύρια κατοικία στη πατρίδα μας και επανειλημμένως με τροπολογίες που καταθέτει ζητά την επαναφορά των διατάξεων προστασίας. Είναι ταυτόχρονα, το μοναδικό πολιτικό κόμμα που μιλά για τη κοινωνική κατοικία προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να ανεγερθούν με κρατική μέριμνα κατοικίες για νέα ζευγάρια και οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Είναι αναγκαίο παράλληλα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως η μόνη υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην ηθελημένη κυβερνητική αδράνεια, να λάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες προκειμένου να τεθεί ένα νομοθετικό όριο στην ασύδοτη λειτουργία των ξένων funds, αλλά και ένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Λευτέρης Κρητικός
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed