Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», καταιγιστικές οι εξελίξεις, στην αντεπίθεση έχει βγει ο πάτερ Αντώνιος

Όλο και περισσότερες μαρτυρίες και αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» καθώς συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ στην υπόθεση με τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας, «Κιβωτός του Κόσμου».
Μεγάλη έρευνα πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι Αρχές στη χώρα μας παρά την κρίσιμη έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής που υπέδειξαν μετά τις καταγγελίες που πραγματοποίησαν πρώην τρόφιμοι για την Κιβωτό του Κόσμου το καλοκαίρι του 2022, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα υψηλά ιστάμενο στη ΜΚΟ ως τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κακοποίηση σε παιδιά. Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων έχει στα χέρια του συγκεκριμένες καταθέσεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν κι άλλοι άνθρωποι να καταθέσουν. Την ίδια ώρα, ο πατέρας Αντώνιος με την Πρεσβυτέρα τονίζουν πως πρόκειται για ανυπόστατα ψεύδη και εκφράζει την αγανάκτησή του. Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων για τις κακοποιήσεις και τις βιαιοπραγίες ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» όταν ένας 19χρονος, πήγε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης ότι του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο προκειμένου να εργάζεται και τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του. Σε διαφορετική περίπτωση τον απειλούσε ότι θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.
Ο 19χρονος αποκάλυψε ακόμη στην κατάθεσή του ότι και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονταν στα δωμάτια τους και τιμωρούνταν με ξυλοδαρμούς, ενώ αναφορικά με το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς, κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές πρόκειται για προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ, για τον οποίο γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά κι άλλα αγόρια σε δομές που διατηρεί η Κιβωτός του Κόσμου. Μετά την πρώτη καταγγελία που έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη, η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα, για το συγκεκριμένο άτομο καθώς σύμφωνα με τα ίδιες πηγές, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνουν λόγο για μια ακόμη καταγγελία, για περιστατικό στη Χίο και πάλι για το 2021. Στην προαναφερθείσα καταγγελία, ο καταγγέλλων που φιλοξενείτο στην εν λόγω δομή της Χίου, είχε μπει σε δωμάτιο και είχε δει τον καταγγελλόμενο να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Παρά το γεγονός πως το κατήγγειλε στην αστυνομία, η υπόθεση δεν προχώρησε περεταίρω καθώς το θύμα αρνήθηκε να δώσει κατάθεση. Μετά την κατάθεση του 19χρονου, ήρθαν στην επιφάνεια νέες καταγγελίες και μαρτυρίες που σοκάρουν για τα τεκταινόμενα στην Κιβωτό του Κόσμου από ενηλίκους που έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει πλέον από τις δομές της.
Μια ακόμη καταγγελία απάνθρωπης συμπεριφοράς, έρχεται δια στόματος νεαρής γυναίκας που έζησε για έξι χρόνια στην «Κιβωτό του Κόσμου» σε δομή της Χίου. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» αναφέρει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα επτά της χρόνια, επισημαίνοντας ότι μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο για να μαζεύουν κουκουνάρια. «Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», λέει χαρακτηριστικά. Μια ακόμη κοπέλα, η 20χρονη τώρα Σοφία, που έζησε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια, εξιστόρησε στην Καθημερινή τις δικές της εμπειρίες μιλώντας για πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει χαρακτηριστικά, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίζουν τις τουαλέτες και να βοηθούν τη μαγείρισσα, ενώ τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα για τη σωματική τους ανάγκη.
Τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε πως είναι αγανακτισμένος, καθώς πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη». Συγκεκριμένα, είπε ότι «είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα». «Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο», σημείωσε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά. Όπως πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας. Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία». Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης», είπε ο πατέρας Αντώνιος. «Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε», δήλωσε. «Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed