Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί στα ερείπια Τουρκίας και Συρίας, πάνω από 10.000 αυτή την ώρα επισήμως οι νεκροί, ηρωικές προσπάθειες των διασωστών

Έχοντας συμπληρώσει δύο εικοσιτετράωρα που η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης επιχειρεί στα ερείπια των κατεστραμμένων από τον σεισμό κτηρίων στην Τουρκία ο Eυθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε για τη μάχη που δίνουν οι διασώστες εκτιμώντας ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί πολλοί από τους εγκλωβισμένους λόγω του ψύχους.
«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο οποίος αναμένει στην Τουρκία και άλλους επιστήμονες για να μελετήσουν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων δυνατών σεισμών. Αναφερόμενος στο ρόλο των αντρών της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής που μετρούν μέχρι στιγμής τέσσερις επιτυχείς διασώσεις ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η προσπάθεια τους είναι ηρωική, αλλά τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν για να σώσουν όλους όσοι τους χρειάζονται. «Την τελευταία στιγμή “έφυγε” ένα κοριτσάκι το οποίο με πολύ προσπάθεια ανασύραμε. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάρα πολλοί και τα θύματα θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ», εκτίμησε ο κ. Λέκκας. Μιλώντας για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία επανέλαβε ότι νύχτα για όλους τους κατοίκους στις κατεστραμμένες από τον σεισμό πόλεις είναι με μία λέξη «εφιαλτική». Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το βράδυ της Τρίτης «υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Με αυτά που έχουν δει να γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει κανένας έξω ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει».
Εντωμεταξύ, από όλον σχεδόν τον πλανήτη φτάνουν διασώστες στην Τουρκία για να βοηθήσουν στο έργο του απεγκλωβισμού των κατοίκων. Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV. Ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις και η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία. Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed