Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμά μας για την Υγεία και την Υγειονομική κάλυψη στα νησιά μας

Oι προτεραιότητές μας για να διασφαλιστεί η επιβίωση και ριζική αναδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ειδικά στα νησιά μας:
Θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τη στελέχωση των δομών υγείας σε Κεφαλονιά & Ιθάκη με έμφαση στο Νησιωτικό χαρακτήρα τους.
Άμεση πρόσληψη υγειονομικών στα Νησιά μας και μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που στελεχώνουν τις δομές υγείας στα νησιά μας.
Ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας και καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού σε Κεφαλονιά & Ιθάκη.
Διεκδίκηση περισσοτέρων ιατρών με έμφαση σε ειδικότητες αιχμής (παθολόγοι) στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, το Ματζαβινάτειο και την Ιθάκη.
Λειτουργία της ΜΕΘ στην Κεφαλονιά ή/και εξασφάλιση ίδιων μέσων αεροδιακομιδής (αεροπλάνο/ελικόπτερο) με οργάνωση κατάλληλου νομικού πλαισίου ώστε να μην είναι δυνατή η απομάκρυνση απ’ τα Νησιά μας και η διάθεσή τους αλλού (όπως δυστυχώς έγινε με την απομάκρυνση της ΜΕΘ).
Διεκδίκηση περισσοτέρων διασωστών για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι δεν επαρκούν.
Περισσότερα μόρια για τους γιατρούς που θα υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και απομονωμένα Κέντρα Υγείας και Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία (Ιθάκη, Έρισσος, Πόρος).
Διευκολύνσεις στην εξασφάλιση οικονομικής στέγης για το υγειονομικό προσωπικό, λόγω της δυσκολίας εύρεσης στέγης στα Νησιά μας.
Στελέχωση των δομών υγείας με στρατιωτικούς γιατρούς ή γιατρούς που υπηρετούν την θητεία τους.
Παρουσία αγροτικών/στρατιωτικών γιατρών που υπηρετούν τη θητεία τους σε Πόρο και Έρισσο.
Σε κεντρικό επίπεδο
Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τετραετίας.
Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
Κατάργηση αναστολής εργασίας.
Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Αναμόρφωση μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ. Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση θεσμού οικογενειακού γιατρού, δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ.
Διεύρυνση υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ, πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας ( 7,5 % του ΑΕΠ).
Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας –Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και για τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα. Τα κίνητρα αυτά είναι:
α. Οικονομικά: Ειδικό αφορολόγητο επίδομα αγόνου για ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ για όλο το διάστημα της πραγματικής υπηρεσίας και το οποίο ορίζεται στα 1.000 ευρώ καθαρά( +50% αύξηση στον εισαγωγικό μισθό του ΕΣΥ). Εξομοίωση με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων σε ότι αφορά στη χρήση ΛΑΦ, στρατιωτικών πρατηρίων, πτητικών μέσων για μετακινήσεις, χρήση ξενώνων, κατασκηνώσεων κ.α. Στεγαστικά και φορολογικά κίνητρα.
β. Επιστημονικά: Δυνατότητα διενέργειας εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού ή διδακτορικού κύκλου σπουδών, με ανάληψη του κόστους από το Νοσοκομείο, με υποχρέωση του γιατρού για ισόχρονη τουλάχιστον παραμονή στο Νοσοκομείο. Υποχρεωτική μετεκπαίδευση, ανά διετία σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της επιλογής του γιατρού, με ανάληψη της δαπάνης από το Νοσοκομείο. Θεσμοθετημένη δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο στην περιφέρεια ομάδων ιατρών ή ιατρικών ειδικοτήτων για διενέργεια ιατρικών πράξεων (εξετάσεων, θεραπειών, επεμβάσεων) σε νοσοκομεία των νησιών.
γ. Διοικητικά: Νέοι Οργανισμοί στα νοσοκομεία των νησιών, με καθιέρωση τεσσάρων τουλάχιστον οργανικών θέσεων σε θέσεις αυξημένου φόρτου. Ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη: μετά την παρέλευση επταετούς υπηρεσίας στη θέση αυτή, να παρέχεται η δυνατότητα τα χρόνια αυτά να υπολογίζονται με συντελεστή 2 για βαθμολογική εξέλιξη, με υποχρέωση του γιατρού να παραμένει για 10 χρόνια στο άγονο νοσοκομείο. Μετά την δεκαετία, εξέλιξη σε θέση Συντονιστή Διευθυντή.
Η δέσμη των μέτρων αυτών είναι κοστολογημένη. Το συνολικό κόστος για τους γιατρούς που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια τον χρόνο ( συνολικά και όχι μόνο για την μισθοδοσία).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed