Η Αικατερίνη Μεσσάρη από το Ληξούρι και η Αικατερίνη Γαλιατσή από τα Μεσοβούνια θα εκπροσωπήσουν το νησί μας στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων (4-7 Σεπτεμβρίου)

Η φετινή εκπροσώπηση των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, στη Βουλή των Εφήβων από δύο μαθήτριες είναι πραγματικά μία πολύ ευτυχής συγκυρία. Πρόκειται για τη μαθήτρια της Α´ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, Αικατερίνη Μεσσάρη, και τη μαθήτρια της Β´ Λυκείου του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, Αικατερίνη Γαλιατσή.
Τα δύο κορίτσια πήραν μέρος σε ποικίλες δράσεις που οργανώθηκαν στα σχολεία τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» και στο τέλος, ψηφίστηκαν από τους συμμαθητές τους, για να εκπροσωπήσουν τα σχολεία τους και τα νησιά μας στις δράσεις της Βουλής των Εφήβων, που θα λάβουν χώρα από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα, οι δύο μαθήτριες συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν, συζήτησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και κατέστρωσαν τα μελλοντικά τους σχέδια, για την περίοδο που θα βρεθούν στην Αθήνα και θα λάβουν μέρος στις δράσεις της Βουλής των Εφήβων. Ακολουθούν οι σκέψεις τους μετά τη γνωριμία τους…
Αικατερίνη Μεσσάρη: «Είχα μάθει γι’ αυτό το πρόγραμμα από το δημοτικό ακόμη και ήταν ένας από τους λόγους που ανυπομονούσα να βρεθώ στο Λύκειο! Η ιδέα του να εκπροσωπήσω τους εφήβους και τις έφηβες του νομού μου στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόκληση! Είναι μία ευκαιρία που έχουν λίγα παιδιά και η χαρά μου που μου δόθηκε είναι τεράστια! Οι έφηβοι και γενικά οι ανήλικοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να ακουστούν από τους μεγάλους, όποτε θεωρώ το πρόγραμμα εξαιρετική ιδέα, αφού φέρνει κοντά τα παιδιά με τον θεσμό της Δημοκρατίας και μάλιστα στον χώρο της Βουλής! Ενθουσιάστηκα πολύ όταν γνώρισα την Κατερίνα Γαλιατσή! Η αλήθεια είναι ότι ήμουν προβληματισμένη, διότι κατά κύριο λόγο συμμετέχει η Β΄Λυκείου στο πρόγραμμα. Η Κατερίνα με έκανε να νιώσω πολύ άνετα! Συζητήσαμε για διάφορα πράγματα, μέσα σε αυτά και τις ιδέες μας για το τι θα κάνουμε όταν βρεθούμε στη Βουλή των Ελλήνων. Με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι γνώρισα μία κοπέλα που έχει τον ίδιο ενθουσιασμό για την ευκαιρία που μας δόθηκε. Τώρα ανυπομονώ ακόμα περισσότερο για τον Σεπτέμβρη! Αξίζει όμως να τονίσω πως έκανα και μία καινούργια φίλη, κάτι πολύ σημαντικό για μένα»!
Αικατερίνη Γαλιατσή: «Το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» είναι μία τεράστια ευκαιρία που το ελληνικό Κοινοβούλιο δίνει σε εμάς τους μαθητές. Μας βοηθάει να εξοικειωθούμε με τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και με την ανάδειξη του ρόλου του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Επιπλέον, αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μία απόδειξη ότι μπορούν να ακουστούν οι απόψεις μας και να φέρουμε νέες ιδέες στην πολιτική, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε ζητήματα που προβληματίζουν τόσο εμάς όσο και τους ενηλίκους. Βέβαια, αυτή είναι μία δυνατότητα που δίνεται σε λίγα παιδιά. Χάρηκα που ήμουν μέσα σε αυτά, καθώς θεωρώ την ευκαιρία μοναδική! Ακόμη, περισσότερο χάρηκα, όταν έμαθα πως θα είμαι μαζί με μια κοπέλα από την Κεφαλονιά, την Κατερίνα Μεσσάρη! Αφού γνωριστήκαμε, λοιπόν, μιλήσαμε για διάφορα πράγματα, αλλά και για τις δραστηριότητες που έχουμε κάνει στα σχολεία μας, όπως και το τι θα κάνουμε όταν πάμε στη Βουλή. Η γνωριμία μου με την Κατερίνα ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός καθώς, εκτός του ότι έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό για την επίσκεψή μας στη Βουλή τον Σεπτέμβρη, έκανα και μία καινούργια φίλη»!
Μακάρι η εμπειρία που θα αποκομίσουν τα κορίτσια μέσα από τις δράσεις της Βουλής των Εφήβων τον Σεπτέμβριο να είναι το ίδιο -αν όχι και πολύ περισσότερο- εποικοδομητική με όλες τις ενέργειες στις οποίες πήραν μέρος τη σχολική χρονιά που σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται. Είναι πολύ σημαντικό τα δικά τους επωφελή βιώματα να καταστούν έμπνευση για τους μελλοντικούς Έφηβους Βουλευτές, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον πυλώνα της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, και να συνειδητοποιήσουν μέσα από βιωματικές δράσεις τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά και την προσφορά του ενεργού πολίτη!

Ουρανία Τσούτση
Middle Mountain College News

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed