Πρωτοβουλίες συμπολιτών μας που αξίζουν έπαινο

Πριν από λίγες μέρες ένας συμπολίτης μας έφερε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη μερικά κιβώτια με βιβλία, τα οποία, όπως μας είπε, τα βρήκε πεταμένα σε κάποιο μέρος έξω από το Αργοστόλι. Προφανώς εκείνοι που τα πέταξαν και τα προόριζαν για τα σκουπίδια, δε γνώριζαν την αξία τους.
Πρόκειται για πολύ αξιόλογα βιβλία του 19ου αλλά και του 20ού αιώνα, στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και κυρίως στα γαλλικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά: Η «Ιστορία» του Θουκυδίδη στα γαλλικά, Παρίσι 1833‧ οι «Παράλληλοι Βίοι» του Πλούταρχου στα γαλλικά, Παρίσι 1845 – τρίτομο Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, Αθήνα 1839‧ μια σπουδαία σειρά επιστημονικών βιβλίων για τη Φυτολογία, τη Ζωολογία, την Εντομολογία, τη Χημεία κ.λπ. με περίοδο έκδοσης τη δεκαετία του 1920‧ πολλά βιβλία σχετικά με την αγροτική οικονομία και τις γεωργικές εργασίες. Εμείς θα τα καταλογογραφήσουμε και θα τα εντάξουμε στο βασικό Κατάλογο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Ευχαριστούμε θερμότατα το συμπολίτη μας, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, γι’ αυτήν την αξιέπαινη ενέργειά του. Χάρη στην πρωτοβουλία του, η οποία τον τιμά ιδιαίτερα, διασώθηκαν αξιόλογα βιβλία, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν…
Πρόσφατα, συμπολίτισσά μας μάς ενημέρωσε για βιβλιακό υλικό, για το οποίο δεν υπήρχε, όπως η ίδια γνώριζε, σχετικό ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες του. Η επιτόπια επίσκεψή μας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του βιβλιακού υλικού, το οποίο όμως, όντας εκτεθειμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα στις καιρικές συνθήκες, είχε σχεδόν καταστραφεί. Το κακό είχε γίνει… Ευχαριστούμε, πάντως, ολόψυχα τη συμπολίτισσά μας, που έσπευσε να μας ενημερώσει, έστω κι αν δεν προλάβαμε τη διάσωση εκείνων των βιβλίων. Η ενέργειά της είναι αναμφίβολα άξια επαίνου.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed