Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Πρόληψης «Απόπλους»

Το Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Απόπλους», ολοκλήρωσε τον κύκλο παρεμβάσεων που αφορούσε το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2023, υλοποιώντας μια ευρεία γκάμα δράσεων που αφορούσαν μαθητές, γονείς, επαγγελματίες υγείας, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Συγκεκριμένα το εν λόγω διάστημα πραγματοποιήθηκαν:
4 ομάδες γονέων με θέμα την επικοινωνία στην οικογένεια σε Αργοστόλι, Κεραμειές, Σκάλα και Πόρο με συμμετοχή 55 γονέων
3ήμερο Βιωματικό Σεμινάριο για Νηπιαγωγούς πάνω στο υλικό ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης και προστασίας για παιδιά «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα», το οποίο παρακολούθησαν 10 εκπαιδευτικοί.
Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε 10 σχολικές μονάδες Κεφαλληνίας και Ιθάκης με θέμα την ευαισθητοποίηση για τις εξαρτήσεις. Το εν λόγω εργαστήριο υλοποιήθηκε και στο ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής στο Αργοστόλι. Συνολικά από τη δράση ωφελήθηκαν 504 μαθητές και σπουδαστές στο ΔΙΕΚ.
Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές 5ης και 6ης Δημοτικού με θέμα την εξάρτηση από το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό παιχνίδι σε 6 Δημοτικά Σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, από τα οποία ωφελήθηκαν 127 μαθητές.
Βιωματικό Εργαστήριο Ψυχοδράματος για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας διάρκειας 2 ημερών στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης στο Αργοστόλι, με συμμετοχή 16 ατόμων.
Διαδικτυακή Εκδήλωση για εκπαιδευτικούς Β/βάθμιας Κεφαλονιάς & Ιθάκης και γονείς με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός», σε συνδιοργάνωση με την Δ/ση Β/βάθμιας Κεφαλονιάς & Ιθάκης καθώς και το «Χαμόγελο του Παιδιού», την οποία παρακολούθησαν 55 άτομα.
Ημερίδα στο Νηπιαγωγείο Ομαλών για γονείς με θέμα “Εξάρτηση των Παιδιών από το ίντερνετ και το ηλεκτρονικό παιχνίδι” με συμμετοχή 12 γονέων.
Βιωματική ομάδα/Εργαστήριο με θέμα την επικοινωνία εκπαιδευτικών – μαθητών στο ΓΕΛ Ιθάκης από την οποία ωφελήθηκαν 36 μαθητές της Α’ και Β΄τάξης.
Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS με τίτλο “Do Something Good For Yourself” στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε σε 21 εκπαιδευτικούς από 5 χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία και Τουρκία).
Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση ευρύτερης κοινότητας στο Ληξούρι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Ληξουρίου. Η δράση υλοποιήθηκε στην πλατεία Ληξουρίου με τη διανομή ενημερωτικού υλικού για το κάπνισμα.
Για το τρέχον διάστημα το Κέντρο Πρόληψης διαχειρίστηκε 17 αιτήματα συμβουλευτικής και βοήθειας για διάφορα θέματα που αφορούν εξαρτήσεις ή θέματα γενικότερης ψυχοκοινωνικής υγείας
Το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του «Απόπλου» εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι και επισημαίνει πως και τους θερινούς μήνες το Κέντρο βρίσκεται στη διάθεση της ευρύτερης κοινότητας για όποιο θέμα προκύψει σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed