Η Ειρήνη Ρουχωτά ενθαρρύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τον κόσμο του STEΜ

Η Ειρήνη Ρουχωτά, τελειόφοιτη φοιτήτρια Η/Υ & Πληροφορικής και πρέσβης του ESTEAM Project, συμμετείχε στη 2η Σύνοδο Κορυφής για την Εκπαίδευση και την Καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου.
Η Σύνοδος Κορυφής είχε ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία και να εμπνεύσει την ευρύτερη κοινότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας για την προώθηση μιας νοοτροπίας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η Ειρήνη Ρουχωτά συμμετείχε ως ομιλήτρια στη συνεδρία με θέμα: «Women and girls’ participation in digital economy: The time is now! Bridging the digital gender gap». Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην ψηφιακή οικονομία. Σήμερα, μόνο το 19% των ειδικών στις ICT (Information and communications technologies) είναι γυναίκες και κερδίζουν σχεδόν 20% λιγότερα από ό,τι οι άνδρες στον τομέα αυτό. Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν επίσης το μεγαλύτερο αναξιοποίητο επιχειρηματικό και ηγετικό δυναμικό στην Ευρώπη: πάνω από το 90% των κεφαλαίων που επενδύονται σε ευρωπαϊκές εταιρείες πηγαίνει σε ιδρυτικές ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από άνδρες και οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων και το 14,8% των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων. (Βλέπε Eurostat: ICT specialists in employment). Η παρουσία και η συμμετοχή των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη ψηφιακή μετάβαση. Ως περίπου το μισό του πληθυσμού της Ευρώπης, οι γυναίκες διαθέτουν πολύτιμες γνώσεις, προοπτικές και δεξιότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν στη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης.
Σε αυτή τη συνεδρία, συζητήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους τα κορίτσια και οι γυναίκες απομακρύνονται από τις σπουδές και την σταδιοδρομία στον τομέα των ICT. Ακόμη, έγινε εστίαση σε συγκεκριμένες βέλτιστες πρακτικές που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μέτρα πολιτικής/έργα από όλους τους τομείς που αντιμετωπίζουν τα πολιτιστικά και θεσμικά εμπόδια πίσω από το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων και τη σημασία της ενδυνάμωσης των κοριτσιών και των γυναικών να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες και να επιδιώξουν ψηφιακές σπουδές και σταδιοδρομία. Η Ειρήνη Ρουχωτά μοιράστηκε την εμπειρία της ως πρέσβης του ESTEAM (Entrepreneurship, Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) Project και πώς αυτό την βοήθησε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ως γυναίκα μηχανικός που δραστηριοποιείται ενεργά στο τομέα της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών . Με βάση την εμπειρία της, παρουσίασε επίσης τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηριχθούν περαιτέρω τα κορίτσια και οι γυναίκες που ακολουθούν σπουδές και καριέρες στον ψηφιακό τομέα.
Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της Ειρήνης Ρουχωτά, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://vimeo.com/840348274/ec2109db47 Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

Ειρήνη Ρουχωτά
Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών Email: irene.rouh@gmail.com

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed