Η «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζηδάκη στην Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης

Η συμφωνική μπάντα της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης θα παρουσιάσει ξανά το Σάββατο 15 Ιουλίου στις 21:30 στο προαύλειο του Α’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, κατ’ απαίτηση του φιλόμουσου κοινού της πόλης μας την μουσικοθεατρική παράσταση “Οδός Ονείρων” του Μάνου Χατζιδάκη.
Η παράσταση αναβίωσε, μετά από εξήντα και πλέον χρόνια, τον περασμένο Δεκέμβριο στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ληξουρίου. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την ημέρα εκείνη επηρέασε μερίδα του κοινού να παραβρεθεί και το διοικητικό συμβούλιο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης ήδη με το πέρας της παράστασης όρισε την επανάληψη της παράστασης για τους θερινούς μήνες ώστε το κοινό του Ληξουρίου αλλά και οι ετεροδημότες και άλλοι επισκέπτες της πόλης μας να μπορέσουν με άνεση να την παρακολουθήσουν. Για την παράσταση εργάστηκαν ο μαέστρος της μπάντας μας Χαράλαμπος Μακρής για την άρτια μεταγραφή για συμφωνική μπάντα της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και η θεατρολόγος Μαργαρίτα Λιναρδάτου για την διασκευή των κειμένων της παράστασης, αφού το αρχικό κείμενο της παράστασης δυστυχώς δε σώζεται.
Η συνεργασία των δύο έδωσε μια εξαιρετική concertante εκδοχή του έργου, που διατηρώντας την μελαγχολική διάθεση του δημιουργού, μας μεταφέρει παράλληλα σε διάφορες εποχές της ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις ιστορίες των απλών καθημερινών ανθρώπων της Οδού Ονείρων, που σύμφωνα με το δημιουργό της:
“Δεν ξεχωρίζει. Είναι ένας δρόμος σαν όλους τους άλλους δρόμους της Αθήνας. Είναι, ας πούμε, ο δρόμος που κατοικούμε. Μικρός, ασήμαντος, λυπημένος, τυραννικός, μα κι απέραντα ευγενικός. Έχει πολύ χώμα, πολλά παιδιά, πολλές μητέρες, πολλές ελπίδες και πολλή σιωπή. Κι όλα σκεπασμένα από ένα τρυφερό, μα κι αβάσταχτο ουρανό.
Εδώ, σ’ αυτό το δρόμο, γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα τόσων παιδιών, ίσαμε τη στιγμή που η αναπνοή τους θα ενωθεί με τ’ ανοιξιάτικο αεράκι του επιταφίου και θα χαθεί. Όμως τη νύχτα δεν τους πιάνει ο ύπνος, κι όταν δεν ονειρεύονται, τραγουδούν…”.
Η Οδός Ονείρων είναι η πρώτη συναυλία του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης για το φετινό καλοκαίρι. Συγχρόνως, το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής προετοιμάζεται για την μεγάλη συναυλία της 12ης Αυγούστου, όπου θα παρουσιαστούν οι τέσσερις φιναλίστ του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης με θέμα τους Σεισμούς του Ιονίου του 1953. Μια δράση που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ληξουρίου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως φόρος τιμής στους απολεσθέντες και τόνωση της ιστορικής μνήμης ενός γεγονότος, που χώρισε την τοπική ιστορία σε προσεισμική και μετασεισμική. Αναμένουμε το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας, τους ετεροδημότες και άλλους επισκέπτες μας να στηρίξουν τις θερινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες της Σχολής, αρχής γενομένης από το Σαββάτο 15 Ιουλίου στις 21:30 στο προαύλιο του Α’ Δημοτικού Ληξουρίου.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed