Εμμονές Ηλικιωμένων: Βοήθησε τους να απαλλαγούν από αυτές

Γηράσκω δεν σημαίνει, δυστυχώς, μόνο μαθαίνω. Σημαίνει και παρουσιάζω προβλήματα, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά ή πνευματικά. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και οι εμμονές ηλικιωμένων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις (όταν είναι έντονες και συνεχείς) μπορεί να αποτελούν προάγγελο κατάθλιψης.
Αναγνώρισε τα σημάδια: Στις γενικές ενδείξεις περιλαμβάνεται η έντονη και διαρκής ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση, το ενδεχόμενο να πεθάνουν μόνοι τους. Επιπλέον, συχνά νιώθουν κουρασμένοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, εκνευρίζονται ή έχουν διαταραχές στην όρεξη.
Πώς να τους βοηθήσεις: Είτε οι εμμονές αφορούν στο παρελθόν -ο πατέρας σου αναπολεί συνεχώς τις «παλιές, καλές μέρες» χωρίς να βρίσκει τίποτα θετικό στο παρόν-είτε σε αρρώστιες ή θάνατο, είναι σημαντικό να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Πρότεινε του π.χ. να ασχοληθεί με την ανατροφή των εγγονιών τους, να κάνουν τα ψώνια στη λαϊκή κ.λπ. Αν τα συμπτώματα επιμένουν: Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείς στον παθολόγο. Ο γιατρός, αφού αποκλείσει ενδεχόμενα παθολογικά αίτια, θα τους παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα για ψυχική υποστήριξη και βοήθεια.
Μην αφήνεις τους ηλικιωμένους μόνους: Η μοναξιά όχι απλώς συμβάλλει στον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, αλλά τον διπλασιάζει. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει μελέτη Πανεπιστημίου. Παλαιότερες έρευνες είχαν ήδη συσχετίσει την κοινωνική απομόνωση στην τρίτη ηλικία με την άνοια. Στην εν λόγω μελέτη οι 823 ηλικιωμένοι εθελοντές αρχικά δεν έπασχαν από άνοια. Ωστόσο, στην πορεία της μελέτης, σε 76 από αυτούς που προηγουμένως είχαν συμφωνήσει με φράσεις όπως «πραγματικά μου λείπει ένας καλός φίλος» παρατηρήθηκαν εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ. O κίνδυνος μάλιστα αυξήθηκε σχεδόν κατά 51 % με κάθε αύξηση αντίστοιχου συναισθηματικού παράγοντα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed