Δημήτρης Καλαφάτης: «Έργα και… ημέρες του Τάσου Τζωρτζάτου ως προέδρου των Διλινάτων, εγώ δεν παίρνω εντολές από κανέναν, εσένα ποιος σε έβγαλε πρόεδρο;»

Μετά τις τελευταίες αναρτήσεις σου στα κοινωνικά δίκτυα, είμαι υποχρεωμένος να δώσω μερικές απαντήσεις, κυρίως αναφορικά με τα πεπραγμένα της τετραετίας σου ως προέδρου της κοινότητας Διλινάτων.
Γνωρίζεις πολύ καλά ότι έχω όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα χέρια μου, παρά τις προσπάθειές σου να μην μου τα δίνουν. Έφτασα μέχρι την Νομική Υπηρεσία του Δήμου με αιτήσεις. Θα παραθέσω, λοιπόν, μερικές από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά την τελευταία τετραετία:
 Απόφαση υπ’ αρ.: 1/2019 – Παρουσία Δημάρχου. Η πρότασή μου για το μνημείο πεσόντων απουσιάζει από το πρακτικό. Ο δήμαρχος παρουσία συγχωριανών μας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «να εξεταστεί η πρόταση Καλαφάτη και αν είναι έτσι να υλοποιηθεί». Αυτό, λοιπόν, αναφορικά με το ποιος τελικά έκανε παραποίηση των αποφάσεων.
 Απόφαση υπ’ αρ.: 2/2019 – Αίτηση Απόστολου Κουνάδη για διάνοιξη δρόμου: Λήψη Ομόφωνης απόφασης. Αντί να προχωρήσεις στις νόμιμες διαδικασίες, έρχεσαι 20 ημέρες πριν τις εκλογές και βάζεις όλη τη γειτονιά σε περιπέτειες για μερικές ψήφους.
 Απόφαση υπ’ αρ.: 1/2020 – Πρόταση Καλαφάτη Δ.: Αγορά μηχανήματος για καθαρισμό των αγροτικών δρόμων. Η πλειοψηφία σας την απέρριψε.
 Απόφαση υπ’ αρ.: 5/2020 – Ομόφωνη απόφαση για την τσιμεντόστρωση διαδρόμων Κοιμητηρίου.
o 1η Απόφαση: 9.000 € – Λήψη Ομόφωνης Απόφασης
o Επόμενο Συμβούλιο – 1η Τροποποίηση: 15.000 € – Ομόφωνη Απόφαση
o Επόμενο Συμβούλιο – 2η Τροποποίηση: 26.000 € – Το ψηφίσατε κατά πλειοψηφία
o Τελικό Ποσό Έργου: 45.000 € και πλέον
 Απόφαση υπ’ αρ. 6/2020 – Πρότεινα τσιμεντόστρωση μερικών σημείων σε αγροτικούς δρόμους, που σχίζονται κάθετα από τα νερά, όπως θέση «Βρούσπα» 30 τ.μ., θέση «Τραφιά» 100 τ.μ. και θέση «Αλωνάκι» 50 τ.μ. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν γιατί τα πρότεινα εγώ.
 Απόφαση υπ’ αρ. 4/2021 – Επέκταση Φωτισμού έως Φάρκωνα. Λήψη Ομόφωνης Απόφασης. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, γιατί το πρότεινα εγώ.
Και τώρα θα αναφέρω μερικά έργα που τελικά πραγματοποιήθηκαν, δεδομένου ότι το 95% των αποφάσεων για την υλοποίησή τους αφορούσε Ομόφωνη Απόφαση. Με μια παραίνεση ωστόσο, πάντα εκ μέρους μου: Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να είχαμε, να μην δημιουργούνταν κουτσομπολιά προς τα έξω, εκτός Διλινάτων.
 Τοιχίο σχολείου: Η αρχική μας πρόταση ήταν να γίνει το έργο με ιδία μέσα, η οποία απορρίφθηκε από την πλευρά σας, ώστε να υλοποιηθεί μελέτη των 80.000 €. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί, λόγω επέμβασης σε ιδιωτικό χώρο. Τελικά το έργο πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την δική μας αρχική πρόταση και το τοιχίο κόστισε περί τα 5.000 €.
 Ανάπλαση σχολείου: Το έργο έφτασε τα 150.000 € και πλέον με λεφτά από τις Α.Π.Ε. Η συντήρηση των σχολείων είναι υποχρέωση του Δήμου. Σε ερώτηση για τον προαύλιο χώρο που είναι άκρως επικίνδυνος, αποφάνθηκαν ότι έγινε «αστοχία υλικών» ενώ είχε επισημανθεί εξ αρχής ότι το υλικό που βάζετε είναι για εσωτερικούς χώρους.
 Γήπεδο – Πρόγραμμα «Φιλόδημος» 585.000 € συν Φ.Π.Α. για να τελειώσει. Αφήσατε τα 250.000 € και πήγαν στην Λειβαθώ. Το γήπεδο θα θυμίζει σε δύο χρόνια το Κυκλοφοριακό Πάρκο (Βοσκότοπος/Νεκροταφείο).
 Πλακόστρωση του χωριού: Παρά τις προσπάθειές μου να πλακοστρωθούν τα σοκάκια του χωριού μας με παραδοσιακή πέτρα Διλινάτων (Φάλαρης) μας έλεγες ότι δεν διαθέτει ISO. Προτείναμε να εργαστούν στα έργα χωριανοί μας που είχαν ανάγκη εργασίας, αλλά θελήσατε να αναλάβουν το έργο ξένοι εργολάβοι.
 Τσιμεντοστρώσεις: Ουδεμία πρόβλεψη έγινε για τα νερά που χύνονται στους δρόμους χειμώνα/καλοκαίρι – έστω και μια υποτυπώδης κλίση θα είχε διαφορά.
Αν υπήρχαν κάποιοι θα είχαν ανέβει στα τραπέζια. Παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα για σηματοδότηση των έργων με σχετική ταμπέλα για το πόσο κοστίζει το καθένα, ποιος είναι ο ανάδοχος και ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης, ουδέποτε είδαμε κάτι τέτοιο. Αυτό λοιπόν για να γνωρίζει κάθε χωριανός πόσο κοστίζει κάθε έργο. Σε πείραξε που ένας χωριανός μας με ευρύ μυαλό, που έχει ζήσει με άλλη κουλτούρα μίλησε για κοινοτικό παντοπωλείο. Για σκέψου… Χώροι υπάρχουν πολλοί και ορισμένοι μάλιστα έχουν γίνει σκουπιδότοποι. Να κάνετε ένα μεγάλο εικόνισμα σε αυτούς που σας άφησαν τα λεφτά των Α.Π.Ε., πάνω από 650.000 € γιατί απ’ ό,τι φαίνεται και γνωρίζουμε ο Δήμος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στην κοινότητα κατά την τελευταία τετραετία. Αντιθέτως, μας πήρε 250.000 ευρώ και τα πήγε στην Λειβαθώ.
Σχετικά με ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ πρόεδρος Ιωσήφ Μπαλτσαβιάς αρ.πρωτ.11729/1-9-2010 πρακτικό 3/2010, περίληψη ΔΩΡΕΑ ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α. Με την υπ’ αριθμό Δ.Α-2294/11-08-2010 Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε προσφέρει το ποσό των 200.000 ευρώ με την λειτουργία του πάρκου στα ΞΕΡΑΚΙΑ. Η λειτουργία του έγινε επί των ημερών σας. Αντί αυτού μας φέρατε έγγραφο να αποδεχτούμε 27000 ευρώ. Το απορρίψαμε σαν τοπικό συμβούλιο και είπαμε να προβείτε στις νόμιμες διαδικασίες. ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ!
Όσο για τα επαγγελματικά, γεννήθηκα, μεγάλωσα και γέρασα μέσα στα μαγαζιά.
Πάγια Θέση μου: Πολλά μαγαζιά – Στέκια Ανθρώπων – Κίνηση – Ζωή. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια.
Να ξέρεις ότι θα επανέλθω γιατί δεν παίρνω εντολές από κανέναν. Και με την ευκαιρία, μήπως θα μπορούσες να μας πεις, πού είχες απευθυνθεί για στήριξη στην προηγούμενη αναμέτρηση; Μικρός ο κόσμος φίλε μου. Και ο δρόμος στα πάνω Κουναδάτα θα ανοίξει, παρόλο που λες στον κόσμο ότι δεν αφήνει ο Μήτσος. Ευχαριστώ τους χωριανούς και όλους τους συμπολίτες μας στην Κεφαλονιά, που με στηρίζουν τόσο στις θέσεις μου στο Κοινοτικό Συμβούλιο, όσο και στα επαγγελματικά μου όλα αυτά τα χρόνια. Καλή συνέχεια.

Δημήτριος Ε. Καλαφάτης
Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Διλινάτων

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed