Το ζήτημα του Καφενείου Καμπάνας και η απαξίωση των Α.μεΑ.

Προς κάθε υποψήφιο Δήμαρχο: Παρακολουθώντας όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες των υποψηφίων δημάρχων Αργοστολίου, εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, γεννώνται μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης ΡΟΤΑ (ΚοιΣΠΕ ΡΟΤΑ) και ειδικότερα το Καφενείο της Καμπάνας.
Όπως για ποιο λόγο το καφενείο της Καμπάνας είναι ακόμη κλειστό, γιατί τα Άτομα με Αναπηρία παραμένουν στα σπίτια τους και γιατί οι εργαζόμενοι του καφενείου – υπεύθυνοι βαρδιών και Α.μεΑ. εξακολουθούν να είναι ακόμα απλήρωτοι; Στόχος του καφενείου ήταν να κοινωνικοποιεί Άτομα με Αναπηρία από όλη την Κεφαλονιά και να τα εντάσσει σε εργασιακή απασχόληση. Το εγχείρημα αυτό στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά στο δήμο μας δόθηκε η ευκαιρία σε Α.μεΑ. να συμπεριληφθούν στην κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα της Κεφαλονιάς.
Δυστυχώς το καφενείο έκλεισε τον Ιούνιο του 2013 με την τότε πρόεδρο του ΚοιΣΠΕ ΡΟΤΑ Γαρμπή Κατερίνα επί δημαρχίας Αλέξανδρου Παρίση. Πλήθος αντιδράσεων και πιέσεων από ενεργούς πολίτες, φορείς, συλλογικότητες και πολιτικά κόμματα υπήρξαν κατά καιρούς, όπως και είχε τεθεί αρκετές φορές «η συνέχιση της λειτουργίας του καφενείου της Καμπάνας» ως θέμα σε Δημοτικά Συμβούλια, αλλά δεν επήλθε ποτέ οριστική λύση του ζητήματος. Σήμερα εν έτη 2023 επί δημαρχίας Θεόφιλου Μιχαλάτου το κτίριο της καμπάνας, δηλαδή ο χώρος όπου στεγαζόταν το κλειστό Καφενείο έχει παραχωρηθεί με δωρεά χρήσης Ισογείου Ακινήτου στο Χαροκόπειο Εργαστήριο Απόρων Γυναικών και Κορασίων Κεφαλληνίας.
Είναι αν μη τι άλλο άδικο να εγκαταλειφθεί με αυτό τον τρόπο μια τέτοια δομή και ο Δήμος Αργοστολίου να μην στηρίξει αυτή την Κοινωνική Υπηρεσία, σε μια πόλη όπου οι ανάγκες για απασχόληση των Α.μεΑ. είναι τεράστιες και δυστυχώς δεν υπήρχε, ούτε συνεχίζει να υπάρχει ανάλογη δομή. Αξιοσημείωτο υπήρξε το γεγονός πως όλοι οι πολίτες της Κεφαλονιάς είχαν αγκαλιάσει και στήριζαν αυτή την προσπάθεια, ειδικά τη θερινή περίοδο, όπου το καφενείο της Καμπάνας είχε αυξημένα έσοδα από τα κρουαζιερόπλοια και τους τουρίστες που επισκέπτονταν το νησί.
Ας απαντηθεί από κάποιον ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ:
Για ποιο λόγο δεν έχει συμπεριληφθεί ο ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ σε κάποια άλλη Δημόσια Δομή, αναγνωρίζοντας από τον Δήμο ότι είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός – ο μοναδικός σε όλη την Κεφαλονιά για ένταξη των Α.μεΑ. στον εργασιακό τομέα, ενώ θα μπορούσε να συγχωνευτεί σε κάποια άλλη δημόσια δομή και να ξεκινήσει πάλι η λειτουργία του. Πρόκειται για μια εφικτή δράση, η οποία προϋποθέτει πολιτική βούληση, δράση, αλλά και ενσυναίσθηση.
Γιατί κανένας πολιτικός μέχρι και σήμερα, δεν έχει ενδιαφερθεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων, που τυγχάνει να είναι και πολίτες του νησιού και έχουν όλοι δικαστικές αποφάσεις για την πληρωμή τους;
Πως γίνεται να εθελοτυφλούμε όλοι οι πολίτες της Κεφαλονιάς, Βουλευτές – Πολιτικοί σε ένα τέτοιο ζήτημα και επιτρέπουμε να κλείνει μια κοινωνική δομή που απασχολούσε Άτομα με Αναπηρία;

Πρώην εργαζόμενοι του συνεταιρισμού ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ “Καφενείο της Καμπάνας”

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed