Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον Σπύρο Καραβιώτη

Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε διάλεξη στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου, που έχω την τιμή να είμαι διευθυντής.
Το θέμα της ομιλίας ήταν Η καντάδα: το λαϊκό χορωδιακό τραγούδι της Κεφαλονιάς με ομιλητή τον γνωστό καλλιτέχνη – τραγουδιστή, μουσικολόγο και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα μουσικών σπουδών, κ. Σπύρο Καραβιώτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τις διδάσκουσες και διδάσκοντες του σχολείου μας, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Πολίτης, ο Διευθυντής του Γ΄ Γυμνασίου Αργοστολίου κ.Φώτης Λευκαδίτης, η Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων κα.Ευαγγελία Σκιαδαρέση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Δημήτριος Ζαβιτσιάνος και η Υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου κα. Ευτυχία Βαρτελάτου καθώς και μέλη της τοπικής κοινωνίας και φιλόμουσοι ακροατές. Κατά την παρουσίαση του θέματος ο ομιλητής έκανε χρήση οπτικού και ακουστικού υλικού, ανέπτυξε τον όρο καντάδα και τις παραμέτρους της, με τρόπο λιτό και κατανοητό, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή και κατόπιν δημιούργησε διάδραση με τους μαθητές υπό μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, αλλά και συμμετοχή ορισμένων μαθητριών στο τραγούδι, επί σκηνής, κορυφώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού.
Θέλω να εκφράσω από καρδιάς τις θερμές μου ευχαριστίες στον φίλο μου και άξιο συνάδελφο Σπύρο Καραβιώτη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών για περίπου δύο ώρες, χωρίς να κουράσει ούτε λεπτό το ακροατήριο. Αυτό και μόνο το στοιχείο καταδεικνύει την ωριμότητα, την παιδεία και την εις βάθος μελέτη του θέματος από τον ομιλούντα, αλλά και το χάρισμα της επικοινωνίας που διαθέτει με το κοινό. Την χορωδία, κατά την εκτέλεση των μουσικών παραδειγμάτων, πλαισίωσαν εθελοντικά οι κ.κ. Γρηγόρης Βλαχούλης και τα αδέλφια Καραβιώτη, Δημήτριος (πατέρας του εισηγητή), Παναγάγγελος και Δευκαλίων, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευγενική συμμετοχή τους. Επίσης, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, που από την πρώτη στιγμή δέχθηκαν ομόφωνα την κοινή ιδέα που είχαμε με τον Σπύρο Καραβιώτη γι’ αυτήν την ομιλία και βεβαίως τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου που επέδειξαν εξαιρετική διαγωγή κατά την εκδήλωση, τιμώντας την ιστορία και την φήμη του σχολείου.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. για την διάθεση του θεάτρου και το προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης και την καθαριότητα του χώρου και τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης μας. Προτείνω ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους διευθυντές και τον άλλων σχολείων του νησιού μας, γυμνασίων και λυκείων, να πραγματοποιήσουν την ίδια εκδήλωση, της οποίας η επιτυχία κρίθηκε από τους ίδιους του μαθητές. Οι ίδιοι μάλιστα επιδεικνύοντας πρωτοφανή ενθουσιασμό ζήτησαν να διατηρηθεί η επαφή με τον κ. Σπύρο Καραβιώτη, ώστε στην καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου να συμμετάσχει και πάλι παρακινώντας τους να τραγουδήσουν όλοι μαζί, ορισμένα τραγούδια τα οποία θα έχουν προετοιμάσει κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς με την αρωγή της καθηγήτριας μουσικής του σχολείου μας κας Θάλειας Θεοτοκάτου. Τέτοιες εκδηλώσεις πράγματι, τιμούν την ιδέα της εκπαίδευσης και δίνουν τα απαραίτητα ερεθίσματα στα παιδιά μας να ονειρευτούν, αλλά και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο με ποιότητα και σεβασμό στην ιστορία του τόπου, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.

Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου
Ορέστης Καχρίλας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed