28,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν επιδότηση σε χοιροτρόφους

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στήριξης στη Δράση 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» προϋπολογισμού 28,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, απευθύνεται στους χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων, ενσταβλισμένης εκτροφής. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στο διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2023 έως 27 Νοεμβρίου 2023. Ο κύριος στόχος της Δράσης είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, στην ελληνική εκτροφή, αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων. Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι διετούς διάρκειας και εκκινούν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (Μ.Ζ.Κ.), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν όπως: αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων, συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές, τριμηνιαίος έλεγχος της ποιότητας του νερού και χρήση ανοσοευνουχισμού (προαιρετικά). Η ετήσια ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται για χοιρομητέρες έως 54,5 € και λοιπά χοιρινά έως 7,5 €. Στα παραπάνω ποσά προστίθενται ετήσιες δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 € ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης. Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι η συγκεκριμένη Δράση έχει ως απώτερο στόχο την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων – που σήμερα απουσιάζουν – τα οποία απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένο καταναλωτικό κοινό ως προς τις συνθήκες υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων.

Από τον Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed