Πλήρης αποτυχία κυβέρνησης και περιφέρειας στον ΧΥΤΑ «Σκοπός» Ζακύνθου

Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την μη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Σκοπού στην Ζάκυνθο εκτιθέμενη διεθνώς για κάκιστη περιβαλλοντική πολιτική αλλά και με ορατό τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων με πρόστιμο και περικοπή χρηματοδοτήσεων.
Σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ) με ημερομηνία 17.11.2023 ενημερώνει ότι δεν έχουν ακόμη ανατεθεί από τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων δύο μελέτες που είναι απαραίτητες για την οριστική έγκριση του έργου της αποκατάστασης! Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτηματικά που ζητούν απάντηση:
1. Στις 5/8/2020 η περιφερειάρχης κ. Κράτσα και η αντιπεριφερειάρχης κ. Μοθωναίου δήλωναν με δελτίο τύπου ότι «…η διαδικασία αποκατάστασης στον Σκοπό έχει ήδη ξεκινήσει..». Προφανώς έλεγαν ψέματα.
2. Στις 23/7/2021 κατά την διάρκεια επίσκεψης του Γεν. Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Γραφάκου στην Ζάκυνθο δήλωναν σε νέο δελτίο τύπου ότι «… στις προτεραιότητες του ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση του Σκοπού…». Προφανώς έλεγαν πάλι ψέματα
3. Στις 3/3/2022 σε συνάντηση της περιφερειάρχη στο ΥΠΕΝ με τον υπουργό κ. Σκρέκα και τον Γεν. Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Γραφάκο ανακοινώνουν με δελτίο τύπου ότι «…είναι έτοιμη η μελέτη και αναζητείται η χρηματοδότηση…». Προφανώς και πάλι ψεύδονται από κοινού χωρίς αιδώ.
4. Στις 28/1/2023 η περιφερειάρχης σε σχετικό δελτίο τύπου ενημερώνει ότι πλέον «…ξεκινά η διαδικασία χρηματοδότησης…». Χρονιά εκλογών και το ψέμα… πάει σύννεφο.
Σ’ ένα αξεδιάλυτο κουβάρι ο υπουργός, η περιφερειάρχης, ο Γεν. Γραμματέας Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ζακύνθου, η αντιπεριφερειάρχης, ενέπαιξαν συνειδητά επί τέσσερα χρόνια τους Ζακυνθινούς με δηλώσεις και φωτογραφήσεις, ενώ ταυτόχρονα έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την διεθνή αξιοπιστία της χώρας και ειδικά ως προς την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο πραγματικός λόγος για την ίδρυση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ δεν ήταν η αντιμετώπιση των ανοικτών περιβαλλοντικών πληγών, όπως η περίπτωση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό ή ακόμη του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας, αλλά ο «έλεγχος» των διαδικασιών για την κατασκευή των νέων εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Κυβέρνηση, περιφέρεια και βουλευτής έχουν ακέραια και από κοινού τις ευθύνες για την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική ζημιά αλλά και τον διασυρμό της χώρας. Η ΑΝΑΣΑ τους καλεί να τις αναλάβουν αντί να προσπαθούν ο ένας να δείξει τον άλλο. Το υπουργείο καθιστά υπεύθυνη την ΠΙΝ, η περιφερειάρχης την κυβέρνηση και την Αποκεντρωμένη, ο βουλευτής… τους ψηφοφόρους! Ο ΧΥΤΑ Σκοπού πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed