Αλέξανδρος Παντελειός: «Ο προϋπολογισμός του Γηροκομείου είναι ελλειμματικός, δεν έχει γίνει τίποτε για την οικονομική βιωσιμότητά του, η δημοτική αγορά δεν είναι ανταγωνιστική»

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε για κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας:
-Για τον προϋπολογισμό του Δημοτικού Γηροκομείου το οποίο σημειώνει ετήσιες ζημίες της τάξεως των 300.000€ και την αδράνεια της δημοτικής αρχής στο να το στηρίξει ώστε να γίνει οικονομικά βιώσιμο.
-Την δικαστική διαμάχη του Δήμου λόγω ανασφάλιστης εργασίας, ώστε να γλιτώσει ο υπεύθυνος -Α. Παρίσης- από μια προσωπική δικαστική διαμάχη.
-Την έλλειψη πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής για τη χωροθέτηση και το σχεδιασμό ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου για τα Ειδικά Σχολεία.
-Για την αναγκαιότητα ανάπτυξης της Δημοτικής αγοράς, ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος για την πόλη μας.

Για τον προϋπολογισμό του Δημοτικού Γηροκομείου
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν την ανάγκη στήριξης του γηροκομείου, το οποίο σημειώνει ετήσιες ζημίες της τάξεως των 300.000€. Διαφωνούμε με την πρακτική της διοίκησης, να αναγράφει τα ταμειακά διαθέσιμα του ιδρύματος στους κωδικούς των επενδύσεων και να «επιστρέφει» ότι περισσεύει, ώστε να φαίνεται ο προϋπολογισμός ισοσκελισμένος. Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια. Δεν έχει γίνει τίποτε για την οικονομική βιωσιμότητα του γηροκομείου. Η ακίνητη περιουσία που διαθέτει σε Αργοστόλι και Αθήνα μένει αναξιοποίητη και δεν έχει γίνει καμία διερεύνηση ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα να αποδώσουν κάποιο ασφαλές εισόδημα. Το γηροκομείο δεν αξιοποιεί τις κτιριακές του υποδομές, μέσα στις οποίες στεγάζονται παράλληλα άλλες υπηρεσίες και έχουν αποθηκευτεί και τα γλυπτά του Σκλάβου. Πληρώνει δυσανάλογα δημοτικά τέλη και ενεργειακό κόστος για τη χρήση όλου αυτού του χώρου, όταν την ίδια στιγμή θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την φιλοξενία περισσότερων ηλικιωμένων και την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του.

Για την δικαστική διαμάχη του Δήμου με τον ΕΦΚΑ λόγω ανασφάλιστης εργασίας
Η δικαστική υπόθεση αφορά τα πρόστιμα του ΕΦΚΑ για ανασφάλιστη εργασία στα Σπήλαια Μελισσάνης – Δρογκαράτης, επί θητείας του κου Παρίση στον πρώην Δήμο Κεφαλονιάς. Ψηφίζουμε την ανάθεση και την αμοιβή του δικηγόρου, καθώς θεωρούμε ότι πρέπει να εκπροσωπηθεί δίκαια ο Δήμος μας σε αυτή τη δικαστική διαμάχη, όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως η τακτοποίηση των προστίμων του ΕΦΚΑ μέσω του Δήμου έγινε για να γλιτώσει ο ίδιος ο κύριος Παρίσης από μια προσωπική δικαστική διαμάχη. Αυτή η ενέργεια, μαζί με την στήριξη Μιχαλάτου για την Προεδρεία της ΠΕΔΙΝ, ήταν στο πακέτο της συμφωνίας για μια ανώδυνη αντιπολίτευση από την παράταξη του κου. Παρίση κατά την παρούσα θητεία. Θυμίζουμε ότι στο ψηφοδέλτιο του κ. Παρίση στην ΠΕΔΙΝ συνυποψήφιός του ήταν και ο κ. Βαλλιανάτος.

Για τα Ειδικά Σχολεία (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο)
Όταν συζητήσαμε στο Δημοτικό συμβούλιο την μετεγκατάσταση των Ειδικών Σχολείων, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), η θέση μας ήταν πως το κτίριο δεν ήταν κατάλληλο για την εγκατάσταση των σχολείων σε αυτό, καθώς δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την ασφαλή τους λειτουργία. Την μετεγκατάσταση την ψηφίσαμε, όμως ως μια προσωρινή λύση έως τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κτιρίου, το οποίο θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για τα Ειδικά μας σχολεία. Η σύμβαση με το Νοσοκομείο για την παραχώρηση του χώρου στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ λήγει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και από την πληροφόρηση που έχουμε, δεν υπάρχει διάθεση ανανέωσης από το Νοσοκομείο. Δεν έχουμε καμία απολύτως πληροφόρηση για τη χωροθέτηση ή και το σχεδιασμό ενός νέου κτιρίου Ειδικού Σχολείου, επομένως ίσως βρεθούμε τα επόμενα χρόνια μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν τα σχολεία στα ακατάλληλα κτίρια των Περατάτων. Θεωρούμε πως η μετονομασία των σχολείων από «Περατάτων» σε «Αργοστολίου» δεν συνοδεύεται από τις κατάλληλες ενέργειες της δημοτικής αρχής και αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού. Επομένως δεν συμφωνούμε αν δεν εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες χωροθέτησης και σχεδιασμού ενός νέου Σχολείου Ειδικής Αγωγής.

Για την Δημοτική Αγορά Αργοστολίου
Παρατηρούμε από την εισήγηση πως από τους δέκα πάγκους που βγήκαν προς διάθεση κατά την τελευταία ανακοίνωση του Δήμου, υπήρξε ενδιαφέρον μόνο για έναν. Η δημοτική αγορά, πέρα από ένα βάψιμο που έχει κάνει ο κύριος Σαμούρης, όπως μας έχει απαντήσει σε προηγούμενη σχετική ερώτησή μας, απαιτεί την προσοχή μας ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος για την πόλη μας, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες μας να κάνουν τα ψώνια τους από μια ποικιλία προϊόντων και στους παραγωγούς να λειτουργούν υγιείς επιχειρήσεις. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, οι αγορές αποτελούν σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος και δίνουν την ευκαιρία, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα τοπικά προϊόντα. Απαιτείται αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής αγοράς, όσον αφορά στους περιορισμούς που τίθενται σε σχέση με τα προς διάθεση προϊόντα, ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη της αγοράς προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουμε.

Αλέξανδρος Παντελειός
Κεφαλονιά, Νησί για Όλους

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed