Χριστουγεννιάτικο κατσικάκι κοκκινιστό στη γάστρα

Μπορεί η… ξενική παράδοση να μας υπαγορεύει ότι τα Χριστουγέννα μαγειρεύουμε γαλοπούλα, ωστόσο η κλασική κεφαλλονίτικη παράδοση λέει ότι την συγκεκριμένη ημέρα το κατσικάκι έχει την τιμητική του με συνταγές δεκάδες. Θα ακολουθήσουμε μία από αυτές.

Υλικά
1,5 κιλό κατσικίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
αλάτι-πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
3 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 γρ. κόκκινο κρασί
4 κλ. θυμάρι
3 κλ. δεντρολίβανο
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
300 γρ. νερό
1 κύβο κότας
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μαρινάρουμε το κατσικάκι με αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ ελαιόλαδο, και το μεταφέρουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κατσικάκι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε μια γάστρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τον κύβο και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα στη γάστρα με το κατσικάκι, καλύπτουμε με λαδόκολλα, και κλείνουμε με το καπάκι της. Χρησιμοποιούμε λαδόκολλα ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα φύγει η υγρασία του φαγητού, αν η γάστρα μας δεν κλείνει πολύ καλά. Ψήνουμε στον φούρνο για 2-2 1⁄2 ώρες. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήνουμε το κατσικάκι για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed