Μήνυμα από το ΙΚΙ στο γύρισμα του χρόνου

Ο χρόνος που πέρασε, άφησε κι αυτός τα ίχνη του- καλά ή κακά – στο τόπο μας και στον κόσμο ολόκληρο. Απομένει να πάρουμε τα διδάγματα. Μπροστά μας προβάλλει ο νέος χρόνος 2024 με νέες προκλήσεις και νέα διακυβεύματα. Το ΙΚΙ συνεχίζει τις προσπάθειες του για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού όπως έκανε και στο 2023. Ειδικότερα :

Ολόκληρο το 2023
Διαδικτυακές ομιλίες
Το ΙΚΙ συμμετείχε στη διοργάνωση έντεκα μηνιαίων διαδικτυακών ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και με συμμετοχή και συνεργασία της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά. Τα θέματα των ομιλιών ήταν ποικίλα και αφορούσαν ζητήματα ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, ιατρικής, περιβάλλοντος, γλώσσας κ.ά.

22 Μαρτίου 2023
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για το νερό (22 Μαρτίου)
Στο μήνυμα αυτό το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενώνει τη φωνή του με τις κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας για την προστασία και διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού και για την αποτροπή θέσπισης δυσμενών νομοθετικών διατάξεων. Συγκριμένα αναφέρεται ότι:
Το ΙΚΙ έχει επανειλημμένως επισημάνει, σε παλιότερα μηνύματα του (από το 2004…), τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού και έχει προβεί σε προτάσεις για τη διαχείρισή του σε τοπικό επίπεδο. Στα νησιά μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νερού που επιτείνεται σε ορισμένες περιοχές. Οι υδροφόροι ορίζοντες εξαντλούνται ενώ η ποιότητα του νερού χειροτερεύει. Η υπερβολική κατανάλωση του νερού λόγω τουριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την σπατάλη επιδεινώνει τραγικά την κατάσταση. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η ιδιωτικοποίηση προκάλεσε παγκοσμίως άνοδο του κόστους, φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τεχνικά προβλήματα συντήρησης των δικτύων. Γι’ αυτό, την τελευταία εικοσαετία μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο κ.ά. έχουν στραφεί στην επαναδημοτικοποίηση.

7 Απριλίου 2023
Μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από τον θάνατο του Αντώνη Τρίτση
Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) υπενθυμίζει κάθε χρόνο την προσφορά και το έργο του Αντώνη Τρίτση. Στο φετινό μήνυμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

Ο Αντώνης Τρίτσης δεν μπορεί να ξεχαστεί. Γιατί είναι πάντοτε παρών με τις ιδέες του, το έργο του, τους αγώνες του, την αγωνία και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον τόπο του. Ο Αντώνης Τρίτσης αγαπήθηκε πολύ από τους πολλούς και πολεμήθηκε από τους λίγους εκείνους, που έβαζαν τα ατομικά και κομματικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον του τόπου. Πολεμήθηκε γιατί δεν ανήκε ποτέ σε φράξιες, κλίκες και «ομαδούλες» κάθε είδους. Και αυτό το εκτίμησαν ακόμα και οι αντίπαλοί του.
Το αποκάλεσαν Δον Κιχώτη γιατί είχε οράματα, τα οποία όμως ήταν πιο ρεαλιστικά, από εκείνα των υποτιθέμενων ρεαλιστών. Γιατί τα οράματα του έγιναν πράξη, κατά μεγάλο μέρος, παρά τις καταστρατηγήσεις, τις αντιδράσεις, τις ακυρώσεις και τις υπονομεύσεις. Και τα οράματα αυτά, όπως και τα έργα του, αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη του προς τις σημερινές και μελλοντικές γενιές του τόπου μας.

5 Ιουνίου 2023
Μήνυμα του ΙΚΙ για την Ημέρα Περιβάλλοντος
Στο μήνυμα αναφέρεται ότι :
Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) υπενθυμίζει κάθε χρόνο την ανάγκη δυναμικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, από όλους εκείνους που είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι γι’ αυτό αλλά και από κάθε ενεργό πολίτη των νησιών μας. Γι’ αυτό η δημιουργία τοπικών περιβαλλοντικών κινημάτων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.
Η ανεξέλεγκτη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη (υπερτουρισμός) και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον των νησιών είναι εμφανής παντού. Το κυνήγι του εύκολου κέρδους κυριαρχεί στις αποφάσεις όλων των επιχειρηματικών παραγόντων. Οι τοπικές αρχές και οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας, οφείλουν να καταλάβουν ότι το δημόσιο συμφέρον (του οποίου είναι θεματοφύλακες), δεν είναι τα έσοδα με οποιοδήποτε κόστος, αλλά πρωτίστως η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Ας πράξουν λοιπόν τα σωστά και τα δέοντα.

3 Σεπτεμβρίου 2023
Ανακοίνωση του προέδρου του ΙΚΙ με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον οικιστικό νόμο του Αντώνη Τρίτση (1983)

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων:
Η οικιστική παρέμβαση του Α. Τρίτση θα παραμείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη τομή στα οικιστικά πράγματα… Γιατί μπήκε η βάση για τη διευθέτηση του προβλήματος της άναρχης και ασχεδίαστης εκτός σχεδίου δόμησης με τα αυθαίρετα που είχαν συσσωρευθεί τις προηγούμενες δεκαετίες γύρω από τα αστικά κέντρα.
Στην Κεφαλονιά, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Αργοστολίου, ήταν το πρώτο που θεσμοθετήθηκε (το 1985) με βάση το οποίο έγιναν πολλές θετικές παρεμβάσεις για την πόλη, παρόλο που εφαρμόστηκε ένα μικρό μέρος του (όπως για παράδειγμα πεζοδρόμηση γέφυρας Δεβοσέτου, μεταφορά ΚΤΕΛ, στέγη, στοές, ΖΟΕ κ.α.). Επίσης, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) σε Ληξούρι, Σάμη-Καραβόμυλο, Πόρο, Σκάλα, Αγ. Ευφημία, Βαθύ Ιθάκης, που θεσμοθετήθηκαν όλα, καθώς και οι Πολεοδομικές Μελέτες Επέκτασης Αναθεώρησης (ΠΜΕΑ). Παράλληλα με αυτές, μελετήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν επίσης οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Αργοστολίου και Ληξουρίου για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και τις κατατμήσεις των αγροτεμαχίων.
Σε κανέναν νομό της χώρας δεν εντάχθηκαν στην ΕΠΑ, τόσο πολλοί (αναλογικά) και τόσο μικροί οικισμοί όσο στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, οι οποίοι μάλιστα απέκτησαν ΓΠΣ, από το 1985 έως το 1988 (ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα). Και αυτό, λόγω του έμπρακτου ενδιαφέροντος του Αντώνη Τρίτση για τον τόπο του.
13 Σεπτεμβρίου 2023
Εκτός σχεδίου…

Με αφορμή την κοινή διακήρυξη των κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων, το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ), υπηρετώντας για πάνω από τρεις δεκαετίες τους στόχους προστασίας του περιβάλλοντος παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο επισημαίνοντας:
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν καταστροφικά γεγονότα, το αρμόδιο υπουργείο μεθοδεύει νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό να παρατείνει τη δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και στις σκανδαλώδεις περιπτώσεις των παρεκκλίσεων που έχουν όρους δόμησης (αρτιότητες) παραπλήσιες με οικόπεδα εντός σχεδίου, χωρίς να καταβάλλουν εισφορά σε γη και σε χρήμα !…
Στην Κεφαλονιά και Ιθάκη η εκτός σχεδίου δόμηση, «νόμιμη» και παράνομη, επεκτείνεται συνεχώς λόγω τουρισμού. Κανένας φορέας ή τοπικός παράγοντας δεν αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τη νησιωτική φύση, το τοπίο, την αγροτική γη και γενικότερα το περιβάλλον. Αντιθέτως, με έωλα επιχειρήματα περί «απαξίωσης» των περιουσιών, είναι υπέρ της συνέχισης της καταστροφικής και απαράδεκτης αυτής πρακτικής. Η φρενίτιδα της τουριστικής ανάπτυξης με στόχο το γρήγορο κέρδος δεν αφήνει καθόλου περιθώριο για λογική σκέψη και ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό. Η Κρανιά, η Λάσση, ο Λουρδάς, η κοιλάδα της Σάμης, η Σκάλα και πολλές άλλες περιοχές είναι θύματα της εκτός σχεδίου άναρχης και διάσπαρτης δόμησης.
Οι αυριανοί τοπικοί άρχοντες, που θα εκλεγούν στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καλούνται να δουν την πραγματικότητα και να μην υποθηκεύσουν το μέλλον των νησιών μας για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων…

22 Σεπτεμβρίου 2023
Μήνυμα του ΙΚΙ για την παγκόσμια ημέρα «πόλεις ελεύθερες από αυτοκίνητα»
Αυτοκινηθείτε …χωρίς αυτοκίνητα ΙΧ
Στο μήνυμα τονίζεται :
Χιλιάδες πόλεις στο κόσμο και στην Ευρώπη (αλλά και στην Ελλάδα πολλές πρωτοπόρες δημοτικές αρχές), πραγματοποιούν δράσεις κάθε χρόνο τέτοια μέρα… Στα νησιά μας, η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας και η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητα, αγνοούνται παντελώς. Λείπουν κάποιες συμβολικές, έστω, πράξεις από τις δημοτικές αρχές Αργοστολίου και Ληξουρίου, οι οποίες, αφήνουν έτσι ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για να εκπέμψουν τα απαραίτητα μηνύματα στους πολίτες τους. Διότι η πολιτική που ακολουθούν βρίσκεται στον αντίποδα των σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθύνσεων: Αντί να αποτρέπουν την είσοδο και κυκλοφορία των ΙΧ στις πόλεις, αντίθετα την διευκολύνουν!.. (βλέπε νέο χώρο στάθμευσης στην παραλία του Αργοστολίου…).
Παράλληλα, διαπιστώνουμε την απουσία αναφοράς στοιχειωδών μέτρων (στα προεκλογικά προγράμματα των υποψηφίων) για περιορισμό των ΙΧ, λόγω του περιβόητου πολιτικού κόστους… Ο περιορισμός των ΙΧ στην πόλη είναι πράγμα αρχικά δύσκολο, αλλά τελικά είναι εφικτό. Το έχουν αποδείξει πολλές πόλεις, μικρές και μεγάλες.

27 Οκτωβρίου 2023
Το ΙΚΙ αποχαιρετά τον Γιώργο Γραμματικάκη
Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια του ομότιμου καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, διακεκριμένου επιστήμονα, σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, πνευματικού ανθρώπου και ενεργού πολίτη
Ταυτόχρονα με το επιστημονικό του έργο ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση. Διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστήμιου Κρήτης (1990-1996), πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου πανεπιστημίου (2000-2004), αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λυρικής Σκηνής και ευρωβουλευτής. Προσπαθούσε πάντα να συνδυάσει την επιστήμη με την τέχνη, τον κοινωνικό στοχασμό και την αίσθηση της ομορφιάς.
Προσκεκλημένος του ΙΚΙ τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου του Ιδρύματος, το 2002, συμμετέχοντας ενεργά στις συζητήσεις στο στρογγυλό τραπέζι και στις άλλες εκδηλώσεις με τους συνέδρους και τους φοιτητές. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΙ
Το περασμένο καλοκαίρι καταβλήθηκε προσπάθεια να ταξινομηθεί το υπάρχον αρχειακό και βιβλιακό υλικό του ΙΚΙ με τη βοήθεια της βιβλιοθηκονόμου κας Έμελυ Χατζηχρήστου ώστε να γίνει λειτουργικό και αξιοποιήσιμο από πιθανούς χρήστες – ερευνητές.
Με την ευκαιρία ενημερώνουμε ότι διατίθενται δωρεάν ορισμένες παλιές εκδόσεις του ΙΚΙ κ.ά. για τις οποίες υπάρχει σχετικό απόθεμα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο Ίδρυμα μέσω του e-mail : (info@ikifoundation.gr)
Το ΙΚΙ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του, σε όσες και όσους συνέβαλλαν στις προσπάθειες και στην πραγματοποίηση των δράσεων του Ιδρύματος.
Στο νέο χρόνο 2024 το ΙΚΙ θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για ποιοτικές δράσεις όπως εκδηλώσεις (διαδικτυακά ή δια ζώσης), εκδόσεις κ.ά. σε συνεργασία με άλλους φορείς για την ενημέρωση του κοινού πάνω σε ενδιαφέροντα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα.
Επίσης θα προβεί σε παρεμβάσεις και μηνύματα για περιβαλλοντικά, οικολογικά, χωροταξικά, πολιτιστικά και άλλα συναφή θέματα ανάλογα με τις εξελίξεις στο τόπο μας αλλά και τη γενικότερη συγκυρία.
Χρόνια Πολλά- Καλή Χρονιά!
Με ειρήνη, δικαιοσύνη και δημιουργία

Για το ΙΚΙ
Ηλίας Μπεριάτος
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed