Η αποχή των συμβολαιογράφων και ο… ψηφιακός Κυρανάκης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βούλεται, ως γνωστόν, να ψηφιοποιήσει τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων ώστε, καθιστώντας εικονικά τα συμβόλαια, να μετατρέψει σε εικονική -δηλαδή ανύπαρκτη- και την ακίνητη ιδιοκτησία του ατυχούς Έλληνα πολίτη.
Προσκρούει, όμως, στην αποχή των συμβολαιογράφων, την οποία ως Κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη, έχει καθήκον να πατάξει. Το θεάρεστον έργο της προώθησης της ψηφιοποίησης των συμβολαίων και της εξουδετέρωσης της αποχής των συμβολαιογράφων κρίθηκε άξιος και αρμόδιος να φέρει εις πέρας ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, φέρελπις νέος, ο οποίος κατέχει την θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης· αξίωμα «μοδέρνο», αφού Μητσοτάκης και Χατζηδάκης προκειμένου να απαλλαγούν από θέσεις εργασίας και εργαζόμενους ψηφιοποιούν ακόμα και τα δέντρα και επιβλητικό, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει. Για την επιτυχή περαίωση της αποστολής του αυτής ο κ. Κυρανάκης έκρινε απαραίτητο να παραχωρήσει βαρυσήμαντον –τηλεοπτική φυσικά- συνέντευξη.
Με στιλ σύγχρονου δανδή (κόμη ελαττουμένη προοδευτικώς προς τους κροτάφους και τον αυχένα, φυσικά ζελέ, γένι «τριών ημερών», βλέμμα ελαφρώς απλανές), ύφος χιλίων Παπινιανών και αναίδεια χιλίων πιθήκων, εκστόμισε στην συνέντευξη αυτή –συνεπικουρούμενος βεβαίως από τους δύο, εκστασιασμένους μαζί του, παρουσιαστές της εκπομπής- πλήθος ανακριβειών, λογοκοπιών και ελάχιστα συγκεκαλυμένων ύβρεων. Την συνέντευξη αυτή άντεξα να δω (μπορείτε να την αντέξετε και εσείς σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.powergame.gr/start-ups-digital/571033/kyranakis-metavivasi-metagrafi-se-24-ores-me-psifiako-symvolaio/) και παραθέτω εδώ, εν περιλήψει, τα όσα είπε ο κ. Υφυπουργός, προσπαθώντας να απαντήσω με επιχειρήματα σε αερολογίες:

Για τα ψηφιακά συμβόλαια:
Ανερυθρίαστα εξήγγειλε την «μεταγραφή» όσων συμβολαίων υποβάλλονται μέσω του «ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου» στο κτηματολόγιο μέσα σε μία ημέρα· και η «μεταγραφή του συμβολαίου», προφανώς δολίως και με την συνέργεια των δημοσιογράφων, μεταφράστηκε για τους τηλεθεατές σε «μεταβίβαση του ακινήτου μέσα σε μία ημέρα».
Πρώτον, με την «μεταγραφή» του συμβολαίου μέσα σε μία ημέρα στο Κτηματολόγιο, ο Υφυπουργός παραβίασε ανοιχτές θύρες, διότι ήδη τα Κτηματολογικά Γραφεία όλης της χώρας (με κάποιες εξαιρέσεις Γραφείων μεγάλων πόλεων – στα οποία πολύ αμφιβάλλω αν θα βελτιωθεί η κατάσταση με τον «ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων») καταχωρούν τα συμβόλαια μέσα σε λίγες ημέρες.
Δεύτερον, με την χαλκευμένη είδηση που τεχνηέντως αμόλησε ο ψηφιακός κ. Κυρανάκης, περί μεταβίβασης του ακινήτου μέσα σε μία ημέρα, αμφιβάλλω αν ήξερε ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Γιατί ο κ. Κυρανάκης δεν είναι εκεί όταν ο συμβολαιογράφος δεν ξέρει τι να πει στον συμβαλλόμενο, που αδυνατεί να κατανοήσει με πόσα παράλογα δικαιολογητικά έχουν φορτωθεί οι δικαιοπραξίες. Ούτε ζει ο κ. Υφυπουργός την καθημερινή αγωνία του συμβολαιογράφου, που προσπαθεί να γίνει χίλια κομμάτια για να προλάβει να εκτελέσει τα μύρια όσα ο νόμος επιτάσσει προκειμένου να μεταβιβάσει κάποιος το παλιάμπελό του στο παιδί του. Ούτε, είναι παρών όταν ο συμβολαιογράφος υφίσταται την δυσαρέσκεια, καμία φορά και την οργή του πολίτη, δυσαρέσκεια και οργή που κανονικά θα έπρεπε να απευθύνονται στην Κουλοκυβέρνηση, που ο κ. Κυρανάκης υπηρετεί.

Για την αποχή των συμβολαιογράφων:
Εδώ ο κ. Υφυπουργός –λυπάμαι που το γράφω- επέδειξε συμπεριφορά κοινού τραμπούκου απεργοσπάστη: Από την αρχή μέχρι το τέλος της συνέντευξης επεδίωξε κουτοπόνηρα να στρέψει τους πολίτες εναντίον των απεχόντων συμβολαιογράφων, με την δήλωση ότι την «κοσμογονία» της μεταγραφής των συμβολαίων σε μία ημέρα, θα τη ζήσουν μόνο οι περιοχές, που δεν απέχουν οι συμβολαιογραφικοί τους σύλλογοι, με το ψεύδος ότι όλες οι αιτήσεις εξαίρεσης από την αποχή γίνονται δεκτές – αποκρύπτοντας ότι από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους γίνονται δεκτές μόνο αιτήσεις εξαίρεσης για επείγοντα συμβόλαια- με τον ισχυρισμό ότι η αποχή πραγματοποιείται «για εσωτερικούς (;;;;) συνδικαλιστικούς λόγους» και γενικότερα με όλη την στάση του. Επιπροσθέτως, για άλλη μια φορά προσέβαλε τους συμβολαιογράφους αντιμετωπίζοντάς τους σαν μαθητούδια που κάνουν κατάληψη χωρίς αιτήματα, με «πατρικές» συμβουλές, όπως να μην υπακούν -σαν καλά παιδιά- στα συνδικαλιστικά τους όργανα, που τους παραπληροφορούν, να εγκρίνουν το νέο σύστημα γιατί θα τους επιφέρει επί πλέον έσοδα (!!!!) κ.α.

Το χειρότερο
Το χειρότερο όμως απ’ όσα διέπραξε ο κ. Κυριανάκης, στην εν λόγω συνέντευξη είναι η δήλωση ότι από 1/1/2024 τίποτα δεν θα είναι έγχαρτο πλέον στις αγοραπωλησίες και μόνη «φυσική παρουσία» που θα χρειάζεται είναι των συμβαλλομένων στο γραφείο του συμβολαιογράφου, μόνο και μόνο για να διαπιστώνει ο συμβολαιογράφος ότι ο πολίτης είναι αυτός που πατάει το «ψηφιακό κλικ» της μεταβίβασης και ότι εκείνος δεν εκβιάζεται, δεν πιέζεται ή είναι σε κατάσταση μέθης. Όμως ο κ. Υφυπουργός, κατά τις διαπραγματεύσεις με τα εξουσιοδοτημένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, επανειλημμένα έχει συμφωνήσει, δηλώσει, διευκρινίσει ότι το «έγχαρτο» συμβόλαιο ΔΕΝ καταργείται· απλώς ο συμβολαιογράφος, θα ανεβάζει σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή αυτό το ίδιο «έγχαρτο» συμβόλαιο σε PDF! Άρα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ο κ. Κυρανάκης είναι άνθρωπος δόλιος, που δεν τηρεί τον «λόγο» του ή οι συμβολαιογράφοι που τον συνάντησαν δεν άσκησαν το μόνο καθήκον που τους αφήνει, δηλαδή δεν ήλεγξαν αν «εκείνος δεν εκβιάζεται, δεν πιέζεται ή είναι σε κατάσταση μέθης».

Το μεγαλειώδες φινάλε
Στο τέλος της συνέντευξής του, ο ψηφιοποιημένος Υφυπουργός, εμφανώς φλομωμένος από το λιβάνισμα των δημοσιογράφων, ευχαρίστησε, σαν καλός σόουμαν, κάποιον κύριο Γιάννη, που προφανώς εργάζεται στο στούντιο του καναλιού που τον φιλοξένησε! Εν τέλει, από την συνέντευξη αυτή οργίστηκα για όσα είπε ο κ. Κυρανάκης, αλλά ένιωσα θλίψη και απογοήτευση για το τι είναι ο κ. Κυρανάκης. Γιατί ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είναι ένας νέος άνθρωπος που πλασάρεται ως άξιος να ασκεί πλασματική εξουσία· άρα αποτελεί το πρότυπο του νέου ανθρώπου που η πραγματική εξουσία εγκρίνει και προωθεί. Και αυτό το πρότυπο δεν είναι καλό. Είναι ένα καλούπι μονοδιάστατο, μια επιφάνεια χωρίς βάθος, σαν την οθόνη της τηλεόρασης, που παράγει ανθρώπους εικονικούς, χωρίς συναίσθημα, αδιάφορους απέναντι σε Ιδέες, αλλά φανατικούς ακόλουθους των ιδεολογημάτων του συρμού, πλήρως απομονωμένους από την πραγματική κοινωνία, αλλά πρόθυμα μέλη του αγελαίου όχλου που οι εξουσιαστές μας δημιουργούν, όποτε τους χρειάζεται. Και πολύ φοβάμαι ότι η παραγωγή αυτή έχει ήδη αρχίσει και προχωρήσει αρκετά!

Ιωσήφ Λουκέρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed