Στερνό αντίο στον Ερνέστο Τζαννάτο

Ο αγαπημένος μας φίλος, συνάδελφος και συνεργάτης Ερνέστος Tzαννάτος δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε απρόσμενα και ξαφνικά προτού προλάβουμε να τον αποχαιρετίσουμε… Η πρόωρη απώλειά του μας άφησε έντονες αναμνήσεις για τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί του.
Από τα χρόνια της παιδικής αθωότητας και της εφηβικής ξενοιασιάς, μέχρι την ωριμότητα. Υστέρα οι δρόμοι μας χωρίστηκαν με τις σπουδές, αλλά αργότερα ξανασυναντήθηκαν, με την συνεργασία στον ακαδημαϊκό χώρο και στις κοινές μας αγωνίες και προσπάθειες για τον γενέθλιο τόπο μας. Άνθρωπος βαθιών δημοκρατικών πεποιθήσεων, συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης στις ιδέες και σε μια στάση ζωής, που τη χαρακτήριζε η εντιμότητα, η ακεραιότητα, η σεμνότητα, η αλληλεγγύη, η κατανόηση. Ο Ερνέστος υπήρξε λαμπρός επιστήμονας, με πολυσχιδή δράση, ακαδημαϊκή και κοινωνική, όπως φαίνεται από το βιογραφικό του. Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα ναυτιλιακών σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιά από το 1991 στο γνωστικό αντικείμενο της Θαλάσσιας και Ναυτιλιακής Τεχνολογίας. Υπήρξε Fellow του Βρετανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Μηχανικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας (IMarEST) και Μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Μηχανικών (CEng) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Εξειδικεύτηκε στη διαχείριση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής τεχνολογίας για την προώθηση της παραγωγικότητας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στη θαλάσσια και ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, και έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος, κύριος ερευνητής και ερευνητικό μέλος σε διάφορα ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και μελέτες.
Υπήρξε μέλος της πρώτης ελληνικής επιστημονικής ομάδας μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων Πειραιά και Αιγαίου, η οποία εκπόνησε το 2007 για την ΚΕΔΕ τη μελέτη εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του ελληνικού νησιωτικού χώρου. Εκπόνησε μελέτη ειδικά για την εφαρμογή στην ακτοπλοΐα των νησιών του Ιονίου και ειδικότερα της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Έχει επίσης εκπονήσει μελέτες σχετικές με το σχεδιασμό πρόληψης και καταπολέμησης της θαλάσσιας πετρελαιοειδούς ρύπανσης στο χώρο του Ιονίου Πελάγους. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού (Σ.Ε.Ν.) του ΥΝΑΝΠ, ενώ συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές του Υπουργείου, όπως αυτές της ισοτιμίας τίτλων ναυτικών σχολών της αλλοδαπής, αναμόρφωσης προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΝ, διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης ιδιωτικών εταιρειών καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης. Έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2013-2017).
Επίσης διετέλεσε: Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (2015-2018), Αντιπρόεδρος και Γραμματέας της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς κατά την 10ετία 2000-2010 καθώς και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Στο ΙΚΙ είχαμε μια συνεργασία άψογη σε όλα τα πεδία. Η συμπαράσταση και η βοήθεια του ήταν αμέριστη! Εκτός από τα παραπάνω επιστημονικά του προσόντα και την πολύπλευρη δράση του, διακρινόταν επίσης για το εξαίρετο ήθος του και την αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά. Γι’ αυτό και έχαιρε της αναγνώρισης και της μεγάλης εκτίμησης όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς αλλά και στην κοινότητα των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων του Πειραιά αλλά και της Αθήνας. Ο Ερνέστος αντιμετώπισε το τέλος του με στωϊκότητα, θάρρος και γενναιότητα και έφυγε με την αξιοπρέπεια που τον διέκρινε σε όλη του τη ζωή. Δεν θα τον ξεχάσουμε γιατί θα τον έχουμε πάντα στην σκέψη και την καρδιά μας!…

Ηλίας Μπεριάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed