Κεφαλονιά Νησί για Όλους: Γηροκομείο Αργοστολίου και Τουριστική προβολή του Δήμου

Κατά την 4η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Παντελειός έκανε τις ακόλουθες τοποθετήσεις:

Για το σχέδιο δράσης Τουριστικής Προβολής 2024
«Επειδή τέθηκε το ερώτημα από συναδέλφους αν μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα από άλλες αγορές, θα ήθελα να πω πως είναι χρήσιμη η υιοθέτηση καλών πρακτικών. Και τέτοιου είδους πρακτικές βλέπουν οι εκπρόσωποι της τουριστικής επιτροπής ακόμη και στις εκθέσεις που συμμετέχουν. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την εμπειρία μου από τη συμμετοχή στην έκθεση World Travel Market του 2022, στο Λονδίνο, όπου ήταν πραγματικά εντυπωσιακές οι παρουσίες σε επίπεδο νησιωτικών περιφερειών π.χ. των Κανάριων Νήσων και των Βαλεαρίδων. Αυτό δείχνει πως και εμείς ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μια παρουσία σε επιλεγμένες εκθέσεις ανά τον Κόσμο, στις οποίες να κάνουμε πραγματικά εντύπωση. Μια καλή εντύπωση σε μια έκθεση δεν φέρνει άμεσα τουρίστες, όμως πείθει τον κόσμο του τουρισμού πως αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το τουριστικό μας προϊόν.
Για το πρόβλημα της εποχικότητας, έχουμε καταθέσει προτάσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανοίγουν νωρίτερα και κλείνουν αργότερα. Τόσο με την δημιουργία κινήτρων από το Δήμο (π.χ. έκπτωση στη χρήση κοινοχρήστων χώρων), όσο και με διεκδίκηση χρηματοδότησης από την κεντρική Κυβέρνηση (π.χ. ενίσχυση της απασχόλησης). Στο Σχέδιο αναφέρεται ως μακροχρόνιος στόχος, για το 2017 η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Γίνεται στόχευση για πληρότητες 30% τον Απρίλιο (από 10%), 80% τον Μάιο (από 53%), 90% τον Σεπτέμβριο (από 68%) και 60% τον Οκτώβριο (από 15%). Από τα στοιχεία αφίξεων που παρατίθενται φαίνεται πως το έτος 2023 σε σχέση με το 2022 είχε αντίθετη τάση, δηλαδή ο Απρίλιος είχε λιγότερες 777 αφίξεις (-15%), ο Μάιος 484 (-1,3%), ο Οκτώβριος 653 (-5,4%). Μόνο ο Σεπτέμβριος είχε αύξηση 5%. Την ίδια ώρα η Easyjet περικόπτει τις πτήσεις από Μάντσεστερ και Μπρίστολ για τον Οκτώβριο, η Volotea περικόπτει κατά 36% τις πτήσεις από Νάπολη, η Transavia κόβει τον Οκτώβριο και μειώνει τις πτήσεις στις μισές, η Condor κατά 69%..
Όπως έχουμε αναδείξει, μέσα από πλείστες παρεμβάσεις μας για τον τουρισμό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κεφαλονιάς είναι η παρθένα φύση και τα ανέγγιχτα φυσικά τοπία που μας κάνουν ιδανικό προορισμό για υπαίθριες δραστηριότητες. Βάζουμε όρους για την προστασία αυτών των περιοχών ή κινούμαστε στη λογική της καταπάτησης των πάντων; Κάνουμε πράξη την έννοια της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης ή την πετάμε απλά σαν έννοια και την περιορίζουμε σε βασικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους; Ποιες είναι οι δράσεις για την κοινωνική συνοχή; Τι προσφέρουμε στους δημότες μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μετά τη λήξη της θερινής περιόδου; Ψηφίζουμε το σχέδιο τουριστική προβολής, όπως το έχουμε κάνει όλα τα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Όμως οφείλουμε -σαν τουριστική επιτροπή- να καταθέτουμε προτάσεις προς το Δήμο, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος, βάσει των παραμέτρων που προαναφέραμε».

Για τον Προϋπολογισμό 2024 του Δημοτικού Γηροκομείου
«Κατ’ αρχήν χαίρομαι που η διοίκηση του Γηροκομείου μιλάει ανοιχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γηροκομείο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν. Το κυριότερο θέμα που μας απασχόλησε κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία ήταν τα οικονομικά του ιδρύματος, το οποίο εμφανίζει ετήσιες ζημίες της τάξεως των 300.000€, που καλύπτονται από τα ταμειακά διαθέσιμα. Επίσης, το πρόβλημα της έλλειψης άδειας λειτουργίας, η υποστελέχωση και η αδυναμία εξυπηρέτησης νέων αιτήσεων εισαγωγής δικαιούχων. Η παράταξή μας, πέρα από το ότι έχουμε αναδείξει τα ανωτέρω προβλήματα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να καταστεί το Γηροκομείο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο:
Προτείναμε: Εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας σε Αργοστόλι και Αθήνα. Στον Π/Υ του 2024 τα έσοδα από μισθώματα περιορίζονται στις 60.000€ (70.000€ το 2020), ενώ οι οφειλές προηγούμενων ετών από μισθώματα αγγίζουν τις 300.000€. (250.000€ το 2020).
Διερεύνηση ασφαλών επενδύσεων για τα ταμειακά διαθέσιμα. Προϋπολογίζονται έσοδα από τόκους και λοιπές κινητές αξίες μόλις 52.000€ (235.000€ το 2020)
Ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους (φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμία). Προϋπολογίζονται 80.000€ για ηλεκτρικό ρεύμα, 40.000€ για θέρμανση και 24.000€ για ζεστό νερό. Σύνολο 144.000€.
Οικονομική ενίσχυση και τεχνική υποστήριξη του γηροκομείου από τον Δήμο, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες και εργασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Διεκδικούμε: την άμεση κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας στους 136 φιλοξενούμενους αντί για περίπου 75 σήμερα.
Συμπλήρωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση της ανωτέρω δυναμικότητας.
Εξυπηρέτηση των εκκρεμών αιτήσεων ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
Η πρόνοια για τους ηλικιωμένους είναι ένας χαρακτηριστικός δείκτης πολιτισμού. Το γηροκομείο χρειάζεται ευαισθησία και όραμα στη διοίκησή του. Κατά τη θητεία που πέρασε, είδαμε μια ευαίσθητη προσέγγιση στα καθημερινά θέματα του γηροκομείου και αυτό είναι στα θετικά της διοίκησης της κας. Ζαπάντη. Όμως δεν είδαμε να γίνονται οι κινήσεις εκείνες που θα καταστήσουν το Δημοτικό γηροκομείο βιώσιμο, τόσο με οικονομικούς, όσο και με κοινωνικούς όρους. Γι’ αυτό το λόγο ψηφίζουμε ΛΕΥΚΟ στον προϋπολογισμό. Όμως θα ήθελα κάποια στιγμή μέσα σε αυτή τη νέα θητεία, να έρθουμε εδώ, στο δημοτικό συμβούλιο και να υπερψηφίσουμε όλοι μαζί έναν προϋπολογισμό, είτε του γηροκομείου, είτε του Δήμου. Και αυτό θα είναι μια νίκη τόσο για το δήμαρχο, ο οποίος θα αποδείξει ότι το εννοεί όταν μιλάει για συναίνεση και συνεργασία, όσο και για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θα δουν τις προτάσεις τους να εντάσσονται στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής».

Κεφαλονιά Νησί για Όλους

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed