Εφιαλτικά σενάρια για επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας

Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την αποκάλυψη των Financial Times, ρωσικών απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν τις προϋποθέσεις και τα σενάρια κάτω από τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία θα χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
To τελευταίο 24ωρο όμως έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα εφιαλτικά σενάρια για επέκταση του πολέμου σε χώρες του ΝΑΤΟ και αυτή τη φορά δια στόματος του Γερμανού υπουργού Υγείας. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι διεθνείς αντιδράσεις – αλλά και ανησυχία – που προκάλεσαν οι ευθείες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ΝΑΤΟ, το οποίο προειδοποίησε πως υπάρχει «κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, αν σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία». Ο τίτλος της εφημερίδας Deutsche Welle είναι αντιπροσωπευτικός της κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο μήνα σε στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung» εκφράζοντας φόβους για επέκταση του πολέμου και εκτός ουκρανικής επικράτειας μετά από δύο χρόνια εχθροπραξιών.
«Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή (Zeitwende) και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Λάουτερμπαχ, παραπέμποντας στα όσα έκανε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να εξοπλίσει καλύτερα τις δομές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για μεγάλες κρίσεις. Τα 29 αρχεία που διέρρευσαν αφορούν τα τακτικά πυρηνικά όπλα και χρονολογούνται από το 2008 έως το 2014, δηλαδή είναι τουλάχιστον 10 ετών. Τα όπλα που περιγράφονται στα αρχεία προορίζονται για συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της μάχης και δεν είναι οι διηπειρωτικού βεληνεκούς κεφαλές που στοχεύουν στην καταστροφή ολόκληρων πόλεων. Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερείς προϋποθέσεις για το πόσο μεγάλο μέρος του στρατιωτικού αμυντικού συστήματος της Ρωσίας πρέπει να καταστραφεί για να προκαλέσει η Μόσχα πυρηνικό πόλεμο. Άλλα σενάρια που θα προκαλούσαν μία πυρηνική «απάντηση» από την Μόσχα περιλαμβάνουν την καταστροφή τριών αεροδρομίων ή του 30% των πυρηνικών επιθετικών υποβρυχίων της Ρωσίας.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed