Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Είμαστε ανοικτοί στις συνεργασίες, αλλά δεν χαρίζουμε τίποτε και σε κανέναν»

Το ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη παρουσίασε πριν από λίγο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη ο επικεφαλής της παράταξης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάνοντας παράλληλα έναν μικρό απολογισμό της διοίκησης της Περιφέρειας.
Η είδηση της παρουσίασης όμως ακούστηκε από τα χείλη του κ. Γαλιατσάτου όταν ρωτήθηκε για τη συνεργασία ή τις συνεργασίες που θα γίνουν, αν γίνουν, με βάση τον εκλογικό νόμο, αφού θεωρείται πολύ δύσκολο κάποιος συνδυασμός να αποκτήσει πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Είμαστε έτοιμοι για προγραμματικές συμφωνίες οποιαδήποτε ώρα, είτε προεκλογικά είτε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής είτε μετεκλογικά. Δεν έχουμε ενδοιασμούς για το που θα στραφούμε, ωστόσο δεν χαρίζουμε τίποτε και σε κανέναν. Θα κοιτάξουμε ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες για το συμφέρον των πολιτών της Περιφέρειάς μας. Για να διαχωρίσουμε όμως τη θέση μας, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που μας χωρίζουν πολλά». Αναφορικά με το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων ο κ. Γαλιατσάτος επανέλαβε τη θέση της παράταξής του, η οποία όπως τόνισε παρέμεινε η ίδια από τότε που τέθηκε το θέμα για πρώτη φορά, το 2012. «Η θέση μας είναι σταθερή στο θέμα αυτό, ακολουθούμε ότι είναι καλύτερο για το όφελος των πολιτών της Περιφέρειάς μας. Πρώτα το περιβάλλον, μετά οι αυστηροί κανόνες ασφάλειας και ύστερα έρχονται οι εξορύξεις, που είναι απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης και όχι της Περιφέρειας…).

«Άλλαξε επίπεδο η Περιφέρεια στα χρόνια της ΑΝΑΣΑ»
Ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε την παρουσίαση με το έργο που έχει γίνει στην Περιφέρεια στα χρόνια που αυτή διοικείται από την ΑΝΑΣΑ τονίζοντας ότι αυτή έχει αλλάξει επίπεδο. «Με την ΑΝΑΣΑ στο τιμόνι η Περιφέρεια έχει αλλάξει επίπεδο, έχει αλλάξει πρόσωπο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η Περιφέρειά μας ανέβηκε στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να την κάνουμε όχι μόνο ελκυστικό προορισμό για τους ξένους, αλλά και βιώσιμο τόπο για τους πολίτες της. Βελτιώσαμε την εικόνα της συνοχής της μέσα από την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, αλλά και μέσα από δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες που πήραμε. Οι προσπάθειές μας για ακόμη περισσότερη βελτίωση της συνοχής συνεχίζονται με τα υδατοδρόμια (τρομερή γραφειοκρατία), αλλά και με το όραμά μας για τον άξονα Βορά-Νότου στο Ιόνιο καθαρά, από τα Διαπόντια μέχρι τα Στροφάδια. Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο το οποίο έγινε νόμος τους κράτους. Αναφορικά στο θέμα της Κοινωνικής Πολιτικής δράσαμε καταλυτικά, αφού 4.250 οικογένειες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μέσα από 33 δομές που χρηματοδοτήσαμε . Με αξιοπρέπεια προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να εντάξουμε και πάλι στην κανονική ζωή όλες αυτές τις οικογένειες».

Η Ισονομία και η Iσοπολιτεία σε όλους τους Δήμους και η… ανεξαρτησία
Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Δήμους και τους Δημάρχους της Περιφέρειας και στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας λέγοντας: «Στα τέσσερα χρόνια περίπου που έχουν περάσει από τότε που ο λαός μας εξέλεξε κρατήσαμε ίσες αποστάσεις από τους Δημάρχους της Περιφέρειάς μας. Ισονομία και ισοπολιτεία ήταν το σύνθημά μας απέναντι σε όλους και αναλογικά με τις ανάγκες του κάθε Δήμου πράξαμε το καλύτερο. Δεν κοιτάξαμε ποιος είναι Δήμαρχος, δεν κοιτάξαμε αν μας στήριξε ή όχι στις προηγούμενες εκλογές. Μέσα στα πρώτα πράγματα που κάναμε ήταν να στηρίξουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας και αυτό το καταφέραμε. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΠΙΝ, μια υπηρεσία που επωμίζεται όλο σχεδόν το βάρος απέναντι στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, στις πυρκαγιές και άλλα». Ο κ. Γαλιατσάτος ερωτήθηκε και για την στήριξη που δίνει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξή του αναφέροντας: «Η παράταξη υπάρχει από το 2010 και έτσι θα συνεχίσουμε, ως ανεξάρτητη παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας στήριξε και το 2014, αλλά το ψηφοδέλτιό μας δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αυτόνομοι, υπερασπιζόμενοι το τοπικό συμφέρον πρώτα από όλα».

Οι υποψήφιοι της ΑΝΑΣΑ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
Το ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ ήταν το τελευταίο κομμάτι της σημερινής παρουσίασης, όπου ο κ. Γαλιατσάτος έδωσε τα ονόματα των πρώτων επτά σε σύνολο εννέα ή έντεκα υποψηφίων. Νέα, αλλά και παλιά πρόσωπα το απαρτίζουν, ηχηρές απουσίες των ονομάτων του Παναγιώτη Φιλίππου και του Νικόλα Βαλλιανάτου, ο οποίος όμως έδωσε το παρών στην εκδήλωση. Αναλυτικά οι μέχρι τώρα υποψήφιοι είναι:
Γαλιατσάτος Σπύρος
Βασιλάτος Τάκης
Δρακουλόγκωνας Παναγής
Παπαχρήστου Κάκια
Πεφάνη Σουζάνα
Κουβαρά Ιωάννα (Ιθάκη)
Τσιντήλας Σπύρος (Ιθάκη)

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed