Μια ανάσα από οκτώ χρόνια στη φυλακή βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο συμπατριώτης μας πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, για μίζα 450.000 γερμανικών μάρκων που κατηγορείται ότι πήρε από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
To Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε επί πολλούς μήνες η δίκη Μαντέλη, τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με τέσσερις δικαστές να ψηφίζουν υπέρ της ενοχής του πρώην υπουργού και μόνον ένας υπέρ της αθώωσής του. Στην ίδια υπόθεση ένοχος κρίθηκε ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens στη χώρα μας αλλά και ο συνεργάτης του Τάσου Μαντέλη, Αρ. Μαντάς. Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού έχουν ζητήσει από το δικαστήριο την αναγνώριση ελαφρυντικού, ενώ ο ίδιος απολογούμενος έχει αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε και έχει υποστηρίξει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη γερμανική εταιρεία ήταν προεκλογική χορηγία. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός της ημέρας και σε περίπτωση που επιβληθεί στον Τάσο Μαντέλη η ποινή των οκτώ χρόνων που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό, μπορεί να οδηγηθεί και στη φυλακή. «Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά», τόνισε ο εκ των συνηγόρων του Γιάννης Ηρειώτης, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών αρνείται ότι δωροδοκήθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

update: Ποινή φυλάκισης 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση της «μίζας» των 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens. Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον 73χρονο πρώην υπουργό με αποτέλεσμα να μην πάρει το δρόμο για τη φυλακή. Ο πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει σε δόσεις για την «ελευθερία» ποσό περίπου 140.000 ευρώ.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts