Περί εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και συζήτησης σε Ζάκυνθο (14/12) και Κεφαλονιά (15/12) για το πρόγραμμα έρευνα και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Αμφότερες οι εκδηλώσεις σημαδεύτηκαν από την αθρόα προσέλευση πολιτών, γεγονός που από τη μια μεριά επιβεβαιώνει τις έντονες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και από την άλλη μεριά, το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Εκατοντάδες κάτοικοι του Ιονίου συμμετείχαν στις ανοιχτές συζητήσεις, όπου είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον λόγο για να τοποθετηθούν, να υποβάλλουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς. Προκαλεί θλίψη και απορία ότι βασικά, προβληματικά σημεία των συμβάσεων παραχώρησης οικοπέδων στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις δεν είναι ευρέως γνωστά στην τοπική κοινωνία, τη στιγμή που το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο προχωρά κανονικά. Καταγράφουμε μερικά από τα πιο σημαντικά:
Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων επιτρέπεται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Η ζώνη αποκλεισμού ενός (1) χιλιομέτρου που έχει αποφασιστεί μόνο για το Ιόνιο προφανώς δεν μπορεί να προστατεύσει ευαίσθητα οικοσυστήματα από σεισμικές έρευνες, αυξημένες διελεύσεις δεξαμενόπλοιων, επιχειρησιακή ρύπανση ή πετρελαιοκηλίδες.
Η έρευνα υδρογονανθράκων (σεισμικές έρευνες) εξαιρείται από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Τα άμεσα έσοδα για την τοπική κοινωνία βάσει των συμβάσεων που έχουν ήδη κυρωθεί με νόμο αφορούν το 5% του εταιρικού εισοδήματος (δηλαδή του κέρδους, όχι του τζίρου), πρόκειται δηλαδή για πενιχρά ποσά .
Σχεδόν τα 3/4 (σχεδόν 2,3 δις ευρώ) του ΑΕΠ των Ιονίων νήσων προέρχεται από τον τουρισμό που απασχολεί πάνω από 20.000 κατοίκους. Μία πετρελαιοκηλίδα μπορεί να καταστρέψει την τοπική κοινωνία που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει, όπως έχει δείξει η πλούσια ιστορία της βιομηχανίας σε πετρελαιοκηλίδες.
Όπως δείχνουν όλα τα περιστατικά προηγουμένων πετρελαιοκηλίδων, το κόστος το πληρώνουν πάντα οι τοπικές κοινωνίες, με τις εταιρείες να παρέχουν πενιχρές αποζημιώσεις για το κόστος που προκάλεσαν μετά από πολυετείς δικαστικές διαμάχες.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία απαγορεύουν τις εξορύξεις στις χώρες του για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού.
Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες του Ιονίου να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει το πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων για τα νησιά τους και να πιέσουν τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές διεκδικώντας ένα ζωντανό Ιόνιο, χωρίς εξορύξεις. Καλεί επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Από το WWF Ελλάς

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed