Κουτσουρεμένο ήταν το ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου αναφορικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Δύο πρώην Δήμαρχοι της Κεφαλονιάς, ο Αλέξανδρος Παρίσης και ο Γιώργος Τσιλιμιδός, διαφοροποιήθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε τη λήψη ψηφίσματος αναφορικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Ο πρώην Δήμαρχος Κεφαλονιάς ψήφισε «παρών» και δεν ακολούθησε κανένα από τα δύο ψηφίσματα που τέθηκαν στη διάθεση των Συμβούλων, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου κατέβασε δική του πρόταση, η οποία ήταν η ίδια που είχε ψηφίσει πριν από τρία περίπου χρόνια όντας μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Παρίσης έκανε την λεγόμενη… κωλοτούμπα ή καλύτερα το «στρίβειν διά του αρραβώνος», αφού πριν από λίγο καιρό ως Δήμαρχος ήταν υπέρ των εξορύξεων (διαπραγματευόταν και στα οικονομικά οφέλη της Κεφαλονιάς) ενώ χθες σφύριξε αδιάφορα με το… βροντερό του «παρών» την ώρα της ψηφοφορίας. Από την άλλη ο κ. Τσιλιμιδός, πιστός σε αυτά που έλεγε ως μέλος του Π.Σ. τα ίδια είπε και χθες. Ναι στις εξορύξεις λόγου εθνικού συμφέροντος, αλλά αυστηρά τα μέτρα που θα τεθούν αναφορικά με τον κίνδυνο ατυχήματος.
Δύο ήταν τα ψηφίσματα που τέθηκαν στη διάθεση των Δημοτικών Συμβούλων, ένα κατατεθημένο από τον Αλέξανδρο Παντελειό και ένα από την Λαϊκή Συσπείρωση. Τα μικροκομματικά και η διάθεση αντιπολίτευσης από την πλευρά της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» παραλίγο να τινάξουν στον αέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο το «παρών του κ. Παρίση και το «ναι στην πρόταση Παντελειού από τον Παναγή Βανδώρο έφεραν το αποτέλεσμα στο 10-9 και την πολιτική ήττα του Διονύση Λυκούδη, που πήγε να… παίξει μπάλα με την Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά δεν του βγήκε. Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο πρώην Αντιδήμαρχος να χειραγωγήσει το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκειμένου να το ψηφίσει η παράταξή του, μόνο και μόνο για πάει κόντρα στην Δημοτική Αρχή. Ήταν μια ήττα που συζητήθηκε.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου τάσσεται απέναντι στις εξορύξεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία βρίσκονται στο χώρο μας, καθώς τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια για το τουριστικό προϊόν και την οικονομία του τόπου μας.
Αποφασίζουμε:
1. Συμμετοχή και συνδρομή του Δήμου Αργοστολίου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σε συνεργασία με οργανώσεις και συλλογικότητες που ήδη αντιδρούν στις εξορύξεις στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να ανατρέψουμε όσα σήμερα φαντάζουν προαποφασισμένα και τελεσίδικα.
Συγκεκριμένα αποφασίζουμε:
· Να επιδοθεί η παρούσα απόφαση του Δ.Σ. σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Βουλευτή, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συλλόγους κλπ) από τον ίδιο το Δήμαρχο και να ζητηθεί η επίσημη τοποθέτησή τους.
· Να αποσταλεί έγγραφο προς το Υ.Π.ΕΝ. με το οποίο να κοινοποιείται η παρούσα απόφαση και να ζητείται η ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση που αφορούν τα οικόπεδα του Ιονίου.
· Να συμμετέχει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος στις δράσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κατά των υδρογονανθράκων.
· Να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των νέων Δήμων της Κεφαλονιάς με στόχο την ψήφιση μια κοινής πρότασης κατά των εξορύξεων.
· Να ζητηθεί η σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.
· Να συσταθεί ομάδα νομικών από το Δήμο, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους ή/και την Περιφέρεια, που θα διερευνήσουν πιθανές Νομικές διεξόδους.
· Να τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις επιπτώσεις των εξορύξεων στον τόπο μας, και παράλληλα να διατίθεται το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης κατά των εξορύξεων προς υπογραφή από τους δημότες.
· Να διοργανώσει ο Δήμος, σε συνεργασία με φορείς (Επιμελητήριο, ΤΕΕ κλπ) ένα ανεξάρτητο συνέδριο για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων, με πρόσκληση διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed