Μεγάλη Υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Ενημερωνόμαστε πως η Κεφαλονιά, με απόφαση της Κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ, εντάσσεται στο δεύτερο άξονα του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών κορωνοϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου, επειδή δεν διαθέτει ΜΕΘ, όταν ο εξοπλισμός ΜΕΘ που υπήρχε, δόθηκε με ευθύνη της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, κατ’ εντολή της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, σε νοσοκομείο της Πάτρας.
Έτσι όσοι ασθενείς χρήζουν ΜΕΘ αναγκάζονται να διακομίζονται εκεί όπου υπάρχει ΜΕΘ, δηλαδή στο Ρίο ή στην Αθήνα. Σύμφωνα με πίνακα που συνέταξε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς τα κενά ανά υπηρεσία είναι τα εξής: γιατροί 19 κενές θέσεις (ειδικοί όχι ειδικευόμενοι), νοσηλευτές 59 κενές θέσεις, διοικητικοί 22 κενές θέσεις, τεχνικό προσωπικό 6 κενές θέσεις, παραϊατρικό προσωπικό 9 κενές θέσεις.
Ειδικότερα, από τις 40 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που ζητήθηκαν προσλήφθηκαν μόλις 6 επικουρικές νοσηλεύτριες, ενώ από τους 7 επικουρικούς γιατρούς που ζητήθηκαν προσλήφθηκε μόνο ένας Παθολόγος που παραιτήθηκε άμεσα και έτσι το ΓΝΚ έχει μόνο ένα μόνιμο Παθολόγο, (εφόσον ο έτερος μόνιμος Παθολόγος πρόσφατα παραιτήθηκε κι αυτός) ο οποίος εξουθενώνεται με περιστατικά 30 μέρες/μήνα, ενώ αναμένεται παραίτηση και του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων. Σε κάποιες, μάλιστα, ιατρικές ειδικότητες δεν υφίστανται καθόλου γιατροί (ΩΡΛ, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος). Η Αιμοδοσία δεν έχει αιματολόγο γιατρό και το εργαστηριακό προσωπικό υπερβάλει εαυτόν για να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις συνθήκες, ενώ άμεση είναι και η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου Ακτινολογικού-Ραδιολογικού προσωπικού.
Τέλος, η Ψυχιατρική Κλινική, αν και προσλήφθηκε Ψυχίατρος, παραμένει ερμητικά κλειστή και οι ψυχικά ασθενείς είτε διακομίζονται σε ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων εκτός νομού είτε νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, στην οποία δεν υφίσταται το κατάλληλο ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον. Επίσης, στο φαρμακείο του νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορωνοϊό υπηρετούσε μόνη της η μόνιμη Φαρμακοποιός του Νοσοκομείου, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ειδικές συνθήκες προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς η επικουρική φαρμακοποιός βρίσκεται σε άδεια ειδικού σκοπού, ενώ καταργήθηκε και η έννοια της εφημέρευσης του φαρμακείου, καθώς η φαρμακοποιός αναγκαζόταν να παρέχει φάρμακα στα τμήματα και τις κλινικές του Νοσοκομείου με διαδικασία αντίθετη από αυτήν που προβλέπει ο Νόμος.
Μετά τα παραπάνω στοιχεία καλείται η ΠΙΝ/Κράτσα να αναλογιστεί τις ευθύνες της για την κάλυψη που παρέχει στην ψευδεπίγραφη κυβερνητική πολιτική περί στήριξης του ΕΣΥ και περί προσλήψεων εκατοντάδων ιατρών! Αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη της να μην προχωρήσει στην υιοθέτηση της πρότασής της ΑΝΑΣΑ και άλλων παρατάξεων για την στήριξη των επικουρικών γιατρών ώστε να προτιμήσουν τα νοσοκομεία μας. Η ΑΝΑΣΑ καλεί το ΠΣ να τοποθετηθεί επί του θέματος, επισημαίνοντας τους πολύ μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία και την οικονομία στα πλαίσια του κορωνοϊού που εγκυμονεί η αρνητική κατάσταση που περιγράφεται πιο πάνω.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ, τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed